Пъдпъдъци?

  • 5 214
  • 5
Хайде давайте съвет как да сготвя пъдпъдъци?
Имам спомени, че тук има доста ловджийски съпруги и дъщери, та няма как да не сте се сблъсквали с този момент - една купчинка пъдпъдъци за чистене и след това какво да ги правим  Mr. Green
Виж целия пост
# 1
Издълбай патладжани,вътрешното го запържи с лук ,морков,домати и подправки.Осолените пъдпъдъци пъхни в патладжана,сложи му капачето,а отстрани в тавата разсипи плънката.Налей и малко бяло винце и печи.

 
                           ------------------------------------------------------------------------------------------------

Понеже дивечовите птици са с малко по-жилаво и сухо месо добре е да се надупчи месото с нож или вилица и да престоят 2-3 часа минимум в марината от бира, давинов лист и чер пипер. В рецептата има тези продукти и може да се ползват тези от маринатата в процеса на приготвяне.

ПРОДУКТИ:
пъдпъдъци
червен лук
моркови
гъби
ориз
сланина
мазнина
бира
черен пипер, дафинов лист, сол

ПРИГОТВЯНЕ:
Изчистените и измити пъдпъдъци цели се запържват хубаво от всички страни (доколкото това е възможно) до златисто в дълбок съд (тенджера), след което се изваждат и поставят в друг съд, осоляват се със сол и черен пипер, нареждат се един до друг, между тях се слагат 2 малки листенца дафинов лист или 1 голям, а отгоре се покриват с парченца нарязана на тънко сланина, заливат се с малко бира и водичка, съда се покрива с фолио и се задушават в силна фурна около 40 минути. Фолиото се повдига и се проверява месото дали е готово, ако има нужда се задушават още малко, след което фолиото се маха и се запичат леко.
В мазнината останала от запържването на пъдпъдъците се запържва червения лук нарязан на дребно, прибавят се почти едновременно с лука и морковите нарязани на колелца, а като поомекнат към тях се прибавят и гъбите на по-едри парчета и дреболиите на пъдпъдъците ако сте ги запазили, сипва се водичка, осолява се и всичко се задушава около 20 минути. След това към сместа се прибавя ориз и черен пипер на зърна и всичко се изсипва в йенска тенджера или гювеч. Задушава във фурна или микровълнова до готовност на ориза, като от време на време се долива малко вода ако е необходимо.
Пъдпъдъците се сервират отделно от гарнитурата и всеки си слага колкото му е вкусно.

От тук  .
Виж целия пост
# 2
Ето една чудесна рецепта, която търпи много промени и интерпретации, но е вкусна, лесна и интересна.

Продукти: пъдпъдъци и/или пил. месо /бон филе/, топено сирене, бекон, подправки на вкус - соев сос, черен пипер, сол, подправка за птиче месо, вегета и др.

В купа се изсипват подправките. Почистените и измити пъдпъдъци /филенцата пилешко/ се овкусяват, като се слагат в купата с подправките. Във всеки пъдпъдък се слага парченце топено сиренце, след което пъдпъдъкът се увива в парче бекон и се промушва с клечка за зъби.
Когато свършат пъдпъдъците, в бекон се увиват пил. филенца също с топ. сиренце в средата. Всичко се подрежда в намаслена йенска тавичка, сипва се малко водичка/вино/ на дъното, затваря се с капака и се пече до готовност /около час, час и половина/ на умерена фурна.
Да ви е сладко!

Ето и малко снимки:в тавата     изпечени     порция
Виж целия пост
# 3
Лелеее, страшни сте, моят мъж снощи ми донесе една торба пъдпъдъци и сега се рових точно за такива рецепти.
Благодаря ви момичета Hug
Виж целия пост
# 4
И аз правя пъдпъдък в патладжан по следния начин:
Дреболийките на птичките ги сварявам и правя плънка със запържен лук, ориз, дреболийките, може малко гъбки, ситно нарязани, черно пиперче смляно, сол. Оставям плънката да понабъбне с водичка 1:2. Пълня пъдпъдъчетата.
Издълбавам патладжаните с лъжица, като запазвам капачето. Вътрешността в момента не я ползвам, а да речем по-късно в друго ядене или замразявам. Посолявам патладжана отвътре и му слагам 1 ч. л. масло, но добре напълнена. Напъхвам напълнените пъдпъдъчета и затварям с капачето.
Подреждам патладжаните в тава и пека с водичка само, като следя да не изври, преди да са готови. Печенето е около час и половина - два на умерена фурна.
Виж целия пост
# 5
Моят съпруг е ловджия и това е най-голямото му удоволствие. Очаква с нетърпение всеки ловен сезон. Приготвям пъдпъдъците по2 начина, които за себе си смятам за най-вкусни. Първият е най-обикновена супа, на базата на пилбешката супа. При нея най--важното е да се използва бульона, в който предварително са сварени пъдпъдъците. По-натам са обичайните зеленчуци: лук, морков, чушка, домат. Разбира се, може да бъде обогатена с други по желание. Прави се с ориз, а не с фиде.  Най-накрая за разкош може да се добави бучка масло, но става доста тежко, още повече, че самите пъдпъдъци, в зимния период, имат доста мазнинка. Подправка: целина и малко чубрица. Тайна: колкото е по-гъста, толкова е по-вкусна.
Другия начин е пъдпъдъци на яхния. Та, вземат се 3-4 гл. лук,режат се наситно и се задушават. Към тях се прибавят нарязани на кубчета 3 домата /или от буркан/.  После технология прилича на приготвяне на дом. сос.  Предварително сме сварили пъдпъдъците /аз го правя в тенджера под налягане/, обезкостили сме ги и ги добавяме към доматената смес и доливаме течността от варенето, може и вода. Така се варят около 15-20 мин като се гледа течността да не се изпари много. Накрая се добавя задължително бучка масло. Тайната е в добавянето на бульона от варенето на месото, иначе не се получава.
Ааааа, и още един начин, който мъжът ми обожава, както и една наша приятелка: на скара!
В старите готварски книги има много рецепти за дивеч, така че поровете из книгите на майките и бабите си.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия