Френска селска торта?

  • 178 814
  • 616
Здравейте,
Тема за въпросната тортичка вече е пускана, но понеже конкретна рецепта няма, а и темата е от 2006г. може пък този път да стигнем до заветната рецепта. Тортата се предлага в р-т Хасиенда в Лагера и е с много тънки блатове (почти колкото палачинки), а кремчето е лекичко - по думите на сервитьора било с растителна сметана, отгоре има млени орехи. Тортата наистина е много хубава и моля ако някой знае тайната, нека я сподели с нас  Praynig
Виж целия пост
# 1
И аз се интересувам живо! Това е любимата ми торта!
В предишните теми я сравняваха с Медовик, обаче не е. Няма нищо общо. За блатовете- тънки са колкото вафлени кори, крема е сметанов, но или в блатовете, или в крема има мед. И много смлени орехи.
Едно зная със сигурност- произвежда я Канея, имат сладкарница в Лозенец, на ул Козяк и от там редовно си купувам цяла торта. Хасиендата я зарежда от тях. Обаче още не съм я разгадала, а много ми се иска всеки ден да я правя у дома  Joy
Виж целия пост
# 2
Както вървят нещата, изглежда и този път няма да се хапва вкусна тортичка... Cry
Виж целия пост
# 3
Заинтригувахте ме Thinking Както съм гладнааа Twisted Evil
Кажете нещо повече за тази торта, да я потърсим по чужбинските форуми Peace
Виж целия пост
# 4
И аз търся тази рецепта.
Дано се намери някой да я пусне тук Peace
Виж целия пост
# 5
До тук ми стигат познанията по френски. Френскоговорящите мами да се включат.
Виж целия пост
# 6
Линковете са за т.нар. тарт., нещо като тарталети, тънък бисквитен блат с плодове или крем отгоре. Не мисля, че това е торта. Но ако някой иска, ще му преведа каквото каже  Hug
Виж целия пост
# 7
Дима се оказа права, тарт на френски си е торта, макар че външно не прилича на нашите представи за торта. Ще ви преведа първия линк за селската такава:

Подготовка - 15мин
Печене - 25мин

Продукти за 4 човека:

8агр захар на кристали
1 пакетче ванилия
2 яйца
100гр сметана
50гр царевично нишесте
1 чаена лъжичка бакпулвер
500гр ябъки или круши
40 гр стафиди
50 гр масло

В керамично или глинено съдче пригответе до побеляване захарта и яйцата, заедно с нишестето, добавяно лъжица по лъжица. Разбъркайте добре. Добавете бакпулвера и пуснете фурната да се загрее на 200 градуса (ако сте на вентилатор, нека да не е повече от 180).
Изчистете и нарежете плодовете, разбъркайте ги заедно със стафидите, след това отделете 1/3 от количеството да сервирате преди поднасянето.
Намаслете форма за торта с около 26см в диаметър и запълнете с тестото.
Печете 15мин на 200 градуса.
Запържете маслото с останалото от плодовете. Разпределето го отгоре на тортата. Върнете всичко във фурната за 10мин на 230градуса (210 за вентилатор).
За повече вкус препоръчват да се смесят стафидите и плодовете с ром или коняк.

Виж целия пост
# 8
  Но това, май,не е торта,а някакъв пай..... Thinking
Виж целия пост
# 9
Френски и аз поназнайвам и доста се рових из Google, но нищо общо с нашата тортичка не намерих... Мога да добавя, че в блатовете най-вероятно има мед и както писах вече, са много тънки. Иначе тортата е много сочна, лека и прекрасна...
Виж целия пост
# 10
Според скромните ми познания за френската кухня, тортите тук не са това, което ние наричаме "торта" - с много блатове и крем (ядки, плодове), а по-скоро, както е споменала Блонди - като тарталети - една кора и отгоре някакъв пълнеж или мус.
Та това ме навежда на мисълта, че може тортата, за която говорите, да е някакъв вариант на "Медовика" или "Наполеона", а само името му да е френско. newsm78
Освен ако е някакъв много тесен регионален специалитет, който досега да не съм срещала...
Виж целия пост
# 11
Да не става въпрос за нещо подобно http://www.mundorecetas.com/enlace.php?sitio=http://www.meilleur … _feuille_ill.html,само че медът нещо не го виждам newsm78.
 Заинтригувахте ме и мен с тази торта  Grinning.Ето и една снимка на подобна торта:
Виж целия пост
# 12
Момичета, много е мило, че разровихте френските сайтове, обаче на мен ми се струва, че името и е поизмислено, за аромат  Wink Защото на нищо, постнато тук дори не наподобява. Ще се опитам да я опиша така- представете си- 7-8 блата, между тях крем, побрани на височина максимум 5-6 см. Тортата е много тънка, блатовете също- те са с дебелината на палачинка(но не са палачинки!  Naughty). Изглеждат сиропирани, но всъщност нищо не пречи да са поели от крема от сметана и май е точно така. Според мен меда е в блата и може би по тази причина при предишните обсъждания се въртеше идеята за Медовик. Но съм сигурна, че сода в блатовете (както е при Медовика) няма. Крема може и супер прост да е, според мен дъха на сметана и нищо повече, а отгоре е поръсена обилно с мляни орехи.
Май накрая ще взема да експериментирам с Медовик, варианта му със сметанов крем, като ще пропусната содата и ще видя какво ще се получи. Опасявам се обаче да не окепазя блатовете.
Виж целия пост
# 13
Според описанието на Лилето си мисля за една торта, която свекървата на сестра ми я прави преди години. Ще взема рецептата. Помня, че блатовете се точеха с точилка. И тортата трябваше да се направи 24 часа преди да се консумира. Ще питам за рецептата.
Виж целия пост
# 14
Звучи ми като нещо, подобно на Добуш торта, само че с малко по-тънки  блатове и сметанов крем, вместо крем ванилия. Нейните блатове са подобни на бисквита, но поемат от крема после и омекват
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия