Въпрос за кекса на Mamica

  • 1 347
  • 18
Ето линка към кекса
Искам да питам, захарта към жълтъците или към белтъците се слага?
И втория Confused:  продуктите в реда , в който са описани ли се слагат?

Мола помогнете искам утре да го направя тези кекс, а нито Mamica, нито Tania 79 са тук  smile3547
Виж целия пост
# 1
Цитат на: Roshalche
Ето линка към кекса
Искам да питам, захарта към жълтъците или към белтъците се слага?
И втория Confused:  продуктите в реда , в който са описани ли се слагат?

Мола помогнете искам утре да го направя тези кекс, а нито Mamica, нито Tania 79 са тук  smile3547


Логично е захарта да се прибави към жълтъците, още повече че в нейната рецепта пише "Първо белтъците с 1 щипка СОЛ, за да се рабият на гъста пяна."

За реда на продуктите не съм сигурна. Азбих ги сложила в този ред:
жълтъците (разбити със захарта), олиото+водата,белтъците (разбити със щипка сол), брашното+бакппулвера+ванилията, портокаловите корички+вишните+стафидите.
Виж целия пост
# 2
Цитат на: diviana
.... още повече че в нейната рецепта пише "Първо белтъците с 1 щипка СОЛ, за да се рабият на гъста пяна."....

Точно това ме обърква, защото аз разбърквам белтъците със захар за да станат на гъста пяна (или на сняг), тази щипка сол си я представих като добавка за да не паднат.
Както и да е - днес след обяд ще пробвам - пък каквото стане - половинката яде всичко...Mr. Green
10Х
Виж целия пост
# 3
Сутринта го приготвих. Аз също доста се чудих за захарта, па взех, че я поделих между белтъци и жълтъци(да няма ощетени). Последователността на другите продукти ми е следната: олио, вода, брашно, бакпулвер, ванилия и плодовете. Стана превъзходен. За пръв път при мен, кекс утроява първоначалния си обем, без след това да спадне. Благодаря на Мамица за невероятната и лесна рецепта.
Виж целия пост
# 4
Пълен провал. За толкова време се убедих само в едно - готварската печка само като ме види и бяга Sad
 #Splat  #Splat  #Splat  #Splat  #Splat
Виж целия пост
# 5
Цитат на: Roshalche
готварската печка само като ме види и бяга Sad
 


Веднага опровергавам - моята готварска печка пък много хареса твоя огретен, всеки път става разкошен Simple Smile
Виж целия пост
# 6
Цитат на: Taneto
...Веднага опровергавам - моята готварска печка пък много хареса твоя огретен, всеки път става разкошен Simple Smile

Оооооо, благодаря ти.
Имах нужда от една добра дума след два поредни неуспеха (вчера прецаках един солен кекс, днес кекса на Mamica спадна и на всичкото отгоре Ради отказва да яде картофените ми кюфтета)
ooooh!  ooooh!  ooooh!
Виж целия пост
# 7
И при мен кексът на Мамицата спада, но иначе е невероятно вкусен. Само че в събота нямах време да разбивам жълтъци и белтъци поотделно и набутах всичко накуп - стана идеален - надут, наперен, без грешка. И по-бързо стана Grinning
Виж целия пост
# 8
Слънчица, според мен почти всичко опира до печенето. Случвало ми се е, както и на вас, да похабя продуктите за кейка, когато разбия отделно жълтъците от белтъците /аз също поделям захарта, а при белтъците добавям и щипка сол или малко лимонов сок, за да останат твърди/. Тогава е важно кое към кое се прибавя - разбитите на твърд сняг белтъци се прибавят постепенно към жълтъците, разбити предварително с половината от захарта, всичката мазнина и млякото /или водата - според рецептата на Mamica/, а междувременно се ръси по малко от пресятото брашно, към което са добавени бакпулверът и ванилията. Разбърква се леко с дървена лъжица /с метална колкото и да се стараем да е леко разбъркването, не се получава/. Оттук насетне кейкът трябва да е неописуем. Е, да, ама не - не винаги става бухнал кейк. Затова напоследък слагам цели яйцата, разбивам с най-обикновена тел и става разкошен, бухнал, с хрупкава коричка и пухкав отвътре кейк. Но пека задължително на вентилатор.
Виж целия пост
# 9
Цитат на: Karimma
.... Но пека задължително на вентилатор.

Хък, хъъъъ, какъв е този вентилатор? Моята печка няма такива екстри #Silly  #Silly  #Silly
Виж целия пост
# 10
Рошалче кекса на Мамица вече стана традиция у дома. До сега никога не съм се проваляла с него. Винаги става вкусен и пухкав, дори веднъж ми излезе от формата за печене  Grinning

ето какво правя аз:
1. Разбивам най напред белтъците със щипка сол и 10 с.л. захар и ги оставям настрана
2. разбивам жълтъците с 10 с.л. захар докато се увеличи обема им и си сменят цвета(стават малко по-бели) - максимум ги бъркам 5 минутки. Към тях слагам олиото и водичката и бъркам докато се разбие захарта.
Към жълтъчената смес слагам по-малко брашно предварително смесено с бакплувера и ванилиите
4. Слагам всички други добавки - стафиди сладко и т.н.
5. Точно преди да изсипя във формата за печене (предварително намазнена и набрашнена) към жълтъците слагам и белтъците (най-накрая). Бъркам с ръчна бъркалка и слагам за печене

Фурната е предварително загрята. Спазвай указанията на Мамица за печенето  Sign Exclamation
Виж целия пост
# 11
Цитат на: Tania79
Фурната е предварително загрята. Спазвай указанията на Мамица за печенето  Sign Exclamation


Ами аз уж ги следвах. Обаче... явно фурната ми е прекалено силна. Защото веднага започна да почернява отгоре и се принудих да намаля фурната. Освен това, печенето трая доста по-малко от 40те мин, описани от Мамица. И в крайна сметка стана супер вкусен, но приплескан #Splat  (това човече цялото в домати съм аз).

Имам един въпрос относно печенето: вие на най-долното на фурната ли печете или по-високо (на средата примерно)?
Виж целия пост
# 12
Цитат на: Tania79
....
Фурната е предварително загрята. Спазвай указанията на Мамица за печенето  Sign Exclamation

Аз мисля, че точно с печенето сгреших и още нещо - бърках здраво с миксера, а явно с белтъците трябва да се внимава... Ще пробвам пак, но след известно време, защото половинката като ме види в кухнята напоследък и казва "Аз не съм гладен - няма да ям..."
 #2gunfire  #2gunfire  #2gunfire
Виж целия пост
# 13
Цитат на: Grizabella
Имам един въпрос относно печенето: вие на най-долното на фурната ли печете или по-високо (на средата примерно)?

Когато пека сладкиши, скарата е на най-долното ниво на фурната. Когато слагам вътре формата с тестото, съм я загряла вече на около 180 градуса по Целзий. След 10-15 минути намалявам /ако почне да покафенява отгоре бързо - и по-рано/ на 150 градуса и така допичам - още толкова минути. Не отварям вратичката по време на печенето, освен при крайна необходимост /да сложа отгоре фолио например/. Накрая - номерът с клечката за зъби. Mr. Green
Виж целия пост
# 14
Цитат на: Roshalche
...половинката като ме види в кухнята напоследък и казва "Аз не съм гладен - няма да ям..."[/color]
 #2gunfire  #2gunfire  #2gunfire

Не се стряскай, ами му докажи, че си добра в кулинарията. Моят съпруг снощи, като видя, че стягам дробчета по селски на микровелето, се начумери, рече, че нямало да станат хубави и  нямало да му понесат /здравословни проблеми/. А после да видиш как ги си ги хапна... Laughing
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия