Козуначени кифлички
оригинал - на една гостенка на Звездев, някоя народна певица беше, но коя ли
Омесва се тесто от:
1 ч.ч. кисело мляко
6 яйца
1 ч.ч. захар
1 пакетче мая
1/2 ч.ч. мас или маргарин
брашно около 1 кг.
Още: олио, яйце за маназване, мед.
След като се омеси тестото така, че да не лепне, се оставя 1 час да втаса (или колкото е необходимо). След това тестото се намазва с олио и се удря 100 пъти по плота. Разточва се на кора, намазва се с олио и се навива на руло. Нарязва се на кръгчета и се нареждат в тава. Оставят се да втасат, намазват се с жълтък. Пекат се на 180 С. След опичане се намазват с мед.
Малко уточнения:
аз направих 1/2 доза, по простата причина, че тавата ми не събира тесто от 1 кг. брашно. Все пак отиде повече брашно от предвиденото 1/2 кг - формулата "да не лепне" се получи едва след още 150-200 гр. брашно. В рецептата не се споменаваше поредността на забъркване. Използвах прясна мая, мас. При удрянето по плота, някъде към края започнаха да се получават мехурчета в тестото. След опиччане кифлите не се дърпат на конци, но са сладки с типично козиначен вкус.
За любопитните, да съм полезна, ето малко картинки, общо са 3:
http://www.bgphoto.net/photos/2105/o632479503470156250.jpg