Традиционните КоЛеДнИ гРъцКи сл@дкиши

  • 10 065
  • 8
привет, отварям тази тема не защото няма такава информация, а защото е хубаво да е съсредоточена на едно място. Идеята ми е да се съберат Коледни и Новогодишни рецепти, традиционни за дадената страна...Бъдни вечер тук се празнува задължително на заведение, за Коледа се прави пълнена пуйка с кестени и ориз и различни неща, като на трапезата присъстват Меломакарона, Курабиедес и Дипли/пърженки, заляти в сироп от мед и орехи. За Нова година се реже Василопита - нещо измежду кейк и козунак с пара. Ако някой се интересува пускам изпитани рецепти - много са вкусни сладките!!!!Желая навсички весели празници!!!


МЕЛОМАКАРОНА ---Децки вариант

 
250 грама зехтин
200 грама пресен портокалов сок
1 супена лъжица пудра захар
25 гр. стопено масло
1/2 к.л. сода
1/6 к.л. карамфил стрит
1/2 к.л. канела
кората на един портокал

За сиропа - докато заври на котлон:

250 грама вода
350 грама захар
1  канела
2 резена портокал

след като заври го отстраняваме от котлона и добавяме 3 супени лъжици мед

Разбъркваме горните продукти в този ред и се прибавя постепенно 500 грама меко пресято брашно. Не трябва да месим продължително време, защото се втвърдява тестото. Правим малки топчици и ги подреждаме върху тава с оризова хартия. Печем на 180С за 30 минути. С вилица надупчваме повърхността на сладките. Отделно сме строшили наедро 3 чаши орехови ядки, в които сме добавили канелата, 3 супени лъжици сусам. Вадим върху скара и потапяме в хладкия сироп горещите сладки. Овалваме в ореховата смес и можем допълнително да поръсим с мед!!

Втори алкохолен вариант

1050 г меко брашно (пресято)
1 бр. настърган портокал (кора)
1 бр. настърган лимон (кора)
1 бр. бакпулвер – 12 г
2 бр. ванилия
8 г канела
100 г мед
50 г коняк (уиски)
4 г карамфил
4 г индийско орехче
250 г средно смляни орехи
За сиропа:
1 кг захар
700 мл вода
500 г мед
За поръсване:

250 г средно смляни орехи

Олиото се разбива на пяна и се прибавят захарта, сокът от портокал, грисът, настърганите кори, канелата, ванилията, орехите, карамфилът, индийското орехче, медът, конкът, след което бавно се добавя брашното с бакпулвера пресяти на сито, докато се получи меко тесто. От тестото се правят формички. Пекат се на 185 С за около 30 минути. След като се изпекат се потапят в сиропа за около 1 минута, изваждат се и се поръсват с орехи.

За сиропа: Водата и захарта трябва да се варят от 2 до 5 минути, когато сместа изстине се прибавя и медът.


БЕЛИ КУРАБИЕДЕС С ХРУПКАВИ БАДЕМИ


500 гр .масло
1/2 к.ч захар
4 жълтъка
2 ванилии
1/2 ч.коняк
1/2 к.л. индииско орехче
750 гр.брашно меко
1бакпулвер(1ч.л.)
2чаши.бадеми запечени и наедро натрошени
1/2кг пудра захар

Разбиваме маслото с миксер до побеляване,добавяме бавно захарта,жълтъците един по един и коняка, а също и индийското орехче смляно.Брашното  се пресява и помалко се прибавя към маслената смес. Бием с миксер първоначално, а после с ръце замесваме, но за кратко!. Фурната се затопля до 175С.  Бадемите се запичат десет минути  на тиган без мазнина или във фурната на 170С. Прибавяме ги към тестото. Оформят се топчета.Поставят се в тава покрита с оризова хартия. Може да се оформят на полумесеци, кръгове...Пекат се на умерена фурна за 25мин.
Редим готовите курабии(докато са още топли) като ги овалваме в сместта от пудрата захар и 2те ванилии, оставяме ги вътре за половин минута, вадим и нареждаме в поднос  и накрая поръсваме с останалата захар.


ЛЕСНА ВАСИЛОПИТА  


1 ч.ч орехи едросмляни
1 к.л. бакпулвер
1/2 к.л сода и същото количество смлян карамфил и канела
1/2 ч.ч коняк
1ч.ч маргарин за готвене
500 гр.брашно
1 ванилия
0,5 ч.ч пресен портокалов сок
0,5 ч.ч прясно мляко
кора, настъргана от един портокал
5 яйца /разделени белтъци и жълтъци
2 ч.ч захар
1 щипка сол
0,5 к.л канела

Разбиваме маргарина със захарта като прибавяме жълтъците, портокаловата кора. Содата се гаси в чашата с портокаловия сок и се изсипва към жълтъчната смес. Прибавяме брашното/пресято/ с бакпулувера, ванилията. Накрая смесваме белтъците на сняг с горната смес и добавяме смлените наедро орехи, солта и коняка. Печем на 170С за 45-50 минути като проверяваме с острието на ножа. Тавата е добре да се омазни, набрашни и покрие с кръг от оризова хартия. Не забравяйте да сложите парата, увита във фолио и накрая като поизстине да поръсите с пудра захар!!УСПЕХ



Виж целия пост
# 1
Тези курабиедес са страхотни,изпращат ми от Гърция редовно и ги омитаме за секунди.Аз също имам рецептата,която е почти същата,но твоята е по-подробна и веднага си я копвам.Благодаря ти!  bouquet
Виж целия пост
# 2
МЕЛОМАКАРОНА...,това съм опитвала,е... няма по вкусно нещо,преядох даже и ми стана лошо.. Mr. Green
Виж целия пост
# 3
МЕЛОМАКАРОНА

КУРАБИЕДЕС
Виж целия пост
# 4
Ооо, да гръцките сладки са върха, ям под всякакви форми  Mr. Green
Особено тези МЕЛОМАКАРОНА мммм и тези тип турски сладкиши сиропираните. В гръцките сладкарници съм като отвързана    ooooh! Mr. Green
Мерси за рецептите, едва ли ще ги пробвам точно тези дни(събира ми се доста път, гостита и т.н.), но по-нататъка януари-февруари  Peace
Виж целия пост
# 5
Аз умирам за Василопита.
Виж целия пост
# 6
Ако имате снимки на тези чудесии моля сложете да видиме, нито съм ходила по гръцко нито съм яла гръцки сладки (или поне не съм знаела че са такива) дайте снимки.
Виж целия пост
# 7
Ако имате снимки на тези чудесии моля сложете да видиме, нито съм ходила по гръцко нито съм яла гръцки сладки (или поне не съм знаела че са такива) дайте снимки.

От нета са - МЕЛОМАКАРОНА, ако някой има свои, да ги показва.



А тези са от поста на sylya от тази тема.

Виж целия пост
# 8
Нямам снимки, щотот нищо не съм правила, само съм яла по гръцките сладкарници  Blush Мдам, там докато не оставя поне 40-50Евро не мирясвам  Mr. Green Влача си в бг-то и си хапвам седмица-две по малко Crazy . Ако някой знае къде в София правят автентични гръцки сладки да свирка (п.п. не ми пробутвайте гръцката сладкарница - няма нищо общо  Naughty )
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия