Чийзкейк Ваня
Продукти:
За блата:
1 опак. овесени бисквити Ревю
1 опак. обикн. бисквити (малък пакет - 120-130 гр.)
1 пак. масло (125 гр.)
3-4 с.л. мед
За крема:
700 гр. извара
500 мл. сладкарска сметана
2 п. желатин
1 бурканче конфитюр (ок. 300 гр.)
Начин на приготвяне:
Бисквитите се смилат /натрушават/ и се смесват с разтопеното масло и мед. "Натъпкват" се на дъното на форма за торта (разкопчаваща се тава, моите е от по-големите) и се слага в хладилника за час-два да стегне. Желатинът се слага в малко вода да набъбне. Сметаната се разбива. В друг съд изварата се смесва с конфитюра и към тях се прибавя постепенно, като се бърка добре, разбитата сметана. Желатинът се разтапя (лично аз го разтапям в микровълновата на 30% или 50% мощност) и се добавя към сместта. Всичко се излива в тортената форма и се държи 3-4 часа в хладилника да стегне (най-добре цяла нощ). Накрая се хапва с удоволствие. Ммм, жалко, че съм вече на диета... Но пък идват празници.
П.П. С това количество продукти си става направо торта, излизат 12 немалки парчета, а мисля, че при повече гости спокойно и 16 парчета мога да разрежа.
Ето и снимков материал:
http://www.snimka.bg/album.php?album_id=186070&photo=1 - не е снимана точно тортата, но се вижда добре