Амонячна и хлебна сода - разлики?

  • 35 426
  • 22
Каква е разликата между амонячната и хлебната сода? И с какво може да се замени амонячната сода? newsm78
Виж целия пост
# 1
Содата за хляб е натриев хидрогенкарботат, а амонячната сода е амониев хидрогенкарбонат. При висока температура от амонячната сода се отделя и амоняк - като газ.
Виж целия пост
# 2
Содата за хляб е натриев хидрогенкарботат, а амонячната сода е амониев хидрогенкарбонат. При висока температура от амонячната сода се отделя и амоняк - като газ.

А може ли с нещо да се замени амонячната сода?
Виж целия пост
# 3
Незнам какво ще правиш? Защо да я заменяш като във всеки хранителен магазин има амонячна сода?
Виж целия пост
# 4
Незнам какво ще правиш? Защо да я заменяш като във всеки хранителен магазин има амонячна сода?

Ами нямам под ръка и с малкия сега няма как да изляза но в краен случай ще се наложи. Явно с хлебна сода няма да стане.
Виж целия пост
# 5
Не,амонячната сода не може ,със сигурнаст ти го казвам,да се заменя с НИКОЙ друг подобен продукт.Виж,бакпулвера се заменя като се прави1/2ч.л.сода бикарбонат,и лимонтозу няколко зрънца,НО амонячната си е амонячна Peace
Виж целия пост
# 6
Слагай същото количество сода бикарбонат и си меси там каквото си решила - все е набухвател , няма значение амонячна или т.нар. хлебна . Даже на мен амонячната ми е гадна , защото като отворя фурната и ме блъсва такава адска миризма , че не мога ди си ги ям произведенията , а и шупва мн . бързо . Какво ще правиш , ако не е тайна ?
Виж целия пост
# 7
Според мен също спокойно може да се замени амонячната с хлебна. Все химичен набухвател, хлебната поне не смърди! Амонячната се използва само за тънки изделия - бисквити, курабии, че иначе гадната миризма не излиза и може самия сладкиш да ти мирише.
Виж целия пост
# 8
Ма не,как да слага бикарбонат,първо ще удря ужасно на бикарбонат след като стане изделието готово,и втаро-амонячната наистина има мн.остра миризма,но след като е готово не мирише,а бикарбоната освен да мирише,и удря на вкус и прави тестото по тъмно от амоняка и бакпулвера Peace
Виж целия пост
# 9
Ма не,как да слага бикарбонат,първо ще удря ужасно на бикарбонат след като стане изделието готово,и втаро-амонячната наистина има мн.остра миризма,но след като е готово не мирише,а бикарбоната освен да мирише,и удря на вкус и прави тестото по тъмно от амоняка и бакпулвера Peace
е, това е само ако се предозира бикарбоната!
Виж целия пост
# 10
Даниджи - всичко което по рецепта е дадено да се забърка с амонячна , може да бъде заменено със същото количество сода бикарбонат (хлебна) , няма абсолютно никакво значение .
Да не се предозирва и да се угаси в кис.мляко , оцет или лимонтозу(бакпулвер) си е всеизвесен факт.
Не стряскай момичето , нека действа с бикарбоната спокойно , от това изделието и няма да пострада . Изпитано е многократно . Айде и да се похвали какво ни е сготвила Simple Smile
Виж целия пост
# 11
Аз до сега не бях работила с амонячна сода.  Embarassed Но сега реших да пробвам една рецепта от Бон Апети "Руло на баба Стефана": http://www.bonapeti.tv/recipe_view.php?t=date&id=688  и там пише амонячна и понеже vvv ми каза, че не може да се замени отидох до магазина та си купих и направих въпросното руло, но още не съм го сложила във фурната. Да знам поне за миризмата, дано като стане да не мирише. За другия път ще пробвам с обикновена сода. Интересното е, че самото руло е като тесто и аз затова, не посмях да експериментирам. А не като другите рула които са течни като за палачинки.
Виж целия пост
# 12
Спокойно е можело да използваш и содата за хляб и бакпулвера. Като печеш ще усетиш миризмата на амонячната сода. Трябва да изчакаш да изстине и тогава да консумираш, иначе ще мирише. Като изстине - не.
Виж целия пост
# 13
Амонячната ползвам за курабийките  Peace
Виж целия пост
# 14
Абе изобщо не ми мирише, честно. Докато го пекох не отварях фурната, но след като стана го изкарах и кусах и никак не ми миришеше. Но бая ми се наду с бакпулвер и сода и мая дори не ми се е надувало така. Половината излезе извън формичката, а беше на половината форма преди да го сложа да се пече.  Shocked Ако го пробвам да сложа в питки или кифлички или в нещо което изисква да се надуе повечко дали ще се получи същия ефект се чудя.  
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия