Какви плодове и зеленчуци да си замразя за зимата за захранване?

  • 5 942
  • 42
# 30
Туранага, въпрос на вкус  Sunglasses Червените да по-сладникави и повече се харесват на бебоците.. Ама пробвай и зелени малко
Както ти се занимава  Wink И действай де, стига разпитва само, те чушките ще свършат  Twisted Evil

Диня и пъшеш .. ако толкова държиш (аз изчаках за тях до годинка, а така или иначе сокове давам от скоро) - можеш да ги смелиш цели или в сокоизтисквачката да направиш сока.. И после във формички или пластмасови чашки.. Но не смятам, че са особено подходящи за целта  Rolling Eyes

Виж целия пост
# 31
Момичета благодаря за съветите   bouquet Вече имам и кубчета от ябълки  Grinning Много вкусно стана пюренцето Laughing
А чушки аз и пекох и варих. От варените остана повече чушка след като махнах ципата, а и ги пасирах с малко от водичката. Според мен е по-удачен вариант, но печените май са по-вкуснички  newsm78 Зелени не съм правила, но ще правя, че свекито каза, че е чела някъде, че имат повече витамин Ц.
Виж целия пост
# 32
Зелени не съм правила, но ще правя, че свекито каза, че е чела някъде, че имат повече витамин Ц.

Витамин С се разрушава при 60-70 градуса,така че не остава никак във варените зеленчуци.Затова и се налага допълнително да обогатяват фабричните пюрета.Чушките не действат ли газообразуващо?
Виж целия пост
# 33
Пъпеш съм правила по-същия начин варя на пара за пет минути пасирам и във формите за лед.
Но диня мисля,че не е подходяща има доста вода пък и предизвисва газове.
Пипера момичета,пека,беля на пара пасирам и става бонбон обаче само червен.
Даже моя позната наскоро ми каза,че е доста полезен сока на пипера на фрешката.
Но ат кой месец не разбрах! newsm78
Наистина са невероятни пюретата,пък и се запават вкусовете и всичките им витамини.
Затова варене на пара се препоръчва,засега съм напълнила една кошница от фризера престои ми карфиол и още броколи.Карфиола доста го харесват.
Сините сливи ги задушавам със люспите после ги беля и пасирам стават невероятни. Hug
Виж целия пост
# 34
Зелени не съм правила, но ще правя, че свекито каза, че е чела някъде, че имат повече витамин Ц.

Витамин С се разрушава при 60-70 градуса,така че не остава никак във варените зеленчуци.Затова и се налага допълнително да обогатяват фабричните пюрета.Чушките не действат ли газообразуващо?

Чак пък никак  Crazy Квото такова - не могат да рупат сурови още  hahaha

Не знам за газове, но разхлабва Simple Smile И домата.. И броколито.. И спанака.. Затуй ги даваш в комбинация с морков, картоф, ориз.. Да се уравновесят малко нещата  Mr. Green
Виж целия пост
# 35
Аз замразявам във формички за лед. Но само свежи плодове, защото сварят ли се един път витамините им отиват "на кино". А от плодова захар и вода кой знае каква полза няма. Е остават и малко микроелементи, но...
При мен е по-лесно обаче защото малката в момента е на 9 месеца и вече минахме от един месец на пресни плодове. Е за сега само ябълки, круши и по малко сливи и нектарини, но с времето ще се поразнообразим. Аз за зимата взех пъпеш, пуснах го на ножа в робота и той си стана на пюре. Така - суров. Сложих го във формички за лед и когато замръзна си подредих кубчетата в пликчета. По същия начин направих и с нектарини и сливи (без люспите разбира се). Успях да намеря и хубаво, чисто (уж) грозде. Него го минах на сокоизтисквачката и замразих готовия сок пак по същия начин. А от лятото изчистих и малко череши, като тях директно ги сложих в пликчета и във фризера. Сигурна съм, че по същия алгоритъм може и сок от диня и каквото още ви хрумне да се сложи. Само да имате кухненски робот, че с пасатор е голяма мъка. Мислех да замразя и малко спанак, но не мога да намеря  Sad.  А за картофи, моркови, тиква - има си ги и през зимата. Чушки също има, е на по-солена цена, но за бебшкото пюре така или иначе се ползва по малко чушка, та няма да е чак такъв разход (поне аз така мисля). Май пролетта е най-трудно (посвършват, а и поостаряват припасите, а свежите продукти са кът, на солени цени и "леко" нитратни)  Sad
Но разбира се Зори ще е на годинка и при нас асортиментът е по-богат и е по-лесно.
Виж целия пост
# 36
Аз замразявам във формички за лед. Но само свежи плодове, защото сварят ли се един път витамините им отиват "на кино". А от плодова захар и вода кой знае каква полза няма. Е остават и малко микроелементи, но...

Туй хубаво, ама говорим за ЗАХРАНВАНЕ, а не за бебе на 9м.  Wink В началото всичко се вари, за да го преработи по-лесно стомахчето.
Иначе настъргани сурови плодове (ябълка, круша, банан) - аз съм давала сурови от 7-8м.
Но за зеленчуците - е там вече няма как да са сурови  Crazy
Виж целия пост
# 37
Видях, че става дума за  захранване през зимата и кои плодове е зеленчуци да се ползват. Но нали зимата не е две седмици, а и бебчето няма да кара 5 месеца все на варени плодове! Захранването в повечето случаи започва от 6-7 месеца, както след седмия полекичка се дават и сурови. Все пак от декември до май-юни са доста месеци и се предполага, че бебчетата полека ще минат и на по-свежи неща. Затова споделих аз какво правя. Нищо не пречи във фризера да има и сварени плодове и не варени и полека-лека от едните да се премине към другите (според възрастта на детето).
Но разбира се всеки преценява дали да използва представените идеи или не, или пък кои точно идеи одобрява и са приложими за неговата ситуация. Simple Smile
Виж целия пост
# 38
Аз тъкмо се канех да питам дали след замръзяването се запазват витамините  newsm78
Виж целия пост
# 39
САмо да вметна, че и аз замразих тиквички и моркови ( на пара, пасирани), но не съм ги слагала във формичи за лед и после в пликчета, че щеше да ми отнеме повече от 1 ден, поради специфика на камерата (  е и малко мързел) С една спринцовка напълних пликчета за лед на Фино. ЩЕ видим как ще ги "освобождавам" после!  Laughing
Виж целия пост
# 40
Някой замразявал ли е зелен фасул? Интересува ме като го варя първата вода изхвърля ли се, ако да - с нея не изхвърлям ли и витаминките?  newsm78
Виж целия пост
# 41
Някой замразявал ли е зелен фасул? Интересува ме като го варя първата вода изхвърля ли се, ако да - с нея не изхвърлям ли и витаминките?  newsm78

Да Simple Smile Слагала съм и зелен фасул Simple Smile
Водата се изхвърля само на стария  Laughing
Вариш го (в малко вода, колкото да го покрие) - в херметическа тенджера ако имаш най-добре. Гледаш хубавичко да се свари.. и мелиш с водичката или част от нея  Wink
Виж целия пост
# 42
duhi_puhi, благодаря   bouquet
Аз чула, недочула  Laughing
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия