Какво да правя за хемоглобина???

  • 6 788
  • 42
Помощ, мами!Не мога да си вкарам хемоглобина в нормата вече трети месец!Храня се повече от пълноценно, наблягам на месо и салати с лук, заради желязото, супички от коприва от време на време, пия и хапчета - Малтофер- вече пета или шеста опаковка...А пустия хемоглобин всеки месец пада все повече Imp Последно ми беше 106 при норма, доколкото знам, 120 до 175.В 26 г.с. съм и ако продължава така сигурно ще си докарам анемия до края?!Дайте някоя бабина рецепта...
Виж целия пост
# 1
бабината рецепта е: черен дроб алангле. Дядо ми беше сис страшна анемия и лежа в болница. Това е нещото което май му помгна. Е, със сигурност няма да ти навреди. Другото е, с водорасли, има такива  за увеличаване и на хемоглобина (не само за това, но помагат и за това)
Успех!
Виж целия пост
# 2
Яж месо, варива, овесени ядки Simple Smile и всякакви други ядки.

Месо алангле в никакъв случай не хапвай докато си бременна Sign Exclamation  Sign Exclamation  Sign Exclamation Последиците от това могат да бъдат много опасни за бебето най-вече Sign Exclamation

Копривата, спанакът и т.н. не съдържат усвоимо желязо - фитатите в тях пречат на усвояването на желязото, защото се свързват с него.

По принцип нормата за хемоглобина при жени е 120-140. При бременност е нормално да се получи спад, защото бебо си взима каквото му е нужно. Не се плаши! 106 не е толкова ниска стойност.

Поздрави!
Виж целия пост
# 3
Моят гинеколог ми изписа ампули Тотема, а преди това сироп Легофер. И двете за по 1 месец, с почивка между тях 1 м.
Виж целия пост
# 4
Момичета, а някоя от вас пила ли е Сорбифер? Аз съм 36-та седмица и досега хемоглобинът ми беше само над 120, но тази седмица на кръвната картина е 117. Това не е малко, но за да не го сваля още докторката каза евентуално да пия това нещо. Аз обаче се чудя...
Виж целия пост
# 5
Аз съм пила Сорбифер в края на бременността. Не се притеснявай. На мен ми покачи хемоглобина пак в норма, тоест 122 - той по-висок не ми е и бил.
Виж целия пост
# 6
Забравих да на пиша и още нещо. Някъде бях чела по сайтовете за бъдещи мами, че в сусама се съдържа много желязо. В Халите със сигурност го продават на един щанд за  различни ядки , варива и други от рода.
Виж целия пост
# 7
Много ти благодаря, Бебче Grinning

Ще си взема значи за времето, което ми остава. Кажи ми моля те колко време го пи и в какви количества?
Виж целия пост
# 8
Само 2 думи за Сорбифера - наистина е много добър, защото бързо качва хемоглобина и го поддържа в норма, но, за до го пиеш трябва да имаш здрав стомах, защото много дразни. Аз също го взимах близо месец и хемоглобинът ми беше перфектен, но понеже имам хроничен гастрит, ми докара и доста проблеми. Дори получих криза и доста се поуплаших за бебоците, защото не ми позволиха да пия друго освен глюкоза и беше много болезнено. Сега докторката ми препоръча спанак, коприва, яйца, месо (особено дроб, но добре изпечен) и др. Стискам палци всичко да е наред. Simple Smile
Виж целия пост
# 9
помогнана е на една моя приятелка, която след кръвоизлив след раждане е стигнала до хемогл.42

1 натур. сок (по-добре нектар - кайсия, праскова и т.н)
4 с.л. равни копривено брашно (от аптека)
бирена мая (от бирената ф-ка - дават я аз съм си вземала, носи си шише щото и течна) - около 1 каф . чаша
мая за хляб - колкото 1/2 кибрит
Слагаш всичко в съд с обем поне 2 литра, щото се подува от маята за хляб Laughing  Laughing  Laughing
пие се на 4-5 пъти през деня поне 5 дни.
Успех ако решиш да я правиш, но все пак се консултирай с гинеколог, дали нещо от изброените не пречи на теб или бебето, не вярвам ама питай Wink  Wink  Laughing
Виж целия пост
# 10
Много благодаря на всички Grinning Това за копривата и другите зелении не мога да го разбера - в крайна сметка помагат ли или не?Как по-точно им пречат фолиатите?Питам изрично, защото  лекарството, което пия, се казва точно Малтофер Фол и представлява желязо с фолиева киселина.Ако се свързваха и си пречеха взаимно на усвояването, за какъв дявол ги правят заедно на хапчета???Въпросът е конкретно към Маргарита, която явно е доста по-сведуща по темата от мене Embarassed Предварително благодаря за инфото Grinning
P.S.А това с маята със сигурност помага, защото не сте ли установили и вие, че всички супер полезни неща на света, са едновременно и супер отврат Grinning  Grinning  Grinning
Виж целия пост
# 11
А вредно ли е според вас да се пие тази мая по време на бременност? Доколкото зная тя е естествен продукт и съдържа витамини от група Б? Някой знае ли да има противопоказания?
Виж целия пост
# 12
Кики, честно не си спомням изобщо колко опаковки съм изпила една или две , но със сигурност не повече. Само ме бяха предупредили , че а...то и п..то Grinning  може да е тъмно, така и беше. Да не се шашкаш.
Виж целия пост
# 13
Сега забелязах какво съм написала - фолати вместо фитати, за което се извинявам много! Фолатите са толкова важни, колкото и самото желязо, тъй като имат огромно значение за функцията на хемоглобина. Embarassed  Embarassed  Embarassed  Embarassed  Embarassed

Ето малко инфо по въпроса с желязото от една статия:

Стомашно-чревната абсорбция на желязо все по-добре се разбира. Тя е ниска: само 5-10% от погълнатото желязо се абсорбира. Заради това приемът с храната трябва да е 10-20 пъти по-висок от изискванията. За щастие добивът от стомашно-чревната абсорбция се удвоява в случая на хронична желязно дефицитност и по време на бременност.

Коефициентът на стомашно-чревната абсорбция на желязо от месо и риба (хем-желязо) е около 15-20% срещу 3 - 5% абсорбция на (нехем - желязо) от зеленчуците. Причините за това са три: хемът обезпечава желязо във феро-форма (единствената форма на желязото, която може да се абсорбира) до върха на вритроцита; в месото има вещества, които спомагат абсорбцията на желязото докато в зеленчуците има вещества, които ограничават абсорбцията на желязо: неразтворими диетични фибри, фитати, някои танини (в чая например). Обратно - витамин С повишава тази абсорбция.

Животинското месо и черен дроб са значително богати на желязо и освен това съдържат неговата хем форма. И така не само че месото съдържа по-голямо количество желязо от спанака, но и някои от компонентите му спомагат абсорбцията на желязото и от други храни. Храните богати на фибри ограничават усвояването на желязото.

Желязото в червеното месо е около 2 пъти повече от това в спанака, а в черния дроб - около 5-6 пъти повече..

Това е най-общо. Надявам се да съм била полезна.

Личното ми мнение е, че е добре, който си обича спанак, коприва и т.н. да си хапва, но не и да се тъпче с тях с мисълта, че ще му помогнат да повиши желязото в кръвта си. За съжаление на всички вегетарианци това нещо става най-добре с месото.

Поздрави!
Виж целия пост
# 14
Ще приложа на практика всички съвети, освен този за черния дроб, защото, за съжаление, от него ми става много гадно, никога не съм можела да го ям.Но месцето явно трябва да го поувелича, за сметка на сладоледа, с който се тъпча всяка вечер Grinning
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия