лазаня

  • 12 723
  • 43
# 15
Ето и моята рецепта за лазаня.



Лазаня

1кутия кори за лазаня
1(737гр.) буркан сос за спагети
рикота или извара
гъби по желание
запържена кайма
пармежан
моцарела

В правоъгълна тавичка покриваме дъното със сос.Върху соса нареждаме един ред от корите.Отгоре пак сос.Върху соса намазваме слой рикота и поръсваме с готовата кайма.Поръсваме с пармежана и настърган кашкавал.И това се повтаря докато свършат корите.Върху последния ред кори пакриваме с соса поръсваме с пармежан и настърган кашкавал.Печем около 20 минути.
За да не стане суха се слага доста сос.
Добър апетит.  Simple Smile


Искам да допълня , че корите които използвам не се нуждаят от предварително варене.

А ето тази


е с патладжан вместо каймата. Simple Smile

Виж целия пост
# 16
аз също ги сварявам готовите кори Peaceне ми харесва това,с което са покрити ,а при варенето пада


И аз , и аз Peace
Още повече че ако не ги попаря преди да ги наредя, си остават сурови и хрупкат Sick, особено най-горния слой..
Виж целия пост
# 17
Ето още http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=229103.0
Виж целия пост
# 18
страхотни сте newsm10 Благодаря   bouquet
Виж целия пост
# 19
Още повече че ако не ги попаря преди да ги наредя, си остават сурови и хрупкат Sick, особено най-горния слой..

Горният слой хрупка, когато е пресъхнал и препечен. За да не ти хрупка, лазанята се пече първо завита с алуминиево фолио за около 40 минути и после фолиото се маха, за да се запече и той.
Ааа и върху най-горния слой се сипва богато от бешамела, който пък трябва да е по-редичък (само да напомня)  Peace

BTW аз също не попарвам корите.
Виж целия пост
# 20
А аз предпочитам канелоните!  Wink
Слагам ги сурови.
Правя плънка от кайма, чесън, гъби и босилек, малко доматено пюре.
Изпозвам два соса - бешамел и доматен.
Отгоре настъргвам кашкавал.


Виж целия пост
# 21
аз също ги сварявам готовите кори Peaceне ми харесва това,с което са покрити ,а при варенето пада


И аз , и аз Peace
Още повече че ако не ги попаря преди да ги наредя, си остават сурови и хрупкат Sick, особено най-горния слой..

не ти е бил достатъчно соса отгоре и лазанята е била суха.
няма причина нищо да хрупка, ако е била обилно залята.
лошото на лазанята е точно това - много масло, бешамел, рагу, пармиджано...свинска история, затова не правя често.

утро 77, за канелоните мога да ти кажа още една хубава плънка: извара, спанак, малко канела, сол, пармиджано.
заливаш с рагу болонезе ( доматен с кайма) и сос бешамел. на великден се ядат тук канелони  Laughing
Виж целия пост
# 22
utro77 моля те сподели по-подробно как правиш канелоните. Купила съм кутия канелони от 1 месец и не мога да открия рецепта. Намерих рецепта със сирене и спанак, но вкъщи не обичат спанак.
Виж целия пост
# 23
Lennie, именно защото и аз избягвам да слагам много сосове, особено последния пласт където се слагат най -много бешамел и рагу, предпочитам да си попаря корите за една минута, да ти кажа вече само така правя и не се тормозя. Peace

Сега гледах една много интересна рецепта за лазаня с кайма от агнешко месо за католическия Велиден в неделя:

Кори за лазаня, един пакет.
За рагуто (соса)
500 гр. агнешка кайма
морков
целина
лук
150 гр. магданоз
сол
пипер
една водна чаша бяло вино
Сос бешамел
сирене пармиджано

Рагуто се приготвя като в малко зехтин се запържват лука, моркова и целината нарязани на ситно , прибавя се каймата, виното, подправките, готви се към 15/20 мин.
Корите за лазаня се попарват към една /две минтуро във вряла подсолена вода , изваждат се и се подсушават.
Върху един лист кора се сипва обилно рагу, поръсва се с пармиджано. навиваме кората на руло и рулото го режем на парчета (кръгчета) които започват да се редят в тавичка с нареза нагоре.
Тази процедура се прави с всички листове кори, докато не свършат.
така подредените кръгчета в тавата се заливат с бешамела така че да потъне в отворите на кръгчетата.Ръсим отгоре с пармиджано хуваво над бешамела и запичаме  на фурна на 180 градуса за 30 минути.
Виж целия пост
# 24
Плънката  приготвям като запържвам около 700 грама кайма. Още в началото на запържването добавям половин чашка вода, така че "запържване" е силно казано.  Wink Малко доматено пюре - 2-3 лъжици. Отделно задушавам 500 грама гъби, които после смесвам с каймата. Подправям с босилек, мащерка или риган. Аз обикновено слагам и чесън.

На дъното на тавата - олио и  обилно доматен сос. Доматения ми сос всъщност е разредено доматено пюре или направо купувам от пюрето в картонените кутии - то не се разрежда допълнително.

Приготвям си сос бешамел като запържа в малко олио 2-3 лъжици брашно, добавям вода или прясно мляко, черен пипер.

Напълнените с плънката канелони нареждам в тавичката върху доматеното пюре.
Отгоре заливам с още доматено пюре, ако имам. Също и с бешамела.

Настъргвам кашкавал. И слагам да пека!
Сосчето трябва да е доста, за да омекнат канелоните.

Добър апетит!    chef


Lennie , имаш предвид, че след като напълня с извара и спанак, заливам с кайма и доматен сос?! Това ми се струва адски странна комбинация! Иначе извара, спанак и бешамел ми звучи добре и бих изпробвала.

Виж целия пост
# 25
И аз наскоро правих за пръв път лазаня, с кори Примо Густо. Първо ги потопих във вряща вода за 1-2 минути, но после една част от тях се слепнаха една за друга. Както и да е, с двата соса - Бешамел и доматен с кайма и гъби, мисля че крайния резултат беше отличен. Гостите си облизаха пръстите.  PartyНо като сме само двама ще я правя с половин пакет кори, че иначе няма изяждане цяла седмица   chef
Виж целия пост
# 26
И аз наскоро правих за пръв път лазаня, с кори Примо Густо. Първо ги потопих във вряща вода за 1-2 минути, но после една част от тях се слепнаха една за друга. Както и да е, с двата соса - Бешамел и доматен с кайма и гъби, мисля че крайния резултат беше отличен. Гостите си облизаха пръстите.  PartyНо като сме само двама ще я правя с половин пакет кори, че иначе няма изяждане цяла седмица   chef

Зазолинка, като извадиш корите от горещата вода за да не се слепнат, си проготви някакъв плот където да ги наредиш и отгоре ги покрий с някакъв плат или кърпа и с длани ги изсуши.
Виж целия пост
# 27
Тва с попарването на корите - голяма игра, бе!
Като не искате да слагате много сосове, може просто да сложите по-рядък / по-воден/ сос!
Това е моето предложение.
По принцип гледам да не губя излишно време в кухнята!  Sunglasses
Виж целия пост
# 28
Момичета, вече два пъти ядох в заведение спаначена лазаня. Страхотна е! Моля, ако някой знае рецепта да сподели Hug Мисля, че вътре освен спанак има яйце, сирене, но не знам как точно се приготвя Rolling Eyes
Виж целия пост
# 29
Пфуу, не бях яла лазаня,и мъжът ми взе че купи 1 кило готова от щанд на изветна със домашните си млечни салати фирма!Отврат!Кора до кора като тесто без плънка,но като гледам вашите снимки слюнките чак ми се отделят ,непременно трябва да пробвам да направя!
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия