шкембе чорба

  • 1 009
  • 8
значи имам телешко шкембе. в магазина казаха, че няма нужда от чистене - било изчистено. обаче по-натам какво се прави. никога в живота си не съм готвила шкембе и моля за подробни обяснения. това, за което другите се сещат или се подразбира при мене не работи - много съм зян на готвене. питам за българска рецепта, не за турска или патагонска. съжалявам, ако е обсъждано вече, ама аз не намерих. благодаря
Виж целия пост
# 1
Сваряваш шкембето така нерязано в тенджера под налягане,че увира много трудно. Оставяш го да се охлади и с лъжица обираш лойта отгоре, за да не смърди на лайно:)
изваждаш шкембето и го миеш с топла вода и режеш на ситно.

В отделна тенджера режеш 2 глави лук и запържваш леко, после слагаш 1ч.л. червен пипер да се запържи за 5 секунди, като бъркаш. Заливаш с малко вода около 500 мл.. Прибавяш шкембето и оставяш да ври около 30 мин.

Прибавяш 1 л.. прясно мляко и ако има нужда още вода.  Прибавяш сол и черен пипер. Така докато заври и изключваш.

В отделна тендцера чукваш 2 чйца+1 с.л. брашно и 4-5 с.л. кисело мляко. Разбъркваш всичко добре с тел или вилица и когато е добре разбито взимаш МНОГО малко от топлата чорба с черпака и сипваш няколко капки , като бъркаш за да не се пресече. После повтаряш така. Пак сипваш и пак , ипак...така докато течноста от чорбата се пресипе в другата тенджера ( без месото). Тогава включваш котлона и почваш да бърлаш непрекъснато, докато  се сгъсти ( няма да стане на крем, но ще стане малко по-гъсто).
После изсипваш всичко пак при месото.
Сервира се, като отделно   се счуква чесън с оцет. Ако имаш сухи люти счикани чушки също може.
това е.
Виж целия пост
# 2
Мъжът ми е спеца по шкембето в къщи и го прави така - сваряваш го в тенджера под налягане - ок 45 минути ( ако е от бялото изчистено шкембе не смърди на екскременти и не отделя лой Wink ), добавяш прясно мляко и може да поври малко с него. Отделно приготвяш запръжка - масло и червен пипер и слагаш към шкембето. И класическата подправка - оцет, счукан чесън и люти чушки.
  Grinning
Виж целия пост
# 3
Цитат на: mam4e
Мъжът ми е спеца по шкембето в къщи и го прави така - сваряваш го в тенджера под налягане - ок 45 минути ( ако е от бялото изчистено шкембе не смърди на екскременти и не отделя лой Wink ), добавяш прясно мляко и може да поври малко с него. Отделно приготвяш запръжка - масло и червен пипер и слагаш към шкембето. И класическата подправка - оцет, счукан чесън и люти чушки.
  Grinning


1. колко прясно мляко и колко да поври с него
2. колко масло и колко червен пипер

сори, ама наистина съм скарана с готвенето. а иначе мерси за рецептата.
Виж целия пост
# 4
мерси и на Mamica - ще пробвам и твойта рецепта.
Виж целия пост
# 5
Цитат на: Лили
Цитат на: mam4e
Мъжът ми е спеца по шкембето в къщи и го прави така - сваряваш го в тенджера под налягане - ок 45 минути ( ако е от бялото изчистено шкембе не смърди на екскременти и не отделя лой Wink ), добавяш прясно мляко и може да поври малко с него. Отделно приготвяш запръжка - масло и червен пипер и слагаш към шкембето. И класическата подправка - оцет, счукан чесън и люти чушки.
  Grinning


1. колко прясно мляко и колко да поври с него
2. колко масло и колко червен пипер

сори, ама наистина съм скарана с готвенето. а иначе мерси за рецептата.


Олее, много ме затрудни Wink , че в къщи мерки не ползваме, но приблизително ако ти се е получило около литър сварено шкембе слагаш около половин литър мляко , но постепенно и пробвай, може на вас да ви хареса с по-малко. Запръжката е ок 30 гр масло+ 30 олио ( заедно се запържват, защото иначе маслото прегаря) и 1сл червен пипер ( пак зависи дали обичате с повече или по-малко) - в общи линии това са мерките. После да кажеш резултата Simple Smile
Виж целия пост
# 6
непременно. мерси пак
Виж целия пост
# 7
това го ям само навън мажа ми не го понася и ми е казал шкембе вкъщи да не внасям.
Виж целия пост
# 8
еми направихме го с мъжа. стана екстра. мерси пак за рецептите Grinning
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия