Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Да се запознаем... Майки на недоносени деца

  • 184 770
  • 609
# 600
За мен (като типична везна) истината винаги е по средата.

От една страна, при недоносените бебета нещата са щекотливи и трябва да работим съвместно с лекарите, защото състоянието на някои бебета наистина налага стриктен болничен контрол в началото. От друга страна, да работим съвместно означава и двете страни да бъдат активни и да се търси най-доброто за бебето, но и за майката, решение, защото в първите дни след раждането (още повече раждане, случило се в някоя си г.с., преди пълна зрялост на бебето) майката и бебето са едно цяло. Е, те това нещо българските лекари не го разбират, или се правят, че не го разбират, а и със сигурност няма условия да се осъществи необходимия контакт. Майките страдат от раздялата, а 100% и бебетата също.

Къде е „здравословният“ баланс? В някои (по-малко или повече „бели“) държави са го открили (с кенгурова грижа, участие на родителите в грижите за бебето всеки ден и пр.) И у нас все повече човечността и разбирането започват да намират място в неонатологиите. Но предимно в София, и то най-вече в МД и в Токуда.

Ако не друго, поне се радваме вече на минимален престой на бебетата в болница. Например нашият Николчо трябваше да престои поне 2 месеца, а той според развитието си, стоя само 45 дена. Да, доста са, но истината е в сравнението. На мен ми се сториха малко, защото очаквах много по-продължително да е лечението му. Изписаха го с тегло 2,200 кг., а не чакаха да стане 2,500, както в доста болници в други градове (а и в Шейново, така направиха с Калина, но при нея наддаването до 2,500 отне 7 дни). Такова изписване, дори според неговия ОПЛ, беше доста смело. Бебе с тегло 2,100-2,200 е едно наистина доста малко бебе и ако човек не е подготвен за очакващото го, ще види бая зор. Но това е минималното тегло, при което можем да сме сигурни, че терморегулацията е ок и може да си гледаме бебето вкъщи.

Горното обаче се отнася за недоносени с тежки проблеми, а не за доносено, макар и хипотрофично бебе. Да, действително повечето хипотрофчета се раждат с някаква степен на асфиксия, включително и нашата Калина, но тя бързо се преодолява. Истина е също така, че бебетата, родени с асфиксия, имат предразположеност към белодробни проблеми, но тя, ако изобщо се прояви, се проявява по-късно, след първата-втората година и т.н. и също се преодолява със съответното лечение, за което няма да навлизам в подробности, защото темата не е за тук.
Виж целия пост
# 601
...
Истина е също така, че бебетата, родени с асфиксия, имат предразположеност към белодробни проблеми, но тя, ако изобщо се прояви, се проявява по-късно, след първата-втората година и т.н. и също се преодолява със съответното лечение, за което няма да навлизам в подробности, защото темата не е за тук.

Навлизай, навлизай, защото като си говорихте за това и за Синфлорикс, а моето беше доносено, но хипотрофче, не ви обръщахмного, много внимание ... Адски съжалявам, за което! Никого от лекарите не попитах, не натъртих ... Изкарахме 2 зими с бронхиолити ... и за капак от 05.05 до 31.05 тази година бяхме с два тежки пристъпа и се налоги да започнем поне едногодишно лечение с прахчета Сингулар ... Като за капак лл се изказа: "Уф, трябваше да го предвидя и да ви давам направляние по рано за инжекциите Синфлорикс ... Можеше да ги предотвратим тези чести и тежки пристъпи!" И това при 3-годишно ... А, ако ви бях зачела по-дълбоко, ако бях я питала, разпитвала и настоявала ... Можеше ...
Виж целия пост
# 602
ЛаВидке, сигурно имаш предвид Синагиса, но е много сложно с неговото изписване по ЗК. И все пак поне за втората година можеше да се пробвате, особено ако е имало болнично лечение.
А иначе когато Калина се роди, през 2007 г., нямаше Синагис, но при нея и без това нещата се отключиха след 2-годишна възраст, след прекарана бронхопневмония. После дълго се инатихме и чак на 4 г. започнахме да ѝ даваме Сингулар. От навършване на 7 г. не е имала астматични пристъпи и не взима Сингулар (това са вече 3 г.) Преди това всяка година на спа (демек, в болница).
В момента Никола е на Сингулар (+Пулмикорт при нужда). Първата година беше страшно, втората беше зле, третата се ядваше. Предполагам, че ще го израстат.
Виж целия пост
# 603
МяучеRolling Eyes Е, виж колко съм се задълбочила Simple Smile и името съм забравила на инДжекциите Simple Smile
Ще изкараме тази зима със Сингулар ... После не знам ... Калина колко го пи като време?
Виж целия пост
# 604
Последните постове ме подсещат да питам нещо, за което все забравям. Може ли да ми препоръчате неонатолог и педиатър в Сф за недоносено бебе? Прибираме се скоро от чужбина. Чела съм за д-р Слънчева. За други май не знам. Благодаря
Виж целия пост
# 605
При синът ми не е бил поставян въпроса за по-ранно прибиране. До последно беше на лампа и изписването му все беше на кантар.

Щерката беше само едно денонощие на система (по-рано е родена, но я водят доносена). Бяхме 5 дена в родилното. И за да не остане родилното отделение празно (бяхме само две родилки) рекоха да ме задържат малко. Не се навих Simple Smile
Виж целия пост
# 606
Скрит текст:
Мяуче,  Rolling Eyes Е, виж колко съм се задълбочила Simple Smile и името съм забравила на инДжекциите Simple Smile
Ще изкараме тази зима със Сингулар ... После не знам ...
Калина колко го пи като време?
От 4 до 6 включително, значи 3 години.

Ние с Никола първата година закъсняхме със Синагиса (трябваше да го започнем октомври, но ни го изписаха чак ноември), та той изкара един бронхиолит, след който състоянието му се задълбочи (той е с БПД). Въпреки това смятам, че първите 2 години инжекциите го пазеха от сериозно заболяване (например бронхопневмония).

Последните постове ме подсещат да питам нещо, за което все забравям. Може ли да ми препоръчате неонатолог и педиатър в Сф за недоносено бебе? Прибираме се скоро от чужбина. Чела съм за д-р Слънчева. За други май не знам. Благодаря
Не разбрах, да препоръчаме неонатолог и педиатър (2-ма души) или неонатолог, който да функционира като педиатър (или педиатър, който да функционира като неонатолог)?

Неонатолог чудесен е д-р Яръкова, но не следи редовно, а при нея може да се ходи периодически и за ТФЕ.

Педиатър не мога да препоръчам, особено пък разбиращ от недоносени.

Д-р Слънчева си има частен кабинет и предполагам, че може да следи преждевременно родени бебета. Но необходимостта от такова проследяване при бебета без увреждания изчезва след навършване на 1- 1 1/2 години.

П.П. Сетих се, може би в Токуда ще се намери подходящ лекар за следене на недоносено бебе.
Виж целия пост
# 607
От днес сме в кенгуру стая (ура). Засука, но се измаря и пак сме на шише. Ще стоим два дена и живот и здраве в понеделник "гоу хом" Simple Smile иначе и утре можеше да си я взема но реших да пробваме в стаята два дни. Гушкането определено я успокоява и съм сигурна че се чувства много добре. Затова трябва да се настоява пред лекарите, когато се опъват. И както по-горе е казано, съвместно с майката стават нещата. Настоявайте, викайте ако трябва, но не се доверявайте на 100%.

Виж целия пост
# 608
Много хубав е моментът на прибираме вкъщи.. какво е кенгуру стая?
Виж целия пост
# 609
Здравейте,
И аз съм прясна майка на недоносено бебе. На 11 дни сме и днес ни преместиха в дома да медико-социални грижи в Плевен. Момиченцето ми се роди  в 37 седмица, но с тежка хипотрофия, 1700грама. Още е в кувьоз и можете да си представите какво ми е в главата. Диша си нормално още от първата секунда, но е адски слаба. За сега казват, че всички резултати от изследванията са добри и трябва просто да наддава. Вече си възстанови теглото от раждането и качва всеки ден по 20-40грама. Но ме притеснява на по-късен етап какво ли може да не стовари. Има ли друга майка с такъв случай. Най-много бих се радвала да чуя за някое бебче, което вече е пораснало и е здраво Simple Smile

Здравейте,  малкото ми момче се роди преди 5 г. в 37 г.с. с тегло 1750 гр.и 38 см. Ще започна оттам, че при нас ретардацията на плода започна още от 5 ти месец на бременността.  И си беше тежка артилерия да избутам до 37 седмица,  защото той до последно беше към 1200 гр., нямах почти никакви води последните два месеца. Биеха ми фраксипарин,  кортикостетоиди, пиех протеини и въпреки всичко той се роди в депресивно тежко състояние,  не дишаше, два пъти е интубиран,  два сърфактанта,  10 дена на апарат,  2,5 месеца в кувьоз, кръвопреливания, хипертонус, със сърцето куп проблеми..изобщо мина през всичко, през което минават недоносените. Основния проблем при хипотрофията е незрялостта на системите в организма. При вас мисля, че нещата ще бъдат ок, детето диша само, не е имало асфикции,  самото изоставане е било последните две седмици- това са добри признаци.  Казвам ви го, защото изкарах доста време от бременността си в болница с майки с хипотрофни бебета,  е всичките нямат никакви проблеми към днешна дата,  децата се родиха по 1700 гр в началото на девети месец.

Виж целия пост

Започнете да пишете...

0 резултати за

Страница 1 от 1