ШОКОЛАДОВО-ПОРТОКАЛОВ ДУНАПРЕНЕН КЕКС С ГЛАЗУРА
Продукти за кекса: 6 яйца, 1 и 1/2 ч.ч. пудра захар, 1 и 1/2 ч.ч. брашно, 1/2 ч.ч. нишесте, 1 ванилия, 6 с.л.олио, 1 портокал, 4 с.л. течен шоколад, 1 ч.ч. карамелизирани орехи, 1 бакпулвер
Начин на приготвяне: Яйцата, захарта и ванилията се разбиват заедно до получаване на мехурчета. Добавят се олиото и 8 с.л.портокалов сок и постепенно сместа от брашното с нишестето и бакпулвера . Към сместа се добавят карамелизираните орехи /счукани на ситно/, течния шоколад и настъргана на дребно кората от 1портокал, всичко се разбърква много добре и се слага в намаслена и набрашнена товичка. Пече се първо на 180 градуса докато се надигне, после върху кекса се поставя хартия за печене, за да не загори отгоре и се намалят градусите на 150-160. Пробва
Продукти за глазурата: 100мл.течна сметана, 5 с.л. течен шоколад, 2ч.л. какао, сока от половин портокал
След като кекса е готов се намазва отгоре с гразурата, направена по следният начин: всичко се разбърква с миксера до получаване на еднородна смес- получава се сметанов шоколадов крем. Кекса отново се слага в печката за около 10-тина мин. на 200 градуса, докато се позапече малко глазурата.
Окраса: портокалови корички се варят в захарен сироп докато омекнат. Кекса се окрасява с тях и с малко бели и кафеви стафиди.
Става много приятен кекс, особено глазурата с портокаловите корички.
Надявам се да ви хареса.