Домашно зеленчуково пюре?

  • 7 907
  • 20
Реших да приготвям на Йоан зеленчуковото пюре в къщи,а не да купувам готови.Имат странна миризма за вкуса да не говорим.Като лапне първата лъжичка и направо го втриса  Simple Smile Днес сварих картоф и морков,но като го пасирах стана на лепило  Blush
Имам няколко въпроса:

 
Confused: Как приготвяте зеленчуково пюре-слагате ли друго освен зеленчуците.И какво правите за да не стане на лепило пюрето
Confused:  Какви зеленчуци,мога да давам на 6 месечно бебе
Confused: Ако приготвя по голямо количество,по какъв начин да го съхранявам и за какъв период от време
Confused: Как съхранявате суровите зеленчуци ,като карфиол например
Виж целия пост
# 1
Радид - погледни тук: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=7750, а за други въпроси - знаеш къде да ме питаш?  Simple Smile
 Heart Eyes  Heart Eyes  Heart Eyes
Виж целия пост
# 2
Картофите обикновено стават на лепило когато се пасират прекалено дълго.

Затова дори за картофено пюре за възрастни е добре първо да се намачкат, а след това за съвсем кратко време да се пасират за повече пухкавина на пюрето.

Забравих да напиша за карфиола - съхранявам го във фризер на малки цветчета, които после добавям към вряща вода (ако ще е само карфиол за гарнитура примерно) или към останалите зеленчуци в състава на супичка или борш.
Виж целия пост
# 3
Благодаря Шани прочетох го това,но не бих казала че ми помогна особенно  Rolling Eyes
Никъде не пише,какви подправки мога да слагам на 6 месечно бебе.Мога ли да слагам масло например,спанак мога ли да му давам,ами броколи(има готови пюрета за след 4 месец с тях) А там пише че до 1 годинане се дават  Sign Exclamation  ?

ElenaG благодаря и аз така си помислих че доста време го пасирах и затова стана на лепило  Wink
Питах за зеленчуците защото някой стават на каша след като се размразят Rolling Eyes

Ако модератора иска може да изтрие темата  Sign Exclamation
Виж целия пост
# 4
Цитат на: Radina

Питах за зеленчуците защото някой стават на каша след като се размразят Rolling Eyes


Недей да размразяваш който и да зеленчук предварително, а директно го слагай да се вари и ще стане работата.

А за спанака и броколите съветват да се внимава с тях, тъй като има повечко нитрати в тях.

За подправките като магданоз и копър след като се захраните може да слагаш. Имаше тема за тях пусната от belinda преди седмица- някъде назад е.

За маслото си мисля, че е още раничко. По-добре е зехтин да се слага- студено пресован ако не ме лъже паметта/ ако греша, някой да ме поправи/.
Виж целия пост
# 5
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=16264

Това е тема за подправките.
А иначе ,за да не стане като лепило пюрето,сложи от водичката ,в която са се варили зеленчуците.

сега ще потърся и темата за пюретата-какви зеленчуци се слагат... Grinning

ПП -ето и друго какво намерих....

http://www.bg-mamma.com/viewtopic.php?p=283700&highlight=#283700

Понеже са писали майки с малко по-големи бебета от 6-месечни,направи си свои рецепти.Карфиола образува газове.
Може да даваш картоф,морков,чушка,малко зехтин/аз слагам оттогава/,мъничко ориз,малко лук,целина....друго не се сещам в момента... Rolling Eyes

Пюрета правя всеки ден-не замразявам.Привърженик съм на прясната храна.
Суровите зеленчуци стоят в хладилника или на остъкления балкон.
За морковите ми казаха-натопени във вода в буркан и в хладилника.Така се отстранявали нитрати.Аз не съм го правила-незнам какъв е резултата.
 Rolling Eyes
Виж целия пост
# 6
Благодаря ви за линковете и отговорите  Heart Eyes
Виж целия пост
# 7
Аз искам да попитам нещо:
Вече 3-4 дни се захранваме с пюре от картоф, но трябва да добавя нов зеленчук-заедно с картоф ли да го добавям или да му дам след няколко дни директно чисто пюре от морков пимерно, а и пак ли трябва с по 1-2 лъжички или мога да давам повече със следващите зеленчуци? А и също-щом е пил сок от моркови значи ли, че може да яде пюре от морков в по-големи дози?
Сигурно е писано многократно, но толкова ме е шубе да не прецакам нещо, че си питам конкретни неща......Сори Embarassed
Виж целия пост
# 8
moeto bebe e na 6 meseca Ot mesec i polovina jade zelenchukovi puretaq. Prigotvjam im gi sama .Svarjavam kartof,morkov. Ponjakoga karfiol i cveklo ,dobavjam suho mljako- nan ,krave maslo
i gotovo. Bjah kupila pureta morkov-gotovi(sumnjavam se v kachestvoto na morkovite ot pazarj),i go dobavjah kum pasiranij kartof.Dokolkoto mi e izvesno pure ot zelenchuci bez mljako i maslo ne e pulnocenno i ne moje da zameni hranene.
  I na men kurtofa mi e staval kato lepilo ,no tova ne me pritesnjava.
  sega za purvi put ste sloja telesko mesce kum kurtofa, neznam dali trjabva da dobavja mljko i maslo mislja che dA  . Vie kak smjatate?
Виж целия пост
# 9
И аз искам да попитам, може ли да се слага и масло. През седмицата е на детска кухня и искам за събота и неделя да му правя аз пюретата. Преди му давах от готовите пюрета, но онази статия за "отрова в детските бурканчета" ме провокира и реших вече аз да му ги приготвям.
Виж целия пост
# 10
Аз приготвям пюрето така: картоф, морков, грах, лук, сладка царевица. Това имам, ако имаш и други зеленчуци добре. Всичко го сварявам много добре и мачкам с вилица не пасирам. После слагам малко масло, много малко сол и/или сухо мляко/вода. Най добре е зеленчуците да се обелят предварително и в същата вода да се смачкат, така се запазват витамините. Моят Дани е на 7 м., а пюре яде от 5 мес. и нямаме проблеми.
Виж целия пост
# 11
Цитат на: Vanya
Аз приготвям пюрето така: картоф, морков, грах, лук, сладка царевица. Това имам, ако имаш и други зеленчуци добре. Всичко го сварявам много добре и мачкам с вилица не пасирам. После слагам малко масло, много малко сол и/или сухо мляко/вода. Най добре е зеленчуците да се обелят предварително и в същата вода да се смачкат, така се запазват витамините. Моят Дани е на 7 м., а пюре яде от 5 мес. и нямаме проблеми.

 и аз така, освен това имам и замразени тиквички и печени пиперки, слагам по люспичка краве масло на всяко бурканче- помага против запек. понеже ходя на работа и нямам време да готвя всеки ден, правя всичко за седмица напред в неделя, докато са горещи бурканчетата ги затварям плътно и обръщам да се запечатат.съхранявам в хладилника. за разреждане винаги ползвам водата, в която са врели зеленчуците, а което остане- чудесен бульон-супа. но на вас май ви е рано за супа, не че ще ви навреди де!
Виж целия пост
# 12
И аз използвам картофи, моркови, лук, целина, червено цвекло, а ако купя някой буркан грах или царевица - и тях. Варя, отделям картофите и тях намачквам с вилица, а другото пасирам с блендер. Добавям малко масло, може и натрошено сирене вместо адаптирано мляко. Понякога и захар, защото уж така пише в книгите, ама май по-добре без нея.  Rolling Eyes

polinafilipova, и аз онзи ден за пръв път сложих в пюрето телешко месо. Не е необходимо мляко, щом има месо. А масло аз сложих заради съдържанието на вит. Д, но мисля, че иначе не е задължително - в месото мазнините са достатъчно.
Виж целия пост
# 13
Аз слагам малко млеко понякога, понякога водичка, където е варен картофа /обелен и измит, разбира се/. Никога не ми е ставало като лепило.
За маслото, ще си прецениш ти, според мен е раничко, спокойно можеш да слагаш зехтин.
Иначе след картофа дадох морков, тиквичка, зелена и червена чушка и така постепенно повече неща.
Споко, не е никаква философия, веднъж хванеш ли му чалъма, е лесно!
Виж целия пост
# 14
Цитат на: Petinka
Аз искам да попитам нещо:
Вече 3-4 дни се захранваме с пюре от картоф, но трябва да добавя нов зеленчук-заедно с картоф ли да го добавям или да му дам след няколко дни директно чисто пюре от морков пимерно, а и пак ли трябва с по 1-2 лъжички или мога да давам повече със следващите зеленчуци? А и също-щом е пил сок от моркови значи ли, че може да яде пюре от морков в по-големи дози?
Сигурно е писано многократно, но толкова ме е шубе да не прецакам нещо, че си питам конкретни неща......Сори Embarassed


Ето това и мен ме интересува, защото, колкото и да търсих нещо не можа да ми стане ясно.
Става въпрос и за плодовото и за зеленчуковото пюре - като се въведе един вид (плод или зеленчук) и се достигне до пълния прием за едно хранене от този вид, после как се въвежда нов вид. Пак ли отначало се почва с 1-2 лъжички или се добавя по малко към първия захранен вид?
Моля, обяснете ми как става въвеждането на всеки следващ плод и зеленчук. Още не съм почнала, но се интересувам, за да знам.
Забравих да попитам също - всяко пюре ли трябва да е млечно и как се добавя (например адаптирано) млякото към пюрето? Като - вече разтворено във вода или като сухо вещество? И по колко?
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия