Рецепта за бюрек.....

  • 32 241
  • 10
........търся, не предлагам Mr. Green

Сега сериозно. Пробвах с търсачката, но ми излизат само чушки бюрек Crazy

Моля, помагайте, но и също моля, обясненията да са подробни и глупако - устойчиви Crazy, че съм скарана с месениците Joy
Виж целия пост
# 1
К-А-М , според мен трябва да уточниш какво търсиш?! То бюрека си е баница, на турски е бюрек, на БГ баница. Тука по варненско бюрек се казва на голяма баница, дето по фурните я режат на 4 и ти дават парче. Тя е направена от абсолютно същото, от каквото са и баниците. На времето нашия майстор ми обясняваше, че разликата била, че бюрека се прави с яйца (баницата - не) и че му се изрязват краищата (дебелото на кората), но за по- икономично туй нещо никой вече не го прави...

Та за такъв бюрек ли питаш?
Ако е нещо с готови кори, то си става баница стандартна, за такива има тема с безброй рецепти. Ако е да си наточиш (надърпаш, намяташ) кори, то пак са давани рецепти, ама под името баница. Ако е за турския su boregi на български - къпана баница и за такава има рецепта в темата за турска кухня.
Кажи какво ти трябва и аз все трябва да мога да помогна.  Peace
Виж целия пост
# 2
pina, верно не съм уточнила Embarassed

Питам за този бюрек, на който тестото се меси с вода, мляко, сол и не знам още какво, но без яйца Rolling Eyes
Виж целия пост
# 3
Аз имам тази рецета на Блонди за бюрек, но се ползват кори за баница и има и яйца  Sad

БЮРЕК (с ефект на домашна точена баница)

Фини кори
4 яйца
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.л. сода
1/2 ч.ч. олио
1ч.ч. брашно

500гр сирене
100гр масло

Разбивате яйцата, добавяте млякото със содата, олиото на тънка струйка и брашното. Намазвате първата кора с разтопеното масло и слагате от плънката. Повтаряте същото с втората кора върху нея и тогава ръсите и от натрошеното сирене. Навивате на роло и редите в омазнена тава. Накрая редите отгоре бучици масло и печете до зачервяване. Сместта между корите бухва и се слива с тънките кори и на външен вид баницата прилича на домашно точена. Слагайте равна лъжичка сода, иначе покафенява отвътре.


Ето и един тутманик без яйца, пак от форума  Peace

TUTMANIK

500 гр. брашно
300 мл. вода/мляко/
2 с.л. олио
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
прясна мая- около 20 гр.

замесвам хлебно тесто /мая, брашно, вода или мляко, сол, захар, олио/, разточвам го малко, поръсвам с яйце и сирене, навивам на руло, нарязвам рулото на колелца и ги редя в намаслена тава. След това разбивам яйца, сиренце и кисело мляко и заливам колелцата, слагам парченца масло отгоре. Може да се настърже и кашкавал. Слагам в студена фурна и докато загрява фурната, тутманика си втасва и се опича.

Виж целия пост
# 4
Бих препоръчала (щом искаш да месиш тестото и после да точиш) рецептата на Айля. Тя е за баклава, но просто няма да правиш баклава с корите, а ще наредиш сирене и олио по между и става баница/бюрек  Peace
http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php?topic=1812.msg32751;topicseen
всичко е обяснено и показано със снимки.


Ето и рецептата за su boregi (воден бюрек на турски или къпана баница на БГ)
http://kulinarno.hit.bg/links54.htm

Правила съм и двете и рецептите са много хубави
Виж целия пост
# 5
Момичета, благодаря ви за рецептите Hug

За съжаление  бях притисната от времето и направих бюрека по рецепта на една съседка.

Няма яйца, нама мая. Около 700 гр брашно, сол, оцет, кисело мляко , олио и хлебна сода. Меси се тестото, почива 30 мин., след което се дърпат ( не се точат ) три кори. Редят се в тавата - кори и плънка ( айца и сирене ). Отгоре се полива с топло масло и се пече.

Не стана лошо, но си мисля, че ако е с мая, ще се получи по - добре. Хлебната сода беше по - малко от 1 ч.л., но някак си потъмнява от нея.

Пак уточнявам, че съм скарана с всичко де се точи и се меси Embarassed

Обещавам, че ще пробвам и вашите рецепти Grinning

Още веднъж, благодаря  bouquet
Виж целия пост
# 6
Моят бюрек е без яйца, освен ако не искаш да намажеш отгоре разбира се.
http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,1017.msg37228.html#msg37228

Ето тук съм пуснала и снимки стъпка по стъпка:
http://tandoorisjourney.blogspot.com/2007/11/handmade-phyllo-dou … urkish-burek.html

Виж целия пост
# 7
корите за баница/бюрек се дърпат без мая или сода.
само брашно, вода, 1 с.л. олио и 1 с.л. оцет.

после се оставят да изсъхнат.
плънката е от сирене, яйце, кисело мляко и малко сода...
става много вкусно, но изисква време  Wink
Виж целия пост
# 8
Тъкмо щях да пиша, че баница се прави без мая! Е, има в някои краища на България популярни рецепти за баница с мая, но това е по-скоро екзотика, отколкото традиционна рецепта за баница/бюрек. То се получава по-скоро като тутманик, отколкото като баница.
Аз съм писала рецепта за Дърпана баница, в темата за баниците, линк има и в авторската ми тема от подписа ми. Тестото е без сода.
Виж целия пост
# 9
Тъкмо щях да пиша, че баница се прави без мая! Е, има в някои краища на България популярни рецепти за баница с мая, но това е по-скоро екзотика, отколкото традиционна рецепта за баница/бюрек. То се получава по-скоро като тутманик, отколкото като баница.
Аз съм писала рецепта за Дърпана баница, в темата за баниците, линк има и в авторската ми тема от подписа ми. Тестото е без сода.

Непременно ще видя..., и ще пробвам де Laughing Peace
Виж целия пост
# 10
Бих препоръчала (щом искаш да месиш тестото и после да точиш) рецептата на Айля. Тя е за баклава, но просто няма да правиш баклава с корите, а ще наредиш сирене и олио по между и става баница/бюрек  Peace

pina, бутер баницата на Жоро е с подобно тесто и е много, много вкусна!
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия