Зелен боб-сега му е времето

  • 22 930
  • 67
Хареса ми темата за тиквичките и реших да споделиме опит в приготвянето на ястия от зелен боб пък и подготовката му за зимата.
Аз най-често го сварявам на парчета .Отделно задушавам лук и морков .Прибавям една лъжичка брашно и домат  изсипвал боба и варя 5-10 мин.Подправки чесън и копър.
Виж целия пост
# 1
Темата е интересна, но освен бобена яхния и боб във фризера за зимата с друго не се сещам к което да подпомотна неиното развитие. Ще следя с интерес. Може някой да знае нещо вкусно и неопитвано досега.
Виж целия пост
# 2
Записвам се, никога не съм готвила зелен боб. Чувала съм за паниран, както е в шушулките, за супа и зелен боб с картофи на фурна.
Виж целия пост
# 3
а вярно и супа става, но само от зелен боб не съм правила. В комбинация с други зеленчуци, да!  Peace
Виж целия пост
# 4
Една интересна рецепта е паниран боб-става страхотно мезеза бира.
Бобът се бланшира, може и на пара да се свари, но не до пълна готовност, след това се овалва в брашно и яйце, пържи се в сгорещено олио.
Виж целия пост
# 5
Зелен фасул яхния на фурна - това приготвям най-често у нас!  Peace
Виж целия пост
# 6
Аз правя зелен боб с картофи. Запържвам лук, слагам след това зеления боб и нарязани на дребно картофи, като са почти готови добавям накълцан чесън, дом. пюре, черен пипер и магданоз. Много я харесват вкъщи тази манджа  Simple Smile
Другото което правя е салата от зелен боб. Бланиширам зелен боб, после го оставям да изстине, подправям с чесън и накълцан на ситно копър, сол, олио и оцет.
Онзи ден Звездев прави крем супа от зелен боб, но не записах рецептата - изглеждаше апетитно.
Виж целия пост
# 7
Точно се чудех как се прави салатата  Трябва ли да е добре сварен?

Ще опитам и да панирам ,но трябва да взема от жълтия-едрия.Да върви по-бързо.
Виж целия пост
# 8
аз като не знам нищо за зеления боб - кой е по-крехък и по-хубав - зеленикавия ли или жълтия? Знам, че ако става на конци, като се чупи е стар, презрял, но няма да ми дадат на пазара да го чупя, та как да разпознавам младия боб?
Яла съм много отдавна една лека, свежа супа от зелен боб, като че ли нямаше други зеленчуци в нея  Thinking и беше приятно подлютена. Някой да знае нещо такова?
За колко време се сварява боб до готовност? Нямам никаква идея...
Виж целия пост
# 9
салата от зелен фасул

зелен фасул от кръглия
кисело мляко
сол
майонеза или заквасена сметана
копър
лук

фасулът се сварява, после сеохлажда в студена вода.
от останалите продукти се прави дресинг и се обърква с фасула
става супер


салата от зелен фасул с ядки
попарен зелен фасул - от кръглия
малко орехи
зехтин, сол, лим. сок

зеления фасул се обърква с дресинг от зехтин, лимон и сол, сервира се поръсен с орехи.
може да се добави и пресовен чесън

паниран зелен фасул
взима се от плоския - жълт или зелен
попарва се и се охлажда.
прави те панировка от яйце, бира и брашно.
потапя се всяко фасулче и се пържи.
сервира се с млечен сос с чесън или с лимонов сок.

мусака от зелен фасул
картофи се режат на кубчета, бланшират се
фасулът се реже на парчета и той се бланшира.
после се прави като нормална мусака

зелен фасул със сметана и къри

фасулът се реже на парченца и се попарва
в тиган с много малко мазнина се запържва наситнен лук,
добавя се чесън, сол.
добавя се заквасена сметана с малко нишестеили брашно да се сгъсти.
подправя се с черен пипер и къри и се добавя фасулът.
котлонът се изключва и се оставя да почине за около 10 мин.
серира се с ориз.

сигурно и други рецепти правя, ама сега само за тези се сещам... Crazy
Виж целия пост
# 10
t_ilieva, кажи как го правиш зеления фасул на фурна?

Панираният ще го пробвам, че звучи страхотно, само където бирата ми свърши  Laughing та ще трябва първо да купя
Виж целия пост
# 11
t_ilieva, кажи как го правиш зеления фасул на фурна?.....................
Ами аз съм писала някъде.....
Слагам всичко сурово в гювеча - зеления фасул, лук, чесън, моркови, доматки, олио или зехтин. Включвам фурната на 220 градуса и го "забравям" за 2,5 часа. като го изключа поръсвам обилно с копър или магданоз! Става много вкусно!  Peace

Понякога го правя и с пилешко или свинско месце - рецептата е същата!  Peace

Ето резултата:
Виж целия пост
# 12
Точно тази вечер вечеряхме пресен зелен фасул.
Понеже нямах време да се занимавам го попарих за около 10 минути във вряла подсолена вода, и после го прехвърлих в тиганче със зехтин, няколко скилидки нарязан чесън и лют червен пипер малко да поеме от ароматите и това е, вкусно, апетитно и бързо.
На салата с кисело мляко много ми харесва също.
Виж целия пост
# 13
Преди го правех постен.

Сега по следния начин:

запържвам в тенджерата кайма и лук. Добавям гъби, морковче, картоф, нарязания зелен фасул, масло. Задушавам за кратко. Във вода разреждам доматено пюре и варя. Не трябва да е рядко, по-скоро прилча на яхния. Сервирам с гарнитура от ориз или булгур    chef 
Виж целия пост
# 14
Данке за рецептата, ще я пробвам на всяка цена.
Темата е страхотна  Wink
Зеленият фасул в момента не струва нищо а аз умирам за сезонни яденета.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия