Рецептите публикувани от Мими

  • 13 497
  • 3
Салати
Салата с риба тон
Много свежа и лека салата
1ви вариант:
1 консерва риба тон, пресен лук, накъсани марулки, сол, зехтин, лимонов сок. Отгоре поръсваме с настърган на ситно пармезан или кашкавал
2-ри вариан-особенно удачен при диети:
1 консерва риба тон, пресен лук, накъсани марулки, сол, вместо зехтин добавяме сока от консервата, лимонов сок.

Салата Венеция
Нарязваме домати и краставици на дебели правоъгълници и шунка на тънички правоъгълници. Върху тях слагаме малко майонеза и поръсваме обилно със сушен копър за да може да омекне от майонезата/ако имате пресен се поръсва най-отгоре/. Върху всичко това настъргваме сирене и после кашкавал.
Много вкусна и насищаща салата.

Салата Студен Миш-маш
Наречена е така, защото на вкус много наподобява миш-маша.
Изцедено к.млеко, сирене, печени червени чушки. Всички продукти се смесват, като чушките нарязваме на много ситни парченца, а сиренето надробяваме на ситно или смачкваме с вилицата.

Десерти
Ябълков кекс със стафиди, орехи и шок.пръчици
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=171861.msg3402283#msg3402283

4 яйца, 2 1/3ч.ч. брашно, 1 бакпулвер с ванилия, 1ч.л.канела, 1/3 ч.ч.олио, 3 киселки ябълки, 50гр.орехи, 2-3с.л.стафиди, 1пак.шоколадови пръчици, 1 1/2ч.ч.захар
Слагаме в блендера орехите и ябълките, докато орехите и ябълките се смелят на дребнички парченца/или настъргваме ябълките и счукваме орехите на ситничко/.
Разбиваме яйцата със захарта и прибавяме всички останали продукти. Изсипваме сместа в намазнена и набрашнена тавичка и печем на умерена фурна. След като извадим кекса го поставяме върху решетка докато изстине.
*Дозата не е голяма, така че използвайте по-мъничка тавичка.

ШОКОЛАДОВО-ПОРТОКАЛОВ ДУНАПРЕНЕН КЕКС С ГЛАЗУРА
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=168001.msg3287207#msg3287207

Продукти за кекса: 6 яйца, 1 и 1/2 ч.ч. пудра захар, 1 и 1/2 ч.ч. брашно, 1/2 ч.ч. нишесте, 1 ванилия, 6 с.л.олио, 1 портокал, 4 с.л. течен шоколад, 1 ч.ч. карамелизирани орехи, 1 бакпулвер
Начин на приготвяне: Яйцата, захарта и ванилията се разбиват заедно до получаване на мехурчета. Добавят се олиото и 8 с.л.портокалов сок и постепенно сместа от брашното с нишестето и бакпулвера . Към сместа се добавят карамелизираните орехи /счукани на ситно/, течния шоколад и настъргана на дребно кората от 1портокал, всичко се разбърква много добре и се слага в намаслена и набрашнена товичка. Пече се първо на 180 градуса докато се надигне, после върху кекса се поставя хартия за печене, за да не загори отгоре и се намалят градусите на 150-160. Пробва
Продукти за глазурата: 100мл.течна сметана, 5 с.л. течен шоколад, 2ч.л. какао, сока от половин портокал
След като кекса е готов се намазва отгоре с гразурата, направена по следният начин: всичко се разбърква с миксера до получаване на еднородна смес- получава се сметанов шоколадов крем. Кекса отново се слага в печката за около 10-тина мин. на 200 градуса, докато се позапече малко глазурата.
Окраса: портокалови корички се варят в захарен сироп докато омекнат. Кекса се окрасява с тях и с малко бели и кафеви стафиди.
Става много приятен кекс, особено глазурата с портокаловите корички.
Надявам се да ви хареса.

Ефектен сладкиш с праскови
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=166606.msg3254913#msg3254913

за 6 порции-чашки за крем-карамел
Плодовете от един компот от праскови от 1кг., 1 компот асорти с плодове, 1 к.млеко, 4 желатина, 8 с.л.пудра захар, 1 руло от праскови "7 days".
Пасираме прасковите /ако не са обелени ги обелваме/, разделяме сместа на две. В едната половина прибавяме 3 с.л.пудра захар и 2 желатина разтворени на водна баня. Разпределяме сместа по равно в чашките и я оставяме за около 40-60 мин. в хладилника да стегне.
Нарязваме плодовете от асортито на дребни кубчета и ги разпределяме върху вече стегналият оранжов слой.
Към остатъка от прасковеното пюре добавяме 5 с.л.п.захар и 1 непълна кофичка к.млеко и разбъркваме добре, докато стане еднородна сместа. Разтваряме 2 желатина на водна баня и го добавяме към сместа при непрекъснато бъркане. Изсипваме сместа върху плодовете.
Нарязваме рулото на 12 равни колелца и ги подреждаме по две върху чашките. Оставяме в хладилника да стегне за около 1час. За да се отлепи крема от чашките, ги потапяме за няколко секунди в гореща вода.

Лесен кекс с маргарин- дозата е за малка тавичка, моята е малко сърце
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=160349.msg3126275#msg3126275
100гр.маргарин, 100гр.п.захар, 2 яйца, 100гр.брашно, 1с.л.бакпулвер, 1с.л. сладко или конфитюр от смокини, 1/2 ч.ч. счукани орехи.
Разбиваме маргарина с пудрата захар, добавяме яйцата, слагаме брашното смесено с бакпулвера, след това сладкото. Накрая добавяме 2 с.л. вода и орехите и разбъркваме. Печем в умерена фурна.
Кекса е доста сладък и понякога даже се карамелизира малко в зависимост от дозата сладко/по оригиналната рецепта е без сладко и орехи, но слакото му придава наистина доста приятен вкус/, която слагаме, не става пухкав кекс, но страшно вкусен.

Надупчен сладкиш
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=160349.msg3126275#msg3126275

1ч.ч. захар, 1ч.ч. брашно, 4 яйца, 1 бакпулвер, 1ч.ч. счукани орехи
За заливката: 1,5 ч.ч. пр.млеко, 1 ч.ч. захар, 125 гр. масло, 2-3 с.л. какао
Разбиват се яйцата със захарта, добавя се брашното смесено с бакпулвера и накрая с бъркане орехите. Сместа се изсипва в намаслена и набрашнена средна тава и се пече в умерена фурна.
Като изстине се надупчва с химикал и се залива със заливката (всички продукти за заливката се стопяват на котлона). Пече се на 200градуса, след 10-тина мин. на 150. Проверява се с клечки за зъби.
Наистина невероятно вкусен сладкиш за любителите на шоколадовите десерти.

Карамелен кекс
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=160117.msg3108317#msg3108317
Източник-http://forum.bgkulinar.net/viewtopic.2665.html#13089

4 бр. яйца
200 мл течна сметана
1 ч.ч. захар
240 гр брашно
1 ванилия
1 бакпулвер
Карамелена смес- половината от захарта се карамелизира с малко вода, докато стане златист цвят. После се добавя половината от сметаната и се разбърква до разтваряне на карамела. След като изстине към нея се добавят 2-те яйца, половината бакпулвер и половината от брашното. Разбива се добре с миксер.
Ванилова смес- другите 2 яйца се разбиват с миксер. Към тях се прибавя останалата захар, сметана, бакпулвер, брашно и ванилията.
Глазура- 1/3 ч.ч. захар, малко вода се карамелизира. Прибавя се 100 мл мляко или сметана, в което е разтворена 1 с.л. брашно. Бърка се докато заври.
В кексова форма се изсипват двете смеси. Може с вилица да се изтегли кексовата смес на няколко места, за да се ошари по-добре.
Пече се на 170 градуса на долен реотан първоначално. После след като набухне кекса се включва и горният.
Изстиналият кекс се залива с глазурата.

Основни ястия
Свински контрафиленца със сирена и майонеза.
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=171861.msg3402283#msg3402283

Нареждаме в стъклена тавичка с капак филенцата, поръсваме ги с малко черен пипер, намазваме ги с тънък слой майонеза, поръсваме с натрошено краве сирене, копър, пресен магданоз, нареждаме резени кашкавал, добавяме малко олио и ги покриваме с вода. Поставяме тавичката в микровелето за 30-40 мин.
*Наглеждаме ястието, за да не му се извари водата и да се запече кашкавала, че така месото ще изсъхне. Ако е необходимо долейте малко водичка, ако филенцата не са готови.
*Ако имате и гъбки ще стане още по-добре, но тъй като рецептата си беше чиста импровизация, използвах това което имам.

Пилешко по мъжки
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=168874.msg3313423#msg3313423

Слагаме в йенаглас 3-4 средни картофа нарязани на дебели шайби, нарязани гъби/1 тарелка/ и пилешко месо-700-800 грама.
Отделно в по-висок съд слагаме 1 коф.к.млеко/да не е от най-киселите/, 3-4 печени чушки, много копър, черен пипер, сирене/за количаство не мога да уточня, моето беше 1,5см.резен от бучката, но не трябва да става много солено-така че пробваме/, 1/2к.л.чесън на прах и пасираме, докато стане еднородна смес. Изливаме я и слагаме малко олио и половин ч.ч.вода. Захлупваме манджата и я слагаме във фурната на 200 градуса за около 1,30-2ч. 15-тина мин. преди да е готова прибавяме 1-2с.л.бяло вино и разбъркваме.

Една по-различна манджичка със свинско с картофи.
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=167369.msg3268889#msg3268889

Продукти-количеството е доста голямо:
1 кг.свинско месо, 4-5 червени печени чушки, 3 големи к.краставички, 15-тина черни маслинки без костилка, 100гр.бяло вино, 1-2 чаши вода, 3с.л.млени домати от буркан, 1 огромна глава лук, 3-4 големи картофи, 1 мъничко люто чушле, 1с.л.захар, чубрица, черен пипер, 1 телешки бульон, малко вегета или зеленчукова подправка/микс стрити сушени заланчуци/, малко сол, олио.
Може да добавите и малко консервиран грах, с него ще стане сигурно още по-вкусно, но аз нямах и затова не можах, но другият път със сигурност ще сложа.
Приготвяне: Нарязваме картофите и свинското на едро, маслините на шайбички, чушките, лука на едро, краставичките на кубчета.
Всичко се слага в йенаглас и се пече около 2-2,3ч., като к.краставички и маслините се слагат половин час преди да стане готова манджата.
Гарнираме с малко настърган кашкавал отгоре на най-ситното ренде.
Да ви е сладко.

Пиле Ризо-по-различно
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=165310.msg3222478#msg3222478

пиле- надробено с ориз+пържени картофи заляти с к.млеко с чесън/-едно от най-любимите ястия на мъжа ми.

Други
Картофените розички на Пеп-чо

В този линк са показани как се правят.
http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php?topic=886.msg8830;topicseen#msg8830
П.П. Има и още много вкусотийки във форума им.
Виж целия пост
# 1
ЛЮБИМИ ЗАКУСКИ ОТ ГОТОВО ТЕСТО ЗА МЕКИЦИ

Щруделчета

Разточваме си тънки малки кръгове от тестото и ги пълним с плънка от настъргани ябълки примесени с канела и пудра захар, захлупваме добре кръга на две, така че да не изпадне плънката и пържим в силно загрято олио. Ако обичаме мекичките мекички ги захлупваме за малко с капак и после ги поръсваме с пудра захар.

Мекички с пълнеж от сирене
Процедурата е същата като по-горните, но вместо ябълкова плънка слагаме натрошено сирене.

Чеснови питки
Разточваме кръгове/подвиваме ръбовете, за да не изтече плънката/, поставяме ги в намазнена тава и ги поръсваме с кашкавал примесен със сух чесън и напръскваме леко със зехтин.
Виж целия пост
# 2
Мариновано печено свинско с гарнитура картофи с бекон и кашкавал

Мариновано печено свинско-http://kulinar.gbg.bg/recview.php?rid=2309
Картофи с бекон- настъргваме 1 кг.суровикартофи и 180гр.масло с чесън и подправки, добавяме малко сол и разбъркваме много добре. В тава/за предпочитане тефлонова/ слагаме половината смес, върху нея нарязваме тънки малки парченца бекон/голямо количество/ и запичаме малко бекона във фурната. През това време добавяме към другата половина настърган кашкавал, 3 яйца и 1/2 коф.к.млеко, 2с.л.галета и разбъркваме много добре. Изваждаме вече запеченият бекон и поставяме върху него нарязани филийки кашкавал и изсипваме останалата смес. Отгоре поръсваме обилно с галета и печем на 200С за коло 30-40мин.
Виж целия пост
# 3
Вкусната и семпла солена торта на майка ми
Правим си палачинки. Намазваме едната палачинка с майонеза и поръсваме с настърган кашкавал, втората намазваме с лютеница и разпределяме тънки резени шунка или филе и така редим докато свършат палачинките. Най-накрая намазваме солената торта с майонеза и я облепяме с настъргания кашкавал. По-желание можем да прибавим и сирене между пластовете или да я запечем малко.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия