Пиле с кокос и подправки - магия от аромати

  • 4 151
  • 27
Пиле с кокос

Иска ми се да споделя с вас една рецепта, която зная от моята леля. Бях ученичка и тя я сготви на вилата, като млада домакиня да се представя пред свекърва и роднини и аз тогава бях много, много впечатлена. За първи път през живота си видях и чух за подправки, за чието съществуване не съм предполагала и беше като някаква магия за мен.  babydust7Вадеше ги от някакви тайни малки пликчета, бъркаше и смесваше аромати, ухаеше невероятно в кухнята и направо беше приказно. А вкуса...... никога не бях се докосвала до нещо толкова интересно за мен и от тогава се зарибих по подправките и разбрах колко са важни те. Освен това, научих и за подправката любов Two Hearts, която и до сега е най-важната за мен. Когато попаднах за първи път тук, се очаровах от всички бг-мами, които я използват и представяте чудесни неща, от които се уча и усъвършенствам и аз. Благодаря на всички Ви.

Ето и рецептата:

1 кг. пиле (бутчета).
200 гр. лук (може и повече по желание) се изпържват до златисто с 30 гр масло. Изваждат се. Добавят се още 100 гр. масло, в което се изпържва пилешкото месо, леко осолено. Като стане златисто, към него се прибавят:
2 с.л. кокосово брашно;
фино счукани по ¼-1/2 ч.л.
счукан кимион
куркума
черен пипер
канела
джинджифил на прах
чесън 2 скилидки (счукани или ситно нарязани)

Разбърква се и се изсипва в йенски съд. Прибавят се лукът и 4 с.л. кисело мляко. Да поври на тих огън да омекне месото и остане само на масло.
Поднася се с ориз (приготвен с малко лук на ситно задушен в масло+ориза+индийско орехче+ядки – орехчета на ситно или филетирани бадеми), или каквото си измислите вие.


Преди да смеся продуктите


И ето готовото ястие:

Просто няма такъв вкус.

п.с. Да благодаря на Лабрекс за идеята за кошнички, която беше дадена за сервиране на нещо сладко и ръбчетата бяха посипани с пудра захар, но аз я харесах и преди изпичане намазах ръбчетата с подправки и малко сол, за да ги използвам за ориза. Едно време сервирах същия ориз, като използвах 2 фигурки от тези пластмасовите, които децата имат за пясъчни формички. Та след като някой им подари поредните такива, аз си прибрах 2 - едно за октоподче и една пеперудка и ги натъпквах с ориза плътно, обръщах в чинийката и слагах пипер зрънца за очички на октопода и точки за пеперудката. Също беше идейно, но сега реших да ползвам кошничките. Благодаря Hug

Виж целия пост
# 1
изглежда много добре, поздравления.  bouquet

аз правя нещо подобно, но с кокосово мляко.
не ползвам кимион, смятам, че не пасва на пилешкото,
а вместо куркума слагам къри Peace

аз правя зеленчуци по подобен начин (не ям месо Wink) и оставям да има сос от кокосовото мляко,
а ориза си го оставям без подправки, за да се усетят тези от соса.

сега дай линк за кошничките Wink
Виж целия пост
# 2
А сега де, за линка не го запомних, защото там беше показано и го запомних, тъй като е много просто.
3 кори една върху друга, като всяка се намазва с разтопено масло и после се режат квадрати 10х10 см. И тия квадратчета се слагат или върху дъното на купички (там беше дадена и рецепта за тесто за такива кошнички, ама реших че с кори е по-лесно-може и от многолистно тесто), или да се ползва формата за мъфини. Аз го правих така, като корите Белла като ги разстлах и взех да меря със сантиметъра, се оказа че са точно да се разрежат на 12 еднакви квадрата 10х10. Мойте снимки на кошничките съм качила тук А ако се включи Лабрекс, тя може би ще ти даде точния линк.

А за кимиона - и на мен ми е странно кимион на пиле, никога не го ползвам иначе, но тук просто участва в кошницата с подправки и изобщо не се усеща, а може би просто е елемент от букета аромат, който се получава. Peace
Виж целия пост
# 3
Обичам да експериментирам и ми харесват нестандартните рецепти, така че задължително ще пробвам рецептата.  bouquet
Виж целия пост
# 4
Май наистина звучи като магия и сигурно е и толкова магично вкусно!  Heart Eyes Харесвам необичайните и нетрадиционни вкусове, само дето много не щат да ми правят компания при хапването вкъщи - все едни традиционалисти около мен.

Krische, изглежда фантастично!  bouquet
Виж целия пост
# 5
Благодаря ти за рецептата, със сигурност ще я опитам много скоро   bouquet
Виж целия пост
# 6
ааа сега видях снимката на кошничките, стана ми ясно Peace
ще трябва да измисля от друго да ги правя, че нямам кори  newsm78

labrex, аз въобще не съобщавам какво има в яденето....
така избягвам предразсъдъците  Wink
аз сериозно експериментирам и половинката вече не пита какво яде  Joy
Виж целия пост
# 7
Labrex ,даваи линка към кошни4ките,4е аз съм изпуснала. 
Krische ,ухае дори през монитора.
Виж целия пост
# 8
Krische, сърце нямаш с тия снимки!  Hug
Виж целия пост
# 9
Крисче, майстор си! Изглежда великолепно, сигурна съм, че и на вкус е така!
Виж целия пост
# 10
Крисче,рецептата за пилето инглежда страхотна.най-скоро време ще я пробвам.в албума ти без да искам отворих предна снимка и видях - "рулца от тиквички на фурна".изглеждаше апетино.би ли споделила рецептата.  bouquetблагодаря предварително.
Виж целия пост
# 11
Страхотно представяне на рецепта   bouquet.

Записвам си я и ще се пробва .

Благодаря, че я сподели с нас .
Виж целия пост
# 12
Много ви благодаря момичета за милите думи - на всички ви Hug Hug Hug
Надявам се искрена да ви хареса и като го сготвите - с него съм обирала не веднъж овации. Wink Wink Wink Wink
Крисче,рецептата за пилето инглежда страхотна.най-скоро време ще я пробвам.в албума ти без да искам отворих предна снимка и видях - "рулца от тиквички на фурна".изглеждаше апетино.би ли споделила рецептата.  bouquetблагодаря предварително.
А тази рецепта за тиквичките не е моя, видях я от темата"Време е за тиквички", заслугата е на EVAK, а има и други идейки, които съм си "откраднала" от там.
Линка е Време е за тиквички
Даже по едно време не достигаха тиквички на пазара, благодарение на тази тема Joy Joy Joy Там ще видиш, че тя ги е представила в продълговата форма, но мойта е по-малка, а ми трябваше по-голямо количество и затова ползвах тортената форма, с отделящото се дъно и също стана ефектно.

Още веднъж, благодаря момичета. Hug Hug Hug
Виж целия пост
# 13
Крисче страшно е това. Лют фен съм на такива експерименти.
Само да ми кажеш кокосово брашно от къде да си взема.
Ще го направя това на любимия Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes.
Даже в такива кошнички ще му го сервирам.
Мерси за страхотната рецепта.
Записвам си я Peace
Виж целия пост
# 14
Бъни, от който и да е магазин, от щанда с подправките. В пликчета се продава, различен грамаж. Може би ти ги наричаш кокосови стърготини, аз му викам кокосово брашно Laughing, кой както е свикнал. Peace
Приятно и ароматно готвене  Hug
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия