Ризото с пиле?

  • 13 611
  • 3
Моля ви, дайте идея как да приготвя ризото.
Мисля да опека пилето и ризотото да е като гарнитура.
Благодаря!
Виж целия пост
# 1
Най-лесно е ако купиш ориз Ънкл Бен в найлоново пликче. Сваряваш колкото пликчета ти трябват - едно би стигнало на двама или трима, ако е само гарнитура. Отделно запължваш зеленчуците, които искаш. Когато са почти готови добавяш сварения ориз, за да поеме от мазнината и зеленчуците. Ако обичате пармезан можеш да ръснеш малко за вкус.
За да не те подведа трябва да ти кажа, че вкуса на този ориз е различен от ориза, който обикновено готвим тук, например "бисерния", но пък не се слепва и ризотото има търговски вид. Можеш да добавиш и течна сметана или бяло вино като подправка, когато ястието е почти готово. Добър цвят на ориза дава и куркумата.
Когато много бързам правя един постен ориз, който може с повече въображение да се нарече и ризото. В тефлонова тавичка мятам в печката замразени зеленчуци с малко вода и малко олио/зехтин. Когато поомекнат добавям ориз, сол и вода. Накрая може да поръсиш с кашкавал или друго сирене. Много е бързо, а е и вкусно.
За да бъде вкусно ризотото и добре зеленчуците да са  нарязани сравнително дребно - с размер на грахчета, иначе отнема повечевреме да се сготвят, а и не изглежда толкова вкусно.
Малко разказвателно го написах, но дано съм ти от полза.
Виж целия пост
# 2
Моето ризото е много засукано и не знам дали ще имаш търпение, но става много вкусно.
Продикти за 4 порции:
2 ч.ч. ориз
500 г гъби /каквито искаш, аз го правя с печурки, че тях намирам най-лесно/
1/2 ч.ч. бяло вино
500-600 мл пилешки булъон /може и от кубче/
1,5 ч.ч. вода
1 галва лук
2-3 скилидки чесън
2-3 с.л. олио
30 г масло
1 с.л. настъргана лимонова кора
кашкавал
черен пипер, сол, розмарин

Приготвяне: Нарязвам на ситно лука и чесъна и ги задушавам в дълбок тиган в олиото и маслото. Когато поомекнат прибавям ориза и лимоновата кора и ги запържвам докато ориза стане прозрачен. В една тенджерка слагам булъона, виното и водата и ги завирам. Започвам постепенно, черпак по черпак да добавям към ориза, като изчаквам преди това да поеме течността, преди да добавя нова. Така за около 30-40 минути на среден огън оризът е готов. В отделен тиган, на много висока температура, за да не си пуснат водата, запържвам гъбите, нарязани на едро в малко олио. Прибавям ги към ориза и подправям с черен пипер, сол и розмарин. Поднасям го топло, като отгоре настъргвам кашкавал.
По тази рецепта съм правила и с пиле, само че съм го запуржвала отделно.
Виж целия пост
# 3
Много благодаря и на двете!  Simple Smile
Отивам да готвя!  Wink
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия