Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

15-годишните у нас и да четат, не разбират

  • 6 679
  • 159
Ха да  изкоментираме това:  http://www.netinfo.bg/?tid=40&oid=1160216
Вярвате ли го, ако да, къде е проблема, ако не защо?? Аз ще се изкажа лейтър, за да не давам насока евентуално...
Виж целия пост
# 1
Много ясно,само като ги гледам в какъв вид са масово 15-16 годишните,как говорят,колко им е беден речника и няма какво да се коментира. Ясно е какви са им семействата и средата в която живеят. Вчера слушах три момичет да си говорят,та те използваха думи от рода на: ма оооо, ква си ти ма, глей я тая и псувни. За какво четене и за какво разбиране става дума? Естествено има и деца,които се интересуват от училище,от книги,но за съжаление са по-малко.
Виж целия пост
# 2
Нашенските учебници биха отказали и мен от четенето, а какво остава за децата. Текстовете са толкова неразбираемо написани, че само авторите си ги разбират.
Виж целия пост
# 3
Текстовете са толкова неразбираемо написани, че само авторите си ги разбират.

Аз лично и в това се съмнявам...  Mr. Green
Така става, когато не се четат книги, а се гледат филми. И то такива с неграмотно написани субтитри. За което 15-годишните все още нямат вина.
Всъщност, като се огледам наоколо, ще е голям късмет, ако бъдещите 15-годишни изобщо могат да четат, съдейки по майките им...  Thinking
Виж целия пост
# 4
Не искам да защитавам нечетенето при децата, но предимствата не са на страната на четенето, сравнено с гледането. През очите ни постъпва над 80% от информацията изобщо в сравнение с всичката информация, идваща от сетивата ни и това е така откакто съществуваме като биологичен вид. Писмеността и абстрактните символи са измислени преди по-малко от 4-5 хиляди години и са много по-трудни за обработка. При това положение не само децата, а и възрастните предпочитат нещо да го видят с очите си, отколкото да четат за него. Просто ние като бяхме деца нямахме достъп до всичките тези образователни и необразователни филмчета като сегашните деца.
От друга страна, интерес към четенето не се създава с книги или учебници, които са от всяка гледна точка остаряли и безинтересни за децата или с поставяне на норматив за брой прочетени книги или страници или време за четене. Като пример за привличане към четенето поредицата за Хари Потър, която е близка до мисленето насъвременните деца, а не Емил от Льонеберя при положение, че повечето деца са от град, живеят в друго време и са виждали крава само на картинка.
Виж целия пост
# 5
Що за смотан довод е това, четенето е било измислено преди 4-5000 години, не вчера, имало е време да свикнем  Joy

Четенето изисква повече работа на ума - да си представиш сцената, да доизградиш образа, много допълнително усилие, за което дори не си даваме сметка понякога. Иска се речник, за да разбереш и се насладиш на книгата. Децата попадат в омагьосан кръг - нямат речник, защото не четат и не ги влече да четат, защото не могат да оценят книгата. Много по-лесно е да гледаш филм, по-малко време отнема, а като може да се обличаш като чалга-кифла и да висиш по кафета, защо ти е да губиш време с книга?

Норматив имало. Не го четат, то ясно. А извън него чете ли се?

И не става въпрос само за това да четеш за нещо близко. По тази логика нас не трябва да ни вълнуват разкази за далечни времена и места, ами само трябва да четем книга за/от близкото настояще, което можем да разберем. А на мен точно за настоящето хич не ми се чете ...
Виж целия пост
# 6
Не съм съгласна. И не могат да ме убедят, че ние сме най-тъпото племе в ЕС.
Виж целия пост
# 7Аз ще се изкажа лейтър, за да не давам насока евентуално...
Аз също не разбирам, като чета. Какво ще рече лейтър?
Виж целия пост
# 8
а 40-годишните им родители четат ли?
ако да - колко книги /не списания и вестници/ годишно?
Виж целия пост
# 9
лейтър (later) = по-късно, на чист български Crazy Да поговорим и за опазването на езика, а?  Party
Виж целия пост
# 10
 То заради това сега се "правят" реформи в образователната ни система като целта е децата да се научат да разбират и да прилагат знанията си, а не да помнят сухи факти. То ще се види докъде ще я докараме.
 Проблем за децата е и ужасно многото информация, която ги залива (цитирам моя преподавателка от преди няколко дни).
 Почти бях очарована като ни показаха новостите например около новия предмет "Свят и личност". Направен е диск с материала, поднесен по страхотен начин и най-хубавото - клипчета по темите, например с лабораторни занятия, които са много интересни.
RadostinaHZ е права за визуалната памет.
 Сега най-новото е въвеждането на игри, дискусии, казуси, семинари и т.н., за да се предизвика интерса на децата. Не знам обаче дали учителите от старата школа, ще възприемат тези нови методи на преподаване! Thinking
 А вина огромна има и в родителите. Които пък виновни ли са, че работят по 12 часа!???
Виж целия пост
# 11
Много телевизия, много игра на компютър без нужда от разсъждаване и осмисляне, без използване на въображението. Така както писаният текст развива въображението, друго не може да го направи. В училище пък се препуска по материала, научават се фактите, за да се направи тестово изпитване. Липсва разсъжнение върху уроците, анализ на написаното. На децата им е толкова скучно, че няма предизвикателство за тях да намерят допълнителна и интересна информация по различте теми. Аз досега поне не съм чула някой учител на сина ми или пък на познати деца, да е организиал дискусия по някакъв въпрос от учебния материал, в която да се иска да изложиш своята гледна точка и да я защитиш.
И да, и родителите не четат. Заети са с оцеляването в материален аспект, но не и в духовен.
Виж целия пост
# 12
Ясно е,че предимно четат Космополитен, Лична драма и евентуално Чук чук (ако все още излиза). И висят из форумите. Като своите родители.
Виж целия пост
# 13
Ok, добре. Неграмотни деца, стари учители, заети родители.
Давайте да решим нещо. Ето, аз имам брат - ученик. Срам ме да кажа, но не чете. Чати. С грешки.
Учи английски и френски. Не ги говори добре, обаче. Слуша рап, диването, а аз му купувах Аморфис наремето.. ( Mr. Green)

Но! Учи в най-престижното училище в града, изкарва отлични оценки, няма забележки към ...знанията/уменията му и има майка и баща, които не заспиват без книга в ръка. ( Сестрата и тя, как иначе. Mr. Green)


Какво се прави в тази ситуация? Мислете да мислим, както се казва.
Виж целия пост
# 14
   
   Съгласна съм с почти всичко ,което сте написали.   Мен друго ме вълнува. Да не би западноевропейските деца да са по-интелигентни от нашите? Да не би да четат повече от нашите? Твърдо не.Тогава откъде- накъде  Европейският съюз ще ни критикува, та и изследвания ще прави  върху нас. Ами искат да ни внушат, че сме по-долна нация, така си го обяснявам аз.

     Лично аз имам впечатления ,че българските деца като цяло са много любознателни и  високоинтелигентни. Друг е въпроса ,че сме бедни и нямаме пари за образование. Грешката е в държавната политика, държавата трябва да отпуска повече пари за образованието. А тя не го прави- ето от тук идва  лошото впечатление ,което правим на западноевропейците. Много са ни умни ,и добри, и начетени нашите деца!
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия