ПРОЛЕТНО МЕНЮ

  • 3 377
  • 11
Най-сетне навън е вече истинска пролет. С това идва и желанието ни за по-различна кухня. Незнам доколко ще се хареса идеята ми за това, всяка от нас да дава някакви идеи за леки, лесни и пролетни рецепти за изпълнение.

Пролетна супа
250 гр. спанак
1 връзка киселец
4 лъжици масло
1 връзка пресен лук
10-12 маслини,
1 кафена чаша ориз
сол, черен пипер, магданоз, 3 яйца, 1 чаша кисело мляко
Изчистените зеленчуци измиваме и нарязваме на ситно. Запържваме ги в сгорещеното масло. Заливаме с вода и варим. Въвврящата супа слагаме ситно нарязания лук, нарязаните на ивици маслини, изчистения и измит ориз. Посоляваме, подправяме с черен пипер и имагданоз. Застройваме с яйцата и киселото мляко.
Виж целия пост
# 1
Спаначена салата - също като обикновената зелена салата, само че със спанак без жилките.
Забравих: слагам и млади листа от глухарче
Виж целия пост
# 2
Аз правя супа от коприва или спанак.
500 гр. коприва или спанак се задушават с една връзка пресен лук и една лъжица брашно.
Посолява се.
Наливат се 5-6 чаши вода.
Супата ври 15 мин.
След като се свали от огъня се сипват 1-2 чаши прясно мляко.
Сервира се с твърдо сварени нарязани на кубчета яйца.

Това е една от малкото вегетариански рецепти, които мъжа ми харесва.
Виж целия пост
# 3
Цитат на: Янтра
Забравих: слагам и млади листа от глухарче

Би ли обяснила повече за листата от глухарче. Имат ли някакви полезни свойства или по-скоро ги слагаш за вкус?
Малко ОФФ: Като прочетох това за листата от глухарче си те представих като някоя магьосница която забърква чудодейни илачи - листа от глухарче+ зъб от крокодил, опашка от змиорка Simple Smile Това на майтап, да не се обидиш  Grinning
Виж целия пост
# 4
Лапад/спанак/коприва огретен
Около 500 гр.зеленийка се задушава,изцежда се и леко се осолява.В съда в който ще го приготвяте,сипвате 2-3 с.л. олио,настъргвате 1/2 глава сух кромид/за почитателите на зеления,може и такъв да сложат-наситнен/И леко се задушва всичко това във фурната ,като се бърка от време на време.Прибавя се 1 ч.л. червен пипер преди да бъде залят със следната смес:3 яйца разбити+1-2 с.л. брашно и 1/2 литър пр.мляко +1ч.л. джоджен/сух/може и пресен.Разбърква се всичко и се сипва при лапата/копривата/спанака и се пече на 180*-200* С.Да ви е сладко!
Виж целия пост
# 5
Цитат на: Svetla1
Цитат на: Янтра
Забравих: слагам и млади листа от глухарче

Би ли обяснила повече за листата от глухарче. Имат ли някакви полезни свойства или по-скоро ги слагаш за вкус?
Малко ОФФ: Като прочетох това за листата от глухарче си те представих като някоя магьосница която забърква чудодейни илачи - листа от глухарче+ зъб от крокодил, опашка от змиорка Simple Smile Това на майтап, да не се обидиш  Grinning
За какво да се обиждам?! То е яко да си магьосница или вещица. Вещица нали идва от веща - знаеща, можеща повече  Laughing
А листата от глухарче са много полезни за какво ли не (не мога да се сетя за какво точно, нещо за подобряване храносмилането ми се мота из главата, ама не съм съвсем сигурна). Аз обаче ги слагам за вкус. Ще ти препоръчам преди да си напълниш салатата с глухарчета да си лапнеш едно-две листа за да усетиш специфичния вкус, защото може на теб и семейството ти да не им допадне. И разбира се - листата се берат от проверени райони, градинката пред блока не е подходяща  Laughing  В други страни глухарчетата ги продават както у нас се продават марули, ама тук трябва да се самообслужваме.
В някои райони на страната наричат глухарчето радика
Виж целия пост
# 6
Янтра, а по кое време листата на глухарчетата са млади. Ядат ли се сухи или само пресни набрани. Ти от къде си ги береш?
Виж целия пост
# 7
И аз съм чувала за салата от пресни листа от глухарче - действала пречистващо на целия организъм и на кръвта. Знам че се използват само млади листа, май се използваха само преди и докато са цъфнали глухарчетата. Мисля обаче че трябва да се търсят някъде извън града, защото невярвам да е останало чисто място от кучетата...

Приготвям лапад/спанак с ориз

500-600гр. лапад/спанак измит и нарязан наситно се задушава ссъс стрък праз(или глава стар лук) и един морков. Прибавя се 3/4 ч.ч ориз и 3 чаши вода. След поувиране на ориза сипвам домати от консерва и добавям малко сол и джоджен. Ястието се вписва в постите в момента идеално

Когато листата от лапад пораснат с тях стават чудесни сърмички - постни или с месо и запечени във фурната. Ама е голяма играчка да се изчистят жилките на попарените листа.
Виж целия пост
# 8
Салата с коприва

Копривата се намачкава хубаво с точилка, за да не жари. Нарязва се на ситно. Прибавя се кисело мляко, чесъни сол. Става като таратор, но по-гъсто. Май повече прилича на салата Снежанка.

Салата с пресен лук и чесън

Нарязват се една връзка пресен лук и една връзка пресен чесън. Посоляват се и се объркват с майонеза.

Да ви е сладко.
Виж целия пост
# 9
Бърза коприва/спанак/лапад с ориз

2-3 шепи коприва
1 кафена чаша ориз
3 кафени чаши вода
1 глава лук или 2-3 стръка пресен
1 щипка червен пипер
1 щипка черен пипер
2 щипки сол
6 супени лъжици олио/зехтин


Всичко се разбърква в йенска тенджера, похлупва се и се пече във силна фурна, докато оризът поеме водата.
Аз изваждам от фурната малко преди да е поел цялата вода и го оставям да си я дръпне, без да отварям капака. Става много лесно и бързо и има същият вкус като на задушената предварително коприва.
Виж целия пост
# 10
Цитат на: Svetla1
Янтра, а по кое време листата на глухарчетата са млади. Ядат ли се сухи или само пресни набрани. Ти от къде си ги береш?
Сега се ядат листата, много са добри и се ядат докато станат твърди и неприятни, някъде като прецъфти глухарчето, ама зависи - има глухарчета които са свежи и до по късно, абе ядеш докато ти е приятно. А аз си го бера от вилата. За употребата му сушен - не знам, то е някаква билка, може да има някакъв точен начин.
Виж целия пост
# 11
Благодаря ти Янтра. Ще се разтърся за глухарчета на някое по-чисто местенце, че много ме заинтригува.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия