Пита за прощапулник!

  • 8 446
  • 2
Извинявайте, може да има такава тема, но съм много развълнувана и бързам!
Моето златно момченце днес има мини рожден ден и направи 6- 7 крачки съвсем сам! Знам, че се прави содена питка, но ще съм благодарна ако ми дадете рецепта!
Виж целия пост
# 1
Къпана пита

ПРОДУКТИ:
2 ч.ч брашно
мая 15 г
1 ч.ч прясно мляко
яйца 2 бр.
сол 1/2 чаена лъжичка
1 чаена лъжичка захар
1 супена лъжица олио

 
ПРИГОТВЯНЕ:
Маята се размива в малко хладка вода и се оставя да втаса, след което се прибавя към брашното заедно с прясното мляко, яйцата (без 1 жълтък), солта и захарта. Омесва се меко еластично тесто, оформя се на топка, поставя се в тензух, завързва се добре и се пуска в кофа с хладка вода. Отначало тестото пада на дъното, но когато втаса, изплува на повърхността. Изважда се и се разстила в намазана с масло тавичка, надупчва се с вилица, намазва се с разбития жълтък и се пече в умерена фурна.
Изпечената питка се навлажнява с мокра ръка и се завива в кърпа, за да поомекне.

Питка

ПРОДУКТИ:
1 кг брашно
200 г масло
4 яйца
1 кофичка кисело мляко
200 г настъргано сирене
1 кубче мая
сол, захар

ПРИГОТВЯНЕ:
Брашното се изсипва в подходящ за месене съд и се оформя като кратер. Там се чукват яйцата (един жълтък се отделя за намазване накрая). Маята се размива в малко хладка вода и се оставя да втаса след това се добавя, после киселото мляко, 1 ч.л. сол, 1 ч.л. захар и се замесва тесто. Оставя се 1/2 час да втаса. Тестото се разделя на 4 топки и една по една се разточват тънко на продълговати ивици. Маслото се разтапя в метален съд на котлона. Намазват се ивиците, добавя се сирене и се навива като салам (на дългата страна). После се нарязват парчета 4-5 см и се нареждат изправени в намазана с масло тава. Накрая се намазва отгоре с жълтък и се пече до порозовяване. Питката се издува много и става като на рози и се разчупва така.

Содена питка

1 кг брашно
500 г кисело мляко
1 ч.л. сода
3 с.л. олио
1 ч.л. сол

В пресятото в дълбок съд брашно се прави кладенче и в него се сипва разбърканото кисело мляко със содата. Прибавят се олиото и солта. Замесва се тестото и се доомесва на плот, поръсен с брашно. Преди окончателно да се омеси се слага парата (много добре измита и попарена с вряла вода) и се омесва на гладка топка. Слага се в намазаната с олио тава и леко се разплесква с ръка. С вилица се начертава кръст и се бодва на няколко места. Пече се в умерена фурна около 30 минути. След като се изпече се изважда върху кърпа, завива се да се задуши и отгоре може да се сложи още една кърпа. Така стои докато поизстине и след това се слага в сахан или подходяща чиния и се слага на масата.


Надявам се да съм била полезна Wink
Виж целия пост
# 2
Тeopr , БЛАГОДАРЯ  сърдечно за рецептите!!!
Направих твоята Питка
Стана страхотна!
Незнам дали Грациела се е възползвала от твоите рецепти ,но аз съм много доволна и всички ,които хапваха....
Направихме прощъпулник с нея.Малко трудно се търкаляше,но беше невероятна!
БЛАГОДАРЯ! Heart Eyes
Ще пусна снимки ,когато успея,обещавам! Grinning
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия