За лютеницата

  • 9 867
  • 82
Един спор заформихме с една приятелка, та от там изникна въпроса - кой вид лютеница предпочитате и защо?

Ако искате пишете и марки.
Виж целия пост
# 1
Харесвам само домашната лютеница, едросмляна.Скоро купих един буркан, но изобилстваха Е-тата в нея.
Виж целия пост
# 2
Едросмляната, разбира се! Mr. Green Като домашната е, а от домашното по-добро няма!
Виж целия пост
# 3
Ситно смляна харесваме повече в къщи Peace Дерони, Филикон и Олинеза Peace преди си купувахме тази с хорото но нещо напоследък не ми харесва newsm78
Виж целия пост
# 4
Определено - едросмляна! GrinningНай-добре и да е домашна...но вече не съм яла домашна от години! SadСега с машината за хляб имам намерение да се пробвам да си приготвя малко лютеничка! Mr. Green
Виж целия пост
# 5
Едросмляната. Но най-добре домашна  Wink
Виж целия пост
# 6
Не харесвам лютеница  Peace
Виж целия пост
# 7
Ако е домашна - едросмляна, ако е купешка - ситно Thinking
Виж целия пост
# 8
И двата вида (за това не съм се записала в анкетата Wink). От готовите взимаме само Дерони и Олинеза, без консерванти и изкуствени оцветители.
Виж целия пост
# 9
Харесвам само домашната лютеница, едросмляна.

И аз.
Виж целия пост
# 10
Добавих опцията "и двата вида"  Peace
Виж целия пост
# 11
Домашна, едросмляна
Виж целия пост
# 12
Любимите ми лютеници са Филикон с Шкумбата на етикета и Семейна на Олинеза. И домашна, но не съм яла от години, няма кой да направи.
Виж целия пост
# 13
И двата вида - харесвам Филикон и Първомайска!  Peace
Виж целия пост
# 14
И двата вида, само домашна!
Виж целия пост
# 15
Ако е домашна - едросмляна, ако е купешка - ситно Thinking
И аз така  Grinning
Виж целия пост
# 16
Най обичам домашната лютеница и всяка година си правим, а като я свършим си купувам едросмляна на Олинеза или Дерони. Обожавам лютеница и мога само с нея да се храня Peace
Виж целия пост
# 17
Едросмляна, няма значение дали е домашна или купешка  Grinning ама от лютениците по принцип нищо не връщам  Peace
Виж целия пост
# 18
Много обичам едросмляна, домашна. А баба ми едно време добавяше и сирене - чудно. От купешката ми допада само ситносмляната на Дерони, без консерванти.
Виж целия пост
# 19
Едрата.
И другата ям, но ако има от двете, винаги купувам едро смляната. Не знам защо, не ми стои като пюре, харесва ми. И ми се стува по-вкусна. Тук в турските магазини предлагат и двата вида и едрата е доста по-скъпа. Но е страхотна, българска е, в едни гърненца, но май е само за износ, защото в Бг не съм я виждала.
Виж целия пост
# 20
И едра и ситна лютеница харесвам, обаче ако е едро смляна я ям само домашна иначе купешката само от пюрираната купувам и харесвам.
Виж целия пост
# 21
Цялото семейство обичаме ситно смляна лютеница. Предпочитани марки са "Дерони" и "Олинеза". Обичаме и домашната, но в последните три години не сме правили. Майка ми прави кетчуп, който не заменям за купешки.Страшно вкусен става.
Виж целия пост
# 22
Едро смляна , домашната на мама. Simple Smile
Виж целия пост
# 23
Домашна, едросмляна
Peace
Виж целия пост
# 24
И двата вида, само домашна!
smile3521
Виж целия пост
# 25
Едросмляна.Напомня ми за домашната лютеница.
Виж целия пост
# 26
Харесвам и двата вида  Peace
Предпочитам домашно приготвената ....но като няма от де ..хапваме купешка. Flutter
Виж целия пост
# 27
Харесвам и двата вида  Peace
Предпочитам домашно приготвената ....но като няма от де ..хапваме купешка. Flutter

Ми запретни ръкави и направи тази година домашна, и ние много я обичаме!   chef
Виж целия пост
# 28
Домашната на олинеза Peace
Виж целия пост
# 29
всякаква харесвам
най-много на  моята баба
Виж целия пост
# 30
харесвам всякаквя лютеница
Виж целия пост
# 31
Само домашна едросмляна и то на Дерони. Ако по погрешка взема друга не я близвам дори
Виж целия пост
# 32
Едросмляна на БУЛКОНИ!
Виж целия пост
# 33
Миналата година бяхме на едро смляна... Тази година сме на гладка лютеница...може би, защото последната едро смляна бе със странен вкус....
Виж целия пост
# 34
Предпочитаме домашна и всяка година си правим. Ако се наложи да купя купувам едросмляна на MARCO. За мен тя е най-хубавата. Но е по-скъпа от останалите марки.
Виж целия пост
# 35
Предпочитаме домашна и всяка година си правим. Ако се наложи да купя купувам едросмляна на MARCO. За мен тя е най-хубавата. Но е по-скъпа от останалите марки.
Това е и моят отговор - като свърши домашната, това е единствената марка, която може да я замени; дребният, за съжаление, не харесвал чушки, та взимаме и Първомайска понякога, но Марко е страхотна, все едно баба ми я е приготвяла Peace
Виж целия пост
# 36
Домашната е на почит у дома.Народа не ще и да куса купешка и поради тая причина се печем с мъжо ежегодно да огъня докато опечем пипера  и патладжана за две дози лютеничка.Абе с един куршум два заека-ем хапваме вкусно ем тренираме за ада  Crazy Rage newsm53
Виж целия пост
# 37
Обожавам едросмляна лютеница. Не съм яла от миналата година  Confused
Виж целия пост
# 38
Домашната е на почит у дома.Народа не ще и да куса купешка и поради тая причина се печем с мъжо ежегодно да огъня докато опечем пипера  и патладжана за две дози лютеничка.Абе с един куршум два заека-ем хапваме вкусно ем тренираме за ада  Crazy Rage newsm53
И у дома е така.
Виж целия пост
# 39
Предпочитам ситно смляна!
Виж целия пост
# 40
Домашна лютеница, ситно смляна.
Дори, последните 2г. я пасирах преди да я напълним бурканчетата.
Виж целия пост
# 41
Едросмляната. Но най-добре домашна  Wink
Еххх ама как ме мързи да направя лютеница  Blush То чушки, то патладжани, то домати  ooooh!
Иначе най-обичах на баба ама вече я няма да ми прави Confused
Виж целия пост
# 42
Чакайте и аз да се включа, преди два дни взех от магазина голям буркан 600 грама домашна лютеница с печена чушка на "ЕКО конс"
напълни ми се душата, супер беше, на другия ден сутринта буркана беше празен.
Лютеницата е с едри, ама много едри парчета чушка вътре. Супер е!
Снощи пак им купих от същата, ядат я като за световно.
Кетчуп отдавна не купувам, само химия е!
Виж целия пост
# 43
Едро смляна харесвам от домашната-на свеки  chef
Виж целия пост
# 44
Харессвам от двата вида - едрата обикновено има повече печени чушки, а в ситно мляната е с повече домати - обикновено.
Предпочитам да е домашна - на мама Blush
Виж целия пост
# 45
Ако е домашна - едросмляна, ако е купешка - ситно Thinking

Подкрепям  Peace
Иначе като марки харесвам Филикон, Дерони... Случва се и други марки да ми харесат, но не помня имена и видове. Laughing
Виж целия пост
# 46
Обичаме домашната лютеница на мама. Когато няма си вземаме от Била, едро смляна от витрината със салатките.Много е вкусна.
Виж целия пост
# 47
Домашна едросмляна, а от магазина купувам "Тодорка" - вкусна ми е, пък и пише, че не съдържа изкуствени оцветители и консерванти. Кой знае дали е вярно, но.................допада ми на вкус.
Виж целия пост
# 48
То е ясно, че всички предпочитаме домашната лютеница.  Sunglasses Въпроса ми беше за тази, която се продава по магазините
Виж целия пост
# 49
То е ясно, че всички предпочитаме домашната лютеница.  Sunglasses Въпроса ми беше за тази, която се продава по магазините

То аз така отговорих, а после си помислих,че вината е у мен и не съм разбрала правилно въпроса, защото въобще не споменах за лютеницата на мама... Но да си призная в последно време нещо не ям никаква лютеница... много киселини имам после....
Виж целия пост
# 50
Харесвам и едро и ситно смляна зависи от марката. На Марко е едро смляна и я харесвам, но на Дерони предпочитам ситно смляната.
Виж целия пост
# 51
Предпочитам домашна , но тъй като от отдавна вече не правим  купувам само едро смляната на Олинеза Naughty
Виж целия пост
# 52
и двата вида.
Виж целия пост
# 53
Като гледам анкетката, само аз съм дала глас, че не я харесвам  Embarassed
Виж целия пост
# 54
Щом е лютеница, не подбирам много. Обожавам я всякак! Само да не люти.
Виж целия пост
# 55
Аз предпочитам вкусната лютеница- без значение дали е едро или ситно смляна. Peace Правя домашна, но винаги не ни стига за цяла зима и купуваме и от магазина.
Виж целия пост
# 56
Предпочитам домашна , но тъй като  вече не правим  купувам само едро смляната на Олинеза .  :peace Тази година съм решила да си направя
Кажете някой правил ли е в машината? Как е на вкус и какво количество става.
Виж целия пост
# 57
Предпочитам едро смляна  Peace
За съжаление тук избора ми не е много голям и ям каквато има  Wink
Виж целия пост
# 58
Харесвам само домашната лютеница, едросмляна.

И аз.

И аз така  Peace Мисля, че имаше една на Дерони, доста вкусна, мммм   chef Отсега ми е в списъка  Crazy
Виж целия пост
# 59
Предпочитам ситно смляна или таз която мама правеше едно време,
ама сега вече не прави  Sad
Виж целия пост
# 60
Харесвам и двата вида, лютеница да има  Mr. Green. Тук няма от лъде, та си носим или ни носят от БГ, каквото дойде такава ядем и не се оплакваме.
Виж целия пост
# 61
ситно смляна предпочитаме,но важното е да е вкусна и да има вкус на лютеница,че съм попадала и на такава,която има вкус на прокиснали домати
Виж целия пост
# 62
И двата вида.
Много обичам лютеница - домашна и купена. Марката също няма значение.
Виж целия пост
# 63
Най-вече домашна едросмляна, ама е голяма беля приготвянето, та последните години само купуваме.
А ситносмляната я ядем с накълцан лук вътре - и също е много вкусна.
Виж целия пост
# 64
Предпочитам ситно смляната. Да наподобява повече доматено пюре. За марка нямам изисквания. Напоследък купувам насипна. А домашна не сме правили с години- не си заслужава цялата дандания  Naughty
Виж целия пост
# 65
Хоресваме лютеницата само която аз правя. Mr. Green Купешки не се консумират. SickА дали е едро или ситно смляна, зависи от това колко ми се пасира. Heart Eyes
Виж целия пост
# 66
Vela, давай рецептата и обясни как я пасираш, защото и аз само домашната признавам.Мерси много предварително!
Виж целия пост
# 67
Vela, давай рецептата и обясни как я пасираш, защото и аз само домашната признавам.Мерси много предварително!
Много е трудоемко, но си заслужава.

10 кг. червени чушки
5 бур. от старата лютеница- дом. пюре
1 ч.ч. оцет
1 ч.ч. захар или мед
1 гл. чесън- може и повече
1 л. олио
сол на вкус
 Чушките се изчистват от семките,пекат,белят се и после се смилат с машинка за кайма. Разбъркват се с останалите продукти на огън докато поеме олиото.Пасирам с пасатор. Черен пипер и кимион не слагам заради децата. Преобладава чушката и на нас затова тази рецепта ни харесва.

 Бурканите се варят 10 мин.

Така, тази процедура я извършвам на село края на септември.През лятото мама ми е направила дом. пюре. Всяка година правим по 4 дози. Като две от тях са за нашето семейство, една за мама и една за брат ми и снаха ми.
Ние нашите буркани си ги изяждаме и после и тези на мама.
Купешка в нас не се яде.Една година мъжо каза ,че няма да си трепя да права лютеница и ще си купим. Да ама не. Купувах различни видове, ядеше се до половината буркан и после в кофата.На следващото лято мъжо отсече, че ще правим лютеница на село. Даже и той помага.
Ако имате въпроси съм насреща.




Виж целия пост
# 68
Vela , сигурно ще е вкусна тая лютеница, копнах си рецептата, пък лятото ще видим - може и да ми дойде вдъхновение. Grinning Кажи, моля те, колко време се вари на огъня, т.е. колко трае това "докато поеме олиото" и след като пасираш, пак ли я вариш.
Благодаря за рецептата!  bouquet  bouquet  bouquet
Виж целия пост
# 69
Като изсипя всичко в казана на баба и после добавя олиото, то изплува отгоре, а и от чушките има вода. Сместа се бърка  непрекъснато докато ври защото загаря.Бъркам докато олиото вече не плува отгоре, това значи че е поело от сместа. Ако обичаш по-гъста лютеница бъркаш повече.Когато я сваля от огъня , чушките стоят на много ситни парченца.Може и така да се стерелизира, може и да се пасира с пасатор до хомогенна смес.
Под стерелизира се разбира че бурканите се варят 10 мин. за да се затвори капачката.
Виж целия пост
# 70
Всичко е ясно! Благодаря!  bouquet
Виж целия пост
# 71
Едро смляна на Олинеза и от Първомайската .
Виж целия пост
# 72
Ако е домашна - едросмляна, ако е купешка - ситно Thinking
В общи линии и аз така, с една уговорка-стават ми киселини от това нещо, и го ям точно два пъти в годината-по време на пости, и то не постоянно, само ако не съм си сготвила нещо вкусно.
Виж целия пост
# 73
И двата вида .  Laughing
Виж целия пост
# 74
Обичам всякакъв вид лютеница, но в последно време взимаме само домашна едросмляна на Дерони.  Simple Smile
Виж целия пост
# 75
Едро смляна, с повече чушки.
Виж целия пост
# 76
Обичам и двата вида, но последната година взимаме само едросмляна в големите буркани на Мetro quality
Виж целия пост
# 77
Vela, мерси че си публикувала рецептата.Само искам да попитам колко големи са тези буркани от доматено пюре ? Това с пасатора не е ли много трудоемко за такова количество или бързо става?
Виж целия пост
# 78
Всякаква я ям Laughing Макар че има такива, които са ми по-вкусни и такива, които не харесвам особено - но пак ги ям.
Правя си сама домашна, сглобила съм си собствена рецепта от няколко, които ми харесаха (основата е тук от форума, но не помня на кого беше Embarassed) и съм доволна - децата също много я хапват Grinning Не е пасирана, но няма и парчета вътре - среден вариант.
Иначе от всички модели на пазара най-много си обичам лютеницата Първомай (не Първомайска! - различни са, макар че и двете имат хорце на картинката). На Дерони не ми харесват - всичките им лютеници имат еднакъв или поне силно подобен вкус Rolling Eyes
Тази на Марко много я похвалихте... ще взема да пробвам Laughing
Виж целия пост
# 79
Vela, мерси че си публикувала рецептата.Само искам да попитам колко големи са тези буркани от доматено пюре ? Това с пасатора не е ли много трудоемко за такова количество или бързо става?

Ох, чак сега видях че има и други въпроси. Бурканите с дом пюре са от тези от едно време в които се слагаше лютеницата ,тази с хорцето, с обикновенните капачки.Ами с пасатора е малко трудоемко.Но можеш и всеки път като отваряш буркана  преди ядене  да пасираш.Но и без да е пасирано пак е много вкусно.
Виж целия пост
# 80
Ако е домашна - едросмляна, ако е купешка - ситно Thinking

И аз така.
По принцип харесвам и двата вида.
Виж целия пост
# 81
И двата вида.
Виж целия пост
# 82
Домашната лютеница е най-хубава,иначе харесвам тази на Олинеза.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия