Добре дошли в кухнята на Джемма

  • 470 807
  • 206
# 195
Кекс с ябълка и канела




1 яйце
1 и 1/2 ч.ч захар
1 ч.ч кисело мляко
1 ч.л сода
1 к.ч олио
1 канела
2 малкия ябълки, настъртгани
2 ч.ч брашно

Всичко се разбива, като се прибавя в описания ред. Изсипва се в намазана форма и  се пече на долен реотан с вентилатор, на 180 гр, около 35 минути.
Виж целия пост
# 196
Ето английският коледен кекс на клипче.



Бързо, лесно и удобно:

http://www.youtube.com/watch?v=6WSiRdZgbWo&feature=youtu.be
Виж целия пост
# 197
Еклери



http://www.youtube.com/watch?v=tWH4KdSssNM&feature=youtu.be
Виж целия пост
# 198
Болярска питка и празеник




http://www.youtube.com/watch?v=bc5JbTsBKxg&feature=youtu.be
Виж целия пост
# 199
Охлювчета с крем и стафиди





Месих в хлебопекарната:
2 яйца
1/2 кубче мая
50 гр захар
щипка сол
125 мл пр. мляко
100 гр масло
500 гр брашно

Когато тестото втаса се разстила на правоъгълник, слага се плънката, завива се на руло и се реже на парчета.Подреждат се в тавичка с пекарска хартия. Оставят се да втасат около 15 минути и се пекат в загрята до 200 гр фурна за около 20-25 минути. След като се извадят от фурната се намазват с горещ мармалад от кайсии 2 с.л.

Плънка:
Докато тестото се меси се вари крем от 500 мл. мляко, половин чаша захар и 1 пак. пудинг ванилия. Като е готов се слагат 100 гр стафиди, разбърква се добре и се оставя да изстине.

Източник:
www.kuking.net
Виж целия пост
# 200
Содено руло




2 яйца
1/2 ч.ч кисело мляко
1 ч.ч захар
1ч.л сода бикарбонат
1 ч.л бакпулвер
1/2 ч.ч олио
ванилия
брашно около 500-600 гр. до меко тесто.

Омесва се тесто, като содата предварително се разбърква с киселото мляко. Разделя се на две. Разстила се на правоъгълник, маже се с мармалад, ръси с орехи и се завива на руло. Пече се на 180 градуса.

Аз направих едното руло с плънка от конфитюр от праскови, а другото с течен шоколад.

Рецептата не знам от къде я имам,записана мие  стария тефтер от 90-те години на миналия век. Grinning
Виж целия пост
# 201
Макчета (козуначени кифли с мак)

Рецептата е от "Технология на промишленото сладкарство"  Държавно издателство "Техника", София, 1976 година

брашно- 6.950 кг
захар - 1.260 кг
олио- 1.060 кг
яйца- 39 броя
сол - 0,030 кг
мая- 0,230 кг
есенция - 0.006 кг
прясно мляко - 2,000 литра

Добив 10 кг или 100 броя по 0,100 кг Сухо вещество 84%

намален грамаж:
брашно - 695г
захар - 126г
олио - 106г
яйца - 3-4
щипка сол
мая - 23г
3 ванилии
пр. мляко - 200мл

Начин на приготвяне:
Тестото се замесва по двуфазния метод с около 35 % от брашното и всичкото мляко, затоплено до 30 градуса. Маята се смесва с част от млякото, прибавя се към останалото мляко и се добавя 35 % от брашното.. Покрива се с дебел пласт брашно и се оставя да ферментира 50 минути при температура 29 градуса. Яйцата през това време се разбиват, като се затоплят до 35 градуса,прибавя се захарта и се разбива с яйцата. Солта се разтваря с малко вода. Главното тесто се замесва, като към към маяното  се добавят яйцата, мазнината и накрая всичко останало. Тестото се оставя за ферментация за 70-90 минути, като през това време се избива веднъж или два пъти.
Тестото за кифли се различава от тестото за козунаци по това, че се замесва по-меко ( и наистина и в практическия наръчник дават повече мляко, отколкото за козунаци Wink) Ферментиралото тесто се размерва на късове, които се разточват на фитили и се намазват с олио. Фитилът се нарязва на късчета, от които се формират топчета и се оставят да втасат отново за 15 минути. Формират се кифлите и се оставят да ферментират за 30-40 минути. Полуферментираните кифли се мажат с яйце и се оставят отново за ферментация, след което отново се намазват с яйце, поръсват се с мак. Пекат се в силна фурна - 200-220 градуса. изпечените изделия имат червеникавокафяв цвят, гладка,гланцова повърхност и гладка долна повърхност.

  маяно тесто
  посипано с брашно, преди втасване
  маяно тесто след втасване
  пак то
  разбитите яйца
  омесване на тестото
  тестото преди втасване

Полувтасалото тесто:


Забравих да го снимам втасало в купата


Разделено на части:


Оформени топки:


След втасването:


Оформени макчета,такива навити ги продаваха в нашите сладкарници:


Полувтасали и намазани с яйце първи път:


Втасали:


Намазани втори път и поръсени с мак,стигна ми наличния Simple Smile:


Малко ги поизгорих, но иначе са леки, въздушни и с много конци. Ароматът им е чудесен.







Виж целия пост
# 202
Пастички с нес кафе




1 яйце
1ч.ч захар
1 коф. кисело мляко
1 ч.л сода
1/2 ч.ч олио
2 с.л нес кафе
2 ч.ч брашно

Всичко се разбърква без миксер, пече се на 180 градуса около 30 минути. Като изстине се реже на пастички и се шприцоват розички от млечна сметана (не заквасена и не растителна), разбита с 1/2 ч.ч пудра захар.
Виж целия пост
# 203
Кифлички със сирене



4 яйца
500 мл прясно мляко
1 кубче мая
1 с.л сол
1 с. л захар
4 с.л олио
1,200 кг брашно

Масло или мас
сирене

Маята се размива с млякото, добавя се малко малко брашно и се оставя да втаса. След това се добавят и останалите продукти, меси се меко, еластично тесто. Втасва, след което се оформят кифлички, като тестото се маже обилно с мазнина, и се ръси сирене, преди да се завие кифличката. Втасват още веднъж, пекат се на 180 градуса. Не се мажат с яйце. Който предпочита, може и да ги намаже.
Виж целия пост
# 204
Обикновени масленки от детството



Затъжих се за масленки и понеже не постя, спретнах набързо едни.

1 ч.ч св. мас
2 ч.ч пудра захар
2,5 ч.ч брашно.
Омесва се тесто, шприцоват се масленки и се пекат на 200 градуса по съвсем леко порозовяване на краищата.  Вадят се и топли се овалват в пудра захар с ванилия.

Оформях ги с приставка към месомелачката ма кухненската машина.

Виж целия пост
# 205
Портокалови и лимонови корички за сладкиши



Белим тънки кори от лимони и портокали. Слагаме ги в студена вода и загряваме, Като заври водата се излива и се налива нова. Процедурата се повтаря три пъти. След това коричките се нарязват на ситно, слагат се в буркан, като се посипват с много захар, която се стопява и те стоят в концентриран сироп. Съхраняват се в хладилник няколко месеца. Използват се за сладкиши по 1-2 с.л
Виж целия пост
# 206
Шопска точена баница





За тестото:

1 яйце
3 с.л олио
1 ч.ч хладка вода
брашно
1 ч.л сол
1 с.л оцет

250 гр  масло + олио
400 гр сирене

От продуктите се меси тесто, което не трябва да лепне. Разделя се на топки, които се разточват на тънко. Аз делих на 9 топки, всяка на още 2  и разточвах с помощта на кухненската машина. Корите се мажат обилно с мазнината, ръси се сиренето, завива се на руло и се подреждат в тавата като охлюв. Полива се отново с мазнина и се пече в загрята на 200 гр фурна, без вентилатор. След като се зачерви се напръсква с вода и завива с кърпа да се задуши.
Баницата е много вкусна! От тази доза ми излязоха две такива баници, като на снимката.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия