1 ч.ч ориз се залива с 1 и 1/2 ч.ч .вряла вода и престоява така,докато ориза си дръпне водата.
В съда в който ще се приготвя се сипва 1 ч.ч. захар и се карамелизира,след това се прибавя млякото около 0,5 л. и се намаля котлона.Добавя се и ориза и от време на време се бърка,за да се провери дали е сварен и дали захарта на дъното се е разтопила.След като всичко е готово се разсипва в купички за да изстине и отгоре тя предлагаше смлян карамфил,не канела.
Вчера забърках въпросната рецепта. Получи се фантастичен десерт. Обаче имах неприятно изживяяване . След като карамелизирах захарта и дойде момента да сложа млякото, което беше леко хладко, се получи следното: карамела за секунда се втърди, вдигна облак пара, който ме ужули по кожата. Аз всъщност се усетих какво ще стане, но малко късно - нямаше как да спра карамелизирането.....После се наложи много дълго да варя и бъркам млякото до пълното разтваряне на твърдия карамел.....
Може ли това да се избегне?! Би ли се получил карамела, ако към захарта се добави малко от млякото и при започване на карамелизирането да се добави останалото мляко?!
Я кажете, имате ли идея как да не направя същия фал
п.с. ако не сте пробвали рецептата, действайте, върховна е! и моя мъж остана възхитен