Рецептите на Madam Stasita...

  • 15 153
  • 40
Неаполитански сладкиш
продукти: 2 пакетчета д-р Йоткер(кафяв и бял),бишкоти 1.5л прясно мляко,ликъор(по възможност Амарето или Пина Колада),стафиди,малко лешници и бадеми
в съд се изсипва 250мл. прясно мляко със 4 с.л. от ликъора
в приготвената смес се топят бишкотите и се покрива тавата от един ред
върху бишкотите се слага белият крем д-р Йоткер(разбит с 0.5л мляко)
поръсва се с половината от стафидите,счуканите лешници и бадеми
отгоре пак се реди нов ред от бишкоти напоени и върху тях кафявият крем(пак разбит с млякото)поръсва се с ядките и стафидите
 Сладкиша се оставя няколко часа в хладилника,за да се стегне крема
Приятен апетит  chef  bouquet
Виж целия пост
# 1
домати Шмеркезе
продукти:6 средно големи домати
за пастата:1/2 кофичка кисело мляко,1 майонеза,сирене бяло,чесън пасиран,червен пипер,босилек,щипка черен пипер
на домата се маха сърцевината,получената паста се пълнят доматчетата.Декорира се с маслинка
Пастата може да сеизползва и като разядка,намазана върху препечени филийки  chef
Виж целия пост
# 2
Кус-кус със сирене
продукти:
500 г кус-кус
60 г масло
100 г сирене
30 г кашкавал
сол
Кус-кусът се вари в кипяща подсолена вода до омекване. Отцежда се и се залива с разтопеното масло, смесва се с надробеното сирене и се разделя на порции. Всяка порция се наръсва с настърган кашкавал.

Виж целия пост
# 3
салата с кус - кус
150 гр кус-кус,равни част майонеза и кисело мляко(висока масленост),1-2 кисели краставички,зеле,1 морков,сладка царевица,2-3 полца от раци,малко грах(около една шепа 50-70гр),сол
Сварява се кус-куса, нарязват се киселите краставички и зелето наситно, прибавя се царевицата, нарязаните полца от раци и граха, залива се е маионезата и киселото мляко. Посолява се. По желание може да се прибави магданоз или копър.
Виж целия пост
# 4
                  Мусака с тиквички 1-ви вариант
продукти:
6-7 бр. (1 кг) тиквички
2 ч.ч. (400 мл) прясно мляко
3 бр. яйца
2-3 бр. (150 г) домати
2/3 ч.ч. (150 мл) растително масло
1/2 ч.ч. (100 г) ориз
1/2 връзка магданоз
черен пипер
сол
Тиквичките се остъргват и се нарязват на кръгчета, посоляват се и се оставят да се отцеждат 10-15 минути, след което леко се запържват в част от мазнината. В останалата мазнина се задушават настърганите на ренде домати. Прибавя се оризът заедно с черния пипер, залива се с 1 ч.ч. топла вода и се вари, докато поеме водата, след което се разбърква със ситно нарязания магданоз. В тавичка се нареждат на пластове тиквичките и оризът, като се започва и завършва с пласт от тиквички. Ястието се залива с разбитите с прясното мляко яйца и се пече в средно силна фурна.


Виж целия пост
# 5
мусака от тиквички и кайма
Мусака с тиквички

Продукти:

300г телешка кайма
1 средно голяма тиквичка
2 супени лъжици олио
1/3 пакетче (40г) краве масло)
1 глава кромид лук
1 супена лъжица ориз
2-3 домата
1 яйце
1 супена лъжица брашно
червен пипер
магданоз, сол

Нарязаният на дребно лук и оризът се задушават в олиото и малко вода. Добавят се част от настърганите домати, каймата и червеният пипер. Сместта се задушава 3-4 мин., след което се прибавя тиквичката, нарязана на кубчета и ситно нарязаният магданоз. Посолява се, разбърква се добре и се изсипва в тава. Долива се малко вода, добавят се останалите домати и отгоре се нареждат парченца масло. Мусаката се пече в умерено силна фурна. Когато е почти готова, се залива със смес от яйцето, брашното и киселото мляко.

Виж целия пост
# 6
    Кюфтенца от карфиол
Продукти:

1 кг карфиол(или 2 средно големи зели от карфиол)
1 ч.ч. брашно
глава лук
150 гр. сирене
2 яйца
магданоз
черен пипер
сол
Начин на приготвяне:

Измийте добре и сварете карфиола. След като изстинат ги пасирайте добре до кремообразна гъстота. Прибавете яйцата, ситно нарязания лук, натрошеното сирене, нарязания магданоз и останалите подправки.

Омесете добре сместа и от нея оформете кюфтета, които овалвате в брашно и изпържвате до златисто. Кюфтета се изпържват по-добре ако ги сплескате малко.

Поднесете кюфтетата топли със сос от кисело мляко, чесън и копър или със зелена салата
Виж целия пост
# 7
В крак с пролетта ви предлагам

ПРОЛЕТНА СУПА
продукти:1глава лук,3 картофа,2 моркова,2с.л. олио,1л.бульон,сол,черен пипер,200гр.крема сирене,
1ч.л.настъргана кора от лимон
1ч.л.лимонов сок,магданоз
Приготвяне:
лукът и морковите се нарязват на кубчета и се задушават,добавят се нарязаните картофи и се заливат с бульона,подсоляват се и се варят до омекване.
Правят се топчета от крема сирене,топчетата се оформят с влажни ръце!Получените топчета се овалват в магданоза(ситно нарязан),и се добавя към супата заедно с лимоновият сок
Виж целия пост
# 8
             ПРОЛЕТНИ ИДЕИ

Киселец с яйца и сирене на фурна

Много вкусно и зелено.  Wink
Необходими продукти:
1 кг. киселец
3 с.л. зехтин
5-6 стръка пресен лук
3 бр. яйца
200 гр. сирене
100 гр. кашкавал
2 с.л. брашно
сол и червен пипер на вкус
Начин на приготвяне:

Почистете киселеца и лука и ги нарежете на ситно. Задушете ги до омекване в съд с мазнината.

Прибавете натрошеното сирене, нарязания на малки кубчета кашкавал и яйцата. Подправете със сол на вкус и разбъркайте.

В посипана с брашно тавичка изсипете сместа и я запечете във фурната на средно висока температура.

Поднесете киселеца поръсен с малко червен пипер и по желание гарнирайте с кисело мляко.
Виж целия пост
# 9
 Пюре от киселец(ако нямате може да го замените с лапад)
Разликата между киселеца и лапада е леко киселият вкус на първият,но лапада може да овкусите по желание с лимон Peace
100 г сирене
1 кг киселец
80 г масло или маргарин
4 с.л. брашно
4 с.л. счукани орехови ядки
1 ч.ч. прясно мляко
1 с.л. олио
2 скилидки чесън
сол
черен пипер
Почистеният киселец се задушава с щипка сол в олио за някол­ко минути. Претрива се през сито. Приготвя се светла запръжка от маслото и брашното, която се разрежда със студено мляко и се прибавя към претрития киселец, кипва се, като се разбърква, и се подправя на вкус със счукан чесън и смлян черен пипер. След като пюрето ври няколко минути, се добавя настърганото сирене и яс­тието се оттегля от огъня. Поръсва се със счукани орехови ядки
Виж целия пост
# 10
Много бърз и много лесен сладкиш с орехи и стафиди

необходими продукти:
3 бр. яйца
1 ч.ч. захар
2 ч.ч. смлени орехи
2 ч.ч. стафиди
2-3 с.л. брашно
настъргана лимонова кора
Продуктите се разбиват в дадения ред. Сместа се изсипва в намазнена тавичка и се пече.

Виж целия пост
# 11
                  Великденски сладкиш
Крем-карамел с козунак(кроасани)
Великден е времето в ,който се оказваме с безброй много козунаци,които се чудим след ден два какво да ги правим.Предлагам лесна рецепта.Филийте от козунак може да се заменят с кроасани Wink
 филийки от козунак (или4 кроасана )
6 яйца
1л мляко
200гр захар
1 ванилия
Кроасаните се разрязват и се слагат в тава с пълнежа на горе.Заливат се с яйцата,млякото,захарта и ванилията/предварително разбъркани/ и се пече на 220-250 градуса.Консумира се студено от хладилника.
Виж целия пост
# 12
Пикантна картофена салата
Необходими продукти:
400г сварени картофи
 2 варени яйца
 2 чушки /може и консервирани/
 2 стръка зелен лук
 40мл растително масло
 20мл оцет
 сол
В купа се смесва  растителното масло и оцета.
Добавете нарязаните на кубчета картофи и яйца, на дребно лук и сол.
Разбъркайте салатата.
Гарнирайте с яйца нарязани на филийки или пък кисели краставички или червени чушки.
Сервирайте я студена и поръсена с бял пипер
Виж целия пост
# 13
Баварски крем
Приготвянето му е много бързо и лесно
Продукти:
1 литър прясно мляко
 1 л кисело мляко
 3 ч.ч. захар
 6с.л желатин на кристали
 плодове по избор(може сезонни,аз  слагам банани)
 ядки по избор(аз лично предпочитам лешници)
Прясното мляко се сварява и докато е още горещо се разтваря желатина и захарта в него, след като изстине до 50 градуса, се добавя при непрекъснато бъркане с миксер, киселото мляко.
Редят се в подходящ съд плодовете, нарязани на ленти или плоски фигури, както и ядките.
Заливат се със сместа и се оставя в хладилник да престои на 1-2 градуса температура 4 часа.
След изваждане от хладилника се поставя съда на топла баня за 2мин, обръща се върху поднос и се сервира с желе, сметана или други плодове.
Може да се излее сместа и в чаши и да се сервира като десерт в чаша
Виж целия пост
# 14
                          Грис халва
продукти:
200г грис
 100мл растително масло
 200г захар
 250мл вода
 50г орехови ядки
 1г канела
 кокосови стърготини за поръсване
Грисът го слагате в тиган или тавичка със сгорещената мазнина и изпържвате на слаб огън до зачервяване.След това заливате с горещ сироп, приготвен от захарта и водата, като бъркате непрекъснато, за да се разбие добре.Прибавяте счуканите или смлени орехови ядки и канела.
Сместа отново се разбърква, след което се оставя да изстине за около 1 час.
Нарязвате на парчета и поръсвате с кокосовите стърготини.
Вместо орехови ядки, може да прибавите бадеми и стафиди
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия