Пролетни леки манджи !

  • 19 011
  • 20
Аз много си падам по леките манджи, особено когато се затопли времето, та реших да пусна една такава тема и да споделя с вас една рецепта, която вчера си измислих и която много ме накефи.

Значи сварих малко картофи (около 1кг) - но зависи колко хора ще изхранвате и колко е голяма тавата - моята беше средна. Голямата тава няма да е подходяща за посоченото количество. Нарязах ги на кръгчета и ги наредих в добре намазнена тава (използвам зехтин). Намачках ги с вилица добре, така че да няма дупки и да са равномерно - като блат.
Отгоре натроших един сух бульон (по избор) за вкус вместо сол.
После изсипах и разстлах добре един буркан Паприкаш (чушки и домати) - който може да се замести и от Лечо и т.н., просто да има чушките и доматите.
Най-отгоре изсипах 7 разбити яйца и отново разстлах добре. Посолих малко и бутнах в нагорещената фурна (180 градуса).

Като се запече, освен че изглеждаше много добре, режеше се на правилни парчета, без да се рони и беше много вкусно.

А продуктите ето ги тук:
1 кг. картофи
1 буркан Паприкаш
6-7 яйца

Лесна работа  Simple Smile  , а и може да се правят всякакви вариации и да се добавят всякакви други продукти!
Виж целия пост
# 1
а в нас пролетниа хит си остават задушени във фурната пресни картофи с масло и копър...Simple Smile
може понякога малко бира и чесън за разнообразие....после една салата с домати...и НЯМА омръзване това ядене:)))
Виж целия пост
# 2
Пролетни манджи мммммм - обожавам ги!
Ето предложение и от мен:

Патладжанена манджи4ка:[/u]

Задушавате в тенджарка нарязани на куб4ета патладжани, (предварително осолени и с излята гор4илка) с малко зехтин или олио. После се прибавя настърган домат (аз използвам от градината на родителите ми - прекрасни домати са - режа ги и тях на куб4ета), към края прибавям няколко скилидки 4есън цели и много магданоз.

Патладжана е малко тежка храна, но на мен ми е много вкусна тази манджичка Simple Smile
Виж целия пост
# 3
И аз обичам патладжан, колокто и тежка храна да е!Ето моята рецепта:
Задушавам 2-3 патладжана(отцедени и нарязани на кубчета заедно с кората),4-5 моркова и повечко лук.Накрая 1-2 малки доматчета- настъргани или на кубчета и някаква универсална подправка.Всичко това се слага в тавичка, а отгоре 5 яйца разбити в прясно мляко , малко сиренце и магданоз.
Продуктите са повечко,но е много вкусно!
Приятен апетит и незабрявяйте студената биричка! Grinning
Виж целия пост
# 4
Ето тук съм.
С новото, старо предложение. Като деца я кръстихме"ИЗВЪНЗЕМНА ". Laughing  Laughing  Laughing Детска работа.
Сега вече и аз я готвя. Става лесно и бързо.

ИЗВЪНЗЕМНА ЛЯТНА МАНДЖА

Необходими продукти:

1.   2 кг. патладжан;
2.   1/2  кг. пипер;
3.   3 или 4 бр. по едри глави гладък лук;
4.   1 кг. домати;
5.   4 с. л. олио;
6.   10 стръка целина;
7.   1 с. л. сол;
8.   1/2  връзка магданоз;
9.   1 с. л. босилек.



Начин на приготвяне:

Патладжаните се нарязват на купчета, осоляват се и се оставят в гевгир да се оцеждат около 2 часа. Пипера и лука се режат, а доматите се настъргват. Всичко се поставя в тенджарата и към продуктите се добавя олиото и вода, толкова че да не покрива зеленчуците. Оставят се на по силен огън да заври. Намаля се котлона, за да ври бавно, докато изври водата.
След като е готово се слага сол, магданоз, целина и босилек.

Добър апетит.  Wink
Виж целия пост
# 5
Ами като отворихме патладжанената тема - ето как правя аз ИМАМБЙАЛДЪ :

ПАТЛАДЖАНИ - нарязани на филийки с дебелина около 1 см. Осолени и отцедени се задушават в малко мазнина. Оставят се настрани и после се задушават последователно:
5-6 големи глави ЛУК,
МОРКОВИ - настъргани,
ТИКВИЧКИ - пак настъргани,
ЦЕЛИНА и МАГДАНОЗ - доста,
ДОМАТИ - малко,
ЧЕСЪН - на филийки (не се задушава, а накрая се прибавя към сместта),
СОЛ и Чер пипер,

След като тази зелен4укова смес се смеси (страшен израз),
Започва едно редене в наолиолена  Wink тави4ка:
Една филийка патладжан-смес-филийка патлкаджан -смес и отгоре две кръгчета пресни домати. Така се оформят направо порцийки. Ако остане смес -наредетея в тави4ката около патладжаните.
Сипвам малко водичка в тавичката и пека. Не е нужно много време за печене, защото дефакто вси4ки продукти са почти готови.
Накрая поръсвам със ситно нарязан магданоз и целинка.

Ако решите да го пробвате - става бавно защото задушавам вси4ко по отделно, но на мен ми е много вкусно.
До колкото знам по принцип не се слагат тикви4ки в Имамбайалдъ, но според мен те много олекотяват нещата.

Жела ви прекрасна пролет с много усмивки и вкусни манджички Simple Smile
Виж целия пост
# 6
Сетих се за още една рецепта с патладжани.

ПАНИРАНИ ПАТЛАДЖАНИ С ДОМЕТЕН СОС

Необходими продукти:

1.   1 кг. патладжани;
2.   2 бр. яйца;
3.   1 ч. ч. олио;
4.   2 – 3 с. л. брашно;
5.    2 ч. л. сол;
6.   1/2 ч. ч. газирана вода /може и бира/;
7.   1 кг. домати;
8.   1 малка гл. лук;
9.   1 скилитка чесън;
10.   1 ч. л. захар;
11.   2 – 3 стръка магданоз;
12.   1/ 2 бурканче майонеза /може и по малко/.


Начин на приготвяне:
Патладжаните се обелват и се нарязват на филийки, наръсват се със сол и се оставят около 1 – 2 часа да се изцеждат в гевгир.
ЗА ПАНИРОВКАТА: Яйцата, брашното и водата се разбиват добре, за да стане гъста каша. Ако е малко брашното се прибавя още 1 или 2 с. л.
Загрява се добре мазнината и патладжаните се потапят първо в брашно, после в сместа, а след това се слагат в олиото, за да се зачервят и от двете страни.
ЗА ДОМАТЕНИЯ СОС: В тиган се поставя малко олио, запражва се лука и се прибавя към него 1 ч. л. брашно, до златист цвят. Прибавят се предварително настърганите домати, слагат се 1 ч. л. сол и 1 ч. л. захар. Маха се от котлона и се пасира, след което се прибавя магданоза и чесъна. Като спреш да пасираш слагаш майонеза на вкус.

Добър апетит, на тези които ще опитат.
Виж целия пост
# 7
Цитат на: diemma
И аз обичам патладжан, колокто и тежка храна да е!Ето моята рецепта:
Задушавам 2-3 патладжана(отцедени и нарязани на кубчета заедно с кората),4-5 моркова и повечко лук.Накрая 1-2 малки доматчета- настъргани или на кубчета и някаква универсална подправка.Всичко това се слага в тавичка, а отгоре 5 яйца разбити в прясно мляко , малко сиренце и магданоз.
Продуктите са повечко,но е много вкусно!
Приятен апетит и незабрявяйте студената биричка! Grinning


Diemma,
рецептата е много вкусна, става бързо и лесно.
Пробвайте, няма да съжалявате. Wink
Виж целия пост
# 8
Цитат на: Pela
Diemma,
рецептата е много вкусна, става бързо и лесно.
Пробвайте, няма да съжалявате. Wink


Радвам се,че ти харесва!
Аз все още не гъм пробвала нищо от тези манджи, че немога да намеря патладжан,но при първа възможност........мммммммммм!!!Нищо,че съм на диета Grinning
Виж целия пост
# 9
Тук при нас е лято от януари и освен басейна  Laughing и чудната природа  Laughing има всякакви плодове и зеленчуци Laughing . Само да имаш муза за готвене.
Прати и други манджички, МОЛЯ ТЕ. Wink  Wink  Wink
Виж целия пост
# 10
Цитат на: Pela
Тук при нас е лято от януари и освен басейна  Laughing и чудната природа  Laughing има всякакви плодове и зеленчуци Laughing . Само да имаш муза за готвене.
Прати и други манджички, МОЛЯ ТЕ. Wink  Wink  Wink


Тиквички със сирене и яйца:

5-6 настъргани тиквички
1л сол
2-3л мазнина
Получената смес се запича в силно загрята фурна до леко позлатяване.
Заливка: 5-6яйца, сирене ,чаша пр.мляко ,чесън(пожелание)и копър.
Прибавя се към тиквичките и пак във фурната.


Вместо тиквички може да се настържат картофи (т.нар. огретен)или да се смесят картофи и тиквички.
Виж целия пост
# 11
Цитат на: Gvendolin
Ами като отворихме патладжанената тема - ето как правя аз ИМАМБЙАЛДЪ :

 


Gvendolin, искам да пробвам.
Но понеже все още се уча не знам от кой продукт какво количество да сложа.  Wink  Wink  Wink

Например: ще ми стигнат ли 2 патладжана или са необходими повече?
За колко човека е манджичката?
Виж целия пост
# 12
Цитат на: Pela
Цитат на: Gvendolin
Ами като отворихме патладжанената тема - ето как правя аз ИМАМБЙАЛДЪ :

 


Gvendolin, искам да пробвам.
Но понеже все още се уча не знам от кой продукт какво количество да сложа.  Wink  Wink  Wink

Например: ще ми стигнат ли 2 патладжана или са необходими повече?
За колко човека е манджичката?


Мила Пела,

Режа патладжаните на филии с дебелина 1 - 1.5 см. Ползвам по-крехки и мънички екземпляри. Количеството е толкова, 4е като ги задуша да покрия дъното на тавата с тези филийки на 3 или 2 реда от тях. Обикновенно от 1 нарязан на филийки патладжан правя две "купчинки" (не се сетих за по-добър израз - явно затъпявам) състоящи се от филийка патладжан-смес-филийка патладжа- смес-домат на шайби. Количествата зависят от тавата и от броя дегустатори Simple Smile

Надявам се, че нещо си разбрала от шантавото ми обяснение Wink
Малко е пипкаво, но е трудно да се сбърка Wink
Успех!
Виж целия пост
# 13
Ето и една от моите любими рецепти с патладжани, не е точно лятна манджа, но поне открихте *патладжанения сезон* Laughing  Laughing  Laughing


Маринирани Патладжани

  1.   2-3 Патладжана - 500 гр
  2.   2-3 с.л. мас или олио за пьржене
  3.   1/2 врьзка магданоз, нарязан на ситно
  4.    1/2 врьзка босилек, нарязан на ситно
  5.   3 скилидки чесьн
  6.   5 с.л. винен оцет
  7.   сол и черен пипер на вкус

Патладжаните се нарязват по дьлжината на филиики около 0,5 см., осоляват се, нареждат се в чиния и се затискат отгоре с друга чиния и евентуално с някаква тежест. След около 1 час се измиват и отцеждат добре. Пьржат се в мазнината по 2 мин. от двете страни (аз като ги извадя от мазнината ги слагам на кухненска хартия или салфетка, докато истинат и да им се отнеме част от мазнината)
В малка купичка се нарязва чесьна на ситно или се пресова, прибавя се оцета, солта и черния пипер и една с.л. зехтин.
В подходящт сьд (купа от йенско стькло например) се нарежда един ред от патладжаните, порьсват се с подпраките и се намазват с оцета и чесьна, отгоре пак патладжани и т. н. се редуват, като се завьршва с маринатата и зелените подправки. Покрити се слагат в хладилника да престоят поне 12 часа.  

(сьс сьщата марината + 3 с.л. зехтин и подправки стават много вкусни и печени чушки пьлнени с бяло сирене)  chef
Виж целия пост
# 14
Вчера сготвих пълнени тиквички и станаха чудесни.
Тиквичките (по дебелички) се измиват добре, отрязват им се дръжките и "дупето", срязват на 2 по дължина и им се издълбава сърцевината. Получените ладийки се пускат за няколко минути във вряща подсолена вода да омекнат малко. Към водата предварително можете да добавите 2-3 скилидки чесън, копър, магданоз и други "леки" подправки за овкусяване. Половината от съцевината на тиквичките, нарязана на ситно задушавате в малко олио с 1-2 стръка пресен чесън и лук, както и настъган домат. Оставете да се изпари водичката и свалете от котлона. Като поизстине добавете 2 яйца и бяло сирене.
Поомекналите тиквички се нареждат в намазана с олио тавичка, пълнят се със зеленчуково-яйчно-сирената смес и се запичат. Преди печенето(вътре в сместта) или след това може да поръсите с магданоз или копър.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия