Форнети в домашни условия?

  • 25 346
  • 35
# 30
zdr,nqkoi moje li da mi kaje ot kade da si gi kypq zamrazeni fornetti?
Виж целия пост
# 31

Тези Форнети са неверояно вкусни, ама са и калорична бомба, тук в офиса много страдаме от синдрома "Диета", само тези форнети развалят цялата идея. Така де, вчера пак ходих за форнети, и видях че определено това е бутер тесто, и са полуфабрикати. Стават за 4-5 минути в загрята фурна. Мисля че в Пикадили ще ги има, така че не се мъчете вкъщи, прескочете до някой магазин  smile3506
Виж целия пост
# 32
Наталина,това тесто,което си дала за кроасаните е това,за форнети,така ли?Защото виждам,че има мая в него......пак нещо не разбрах....не се добавя допълнително мая,нали?Офф,много съм тъпа.
Виж целия пост
# 33
Наталина,това тесто,което си дала за кроасаните е това,за форнети,така ли?Защото виждам,че има мая в него......пак нещо не разбрах....не се добавя допълнително мая,нали?Офф,много съм тъпа.

Да има мая в него и това го прави по-различно и въздушно от бутер тестото(многолистно тесто). Първо се прави тестото с мая, оставя се да втаса и чак тогава се точи с маслото на няколко пласта и така става като разделено на листа. Между другото вчера открих една чешка рецепта за по-лесно правене на това тесто за кроасани/форнети. Ако ми остане време довечера (че се боря тук с една торта) ще го напиша ако не, през уикенда!
Виж целия пост
# 34
Така, ето я обещаната рецепта:

Тесто за кроасани(форнети):

400г брашно, 250мл прясно мляко, 2 яйца, 20г мая, 2с.л захар, щипка сол, 250г меко масло, 100г брашно(за смесване)

Приготвяне:

Правим закваска с малко хладко мляко, маята и захарта. Оставяме да втаса и прибавяме към 400г брашно в което сме направили кладенче. Чукваме яйцата, прибавяме останалото мляко и солта и омесваме тесто, което не трябва да се купата лепи по купата и пръстите. Покриваме купата с чиста кърпа и оставяме да втаса за около 45 мин.
През това време смесваме останалите 100г брашно с мекото масло и омесване да стане като тесто. Оставяме в хладилника да се изстуди.
След втасване на първото тесто, го разточваме на кора(не е нужно да е тънка) и върху него слагаме няколко въженца направени от масленото тесто. Сгъваме като плик и отново разточваме. Оставяме да отпочине около 15 мин. и после пак 3 пъти сгъваме като плик и разточваме. След това разточваме на вече тънка кора и правим триъгълници (за кроасани) или квадратчета, слагаме плънка по желание (ако плънката е по-течна сложете непременно галета или натрошени бисквити(бишкоти). Завийте кроасаните на кифлички, а върху квадратчетата за форнети, сложете по още едно квадратче и резнете на две-три места с нож. Готовите кроасани(форнети) намажете със студена вода. Пекат се в добре загрята фурна (около 180-200 градуса) до почервеняване.

Добър апетит!

Не съм я правила още, но е по-лесна за изпълнение, защото не се разточва маслото директно с тестото (както е в другата рецепта). А това повярвайте ми е доста трудно - защото ако е меко маслото изскача от тестото и трудно се поема от него, ако е твърдо пък е трудно за разточване. Тук маслото е смесено с брашно, което улеснява именно добрата спойка.

ПС. В скоро време ще направя и ще покажа! Peace
Виж целия пост
# 35
Аз пробвах с бутер тесто-нищо не става. А с тесто за кроасани нещо много работа ми се вижда.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия