Някой направи ли това мляко с ориз:

  • 2 237
  • 26
Цитат на: Нина
Имах една гостенка от Сърбия,която го приготви по следния начин-така и не го опитах-личен спомен от детската градинка! Mr. Green Но мъжа ми беше възхитен!
1 ч.ч ориз се залива с 1 и 1/2 ч.ч .вряла вода и престоява така,докато ориза си дръпне водата.
В съда в който ще се приготвя се сипва 1 ч.ч. захар и се карамелизира,след това се прибавя млякото около 0,5 л. и се намаля котлона.Добавя се и ориза и от време на време се бърка,за да се провери дали е сварен и дали захарта на дъното се е разтопила.След като всичко е готово се разсипва в купички за да изстине и отгоре тя предлагаше смлян карамфил,не канела.



Вчера забърках въпросната рецепта. Получи се фантастичен десерт. Обаче имах неприятно изживяяване Sad . След като карамелизирах захарта и дойде момента да сложа млякото, което беше леко хладко, се получи следното: карамела за секунда се втърди, вдигна облак пара, който ме ужули по кожата. Аз всъщност се усетих какво ще стане, но малко късно - нямаше как да спра карамелизирането.....После се наложи много дълго да варя и бъркам млякото до пълното разтваряне на твърдия карамел.....
Може ли това да се избегне?! Би ли се получил карамела, ако към захарта се добави малко от млякото и при започване на карамелизирането да се добави останалото мляко?!
Я кажете, имате ли идея как да не направя същия фал Confused

п.с. ако не сте пробвали рецептата, действайте, върховна е! и моя мъж остана възхитен Wink
Виж целия пост
# 1
Яяяя, хубава рецепта! Ще я пробвам.

Може би ако към захарта се добави малко масло при карамелизирането и млякото се сипе вряло, няма да се получи така.

Ще опитам и ще ти кажа!
Виж целия пост
# 2
Тази рецепта съм я пропуснала, но сега смятам да я опитам, а казваш че става вкусно.
Колкото до въпроса с карамела и добавянето на млякото, мисля, че ако налееш малко мляко при захарта, няма да се получи карамел. Аз мисля да опитам да наливам на съвсем тънка струйка млякото и да бъркам енергично. Правя аналогия с един крем с карамелизирана захар който правех преди време. При него се разбиваха на сняг белтъци и се добавяше горещия карамел на тънка струйка, като в същото време се разбиваше с миксера. Ако го няма енергичното разбиване на миксера, карамела ставаше на бучки, а иначе си става пухкав крем.
Ще докладвам утре как се е получил десерта.
Виж целия пост
# 3
Хубаво, а да видим какво ще се получи при вас Simple Smile
Чакам доклади Wink
Виж целия пост
# 4
А ти карамфил ли сложи или канела?

Мисля, че ако се остави карамела да изстине и после се добави млякото, няма да има проблеми. Все пак като правя крем-карамел не изсипвам млякото върху врелият карамел. Докато подгяваш котлона, би трябвало карамела да се разтопи пак и да се смеси с млякото.
Виж целия пост
# 5
Всъщност го оставих нятюр - без подправка.
Мислех си, че крокан ще пасва добре, но.....не сварих да пробвам.

Даааа, може би при изстинал карамел няма да има "парни ефекти", сигурно така ще стане....благодаря.
Виж целия пост
# 6
За нищо. Дано стане без жертви следващият път.
Виж целия пост
# 7
Много  вкусно звучи, аз съмголям фен на мляко с ориз  и веднага отивам да накисна ориза.
Виж целия пост
# 8
Днес и аз мисля да го направя  Simple Smile Само да питам ванилия може ли да се сложи  Confused: Понеже няма да сложа карамфил,не го обичам  Wink
Виж целия пост
# 9
Измъчих се.Честно да ви кажа такъв провал не съч имала отдвна в кухнята, по-добре да бях направила Шведската торта,както бях замислила.Първо - въпреки че имах предвид и аз се изгорих от парата,сипах топло мляко и още по-зли, то кипна и направи цялата печка в карамел и мляко/освен ,ч е точно сутринта я бях лъснала, съм с керамични котлони,които си развалят от захар/.След това ме загоря тенджерата, малко ми беше млякото.Ако изобщо се е получило нещо ще съм доволна, защогто търпеливо и упорито си смених тенджерката, долях мляко и пратих мъжа за карамфил. #Silly  #Silly  #Silly
Виж целия пост
# 10
Ох,момичета,ами като не съм го приготвяла аз ,как да ви дам съвет! Rolling Eyes Аз видях крайния резултат,а моят мъж бе просто възхитен от него?!?!Знам ли?!!сигурно има някаква тънкост,на която не съм обърнала внимание...А не може ли като се направи захарта на карамел ,да се остави да поизстине и след това да се прибави леко подгрято/не сварено!/ млякото и да се сложи на бавен огън....знам ли?!?!
Виж целия пост
# 11
Може би карамелът трябва де изстинал, мисля че млякото да е малко повечко, но ОПРЕДЕЛЕНО СИ СТРУВАХА МЪКИТЕ, СТАНА МНОГО ВКУСНО!!!  food002
Виж целия пост
# 12
Нина, споко, нямаш вина за нищо Simple Smile  Wink
Просто реших да споделя какво ми се получи и как да го избегна следващия път, защото непрменно ще повторя рецептата - с или без карамфил/канела крайният резултат беше повече от задоволителен.
Искам да добавя, че спазвах точно пропорциите, освен за водата: накиснах ориза с 2 ч. вода вместо 1 и 1/2 и го изсипах при вече готовите карамел+мляко, като бърках докато ориза набъбне и сместта се сгъсти, демек рецептата е точна.

Zdravka, много съжалявам за керамиката ти........и аз знам, че захар, попаднала върху плота е едва ли не смъртоносна за него.....

Radina, и без ванилия крема е много ароматен - благодарение на карамела.

Значи остава варианта при изстинал карамел да се добави млякото  и тогава пак да се сложи на котлона!
Виж целия пост
# 13
Един много OFF въпрос, но не мога да не го задам: какво се случва с керамичния плот, ако върху него попадне захар и каква захар - разтопена ли, на кристалчета или?А за въпросната рецепта - и аз мисля да я пробвам тези дни, струва ми се, че ако оставя карамелизираната захар да поизстине и тогава добавя млякото, няма да има проблем, но пък не съм сигурна дали напълно ще разтопя карамела. Който го е направил десерта по този начин, нека каже сполучливо ли се получава.
Виж целия пост
# 14
Сега залях ориза с горещата вода,но не ми е ясно напълно ли трябва да дръпне водата  Thinking
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия