Патладжани???

  • 20 573
  • 34
Момичета, имам 2 патладжана и трябва да ги направя днес, че са от няколко дни, но КАКВО?
Не стават за пълнене, щото са доста слабички, не са от дундлестите ... Laughing
А кажете, или да разгръщам книгите ....  Laughing

Забравих да кажа, да стават за отделно ястие, в смисъл че да има месце или каймица вътре, може и гъбки, че ние сме си месоядни хорица  Laughing, иначе трябва допълнително да правя нещо с месце, а така ... само това. Неделя е все пак  Laughing
Мислех да ги изпържа и да направя доматен сос, ама в тая жега до печката и аз ще се изпържа, та отхвърлих бързо тая идея ... пък и трябва още нещо ...

Ако пък не се сещате за ястие с патладжани, кажете какво ще готвите днес, да взема да прихвана нещо ... пък патладжаните утре.
Виж целия пост
# 1
Турска салата с патладжани

Продукти: 2 патладжана, сол и черен пипер на вкус, сок на 1 лимон, 1 ч.л. зехтин, 120мл. кисело мляко, 3 скилидки чесън, 3 малки домата на кубчета, половин чаена чаша черни обезкостени маслини на половинки, 3 стръка пресен лук.

Загрява се фурната на 180 и се изпичат патладжаните. Охлаждат се, режат се на кубчета и с пасатор се смесват с чесъна, солта и черния пипер. Добавят се лимоновия сок, зехтина и киселото мляко и се пасиpа още веднъж.
В купа се смесват патладжанената смес, доматите на кубчета и маслините. Поръсват се с пресния лук. Сервира се охладена.
Това ми зву4и вкусно, но не става за основно/. Преписала сам го от нъкаде с цел да го направя лятото, но тук, където сам сега, е зима.
Виж целия пост
# 2
А, сетих се нещо, което вси4ки в моето семеиство много оби4ат - мусака с патладжани. Момент да скокна за тетрадката с рецептите:)
Виж целия пост
# 3
То, всащност, няма нищо сложно, де.
Ето я и нея:
Запържват се в тиган лук, морков, патладжан на куб4ета /предварително да му се е оттекла 4ерната вода/, може и пипер /аз слагам, ако имам/ и малко каима. Добавят се 4-5 скилидки 4есън /аз ги накълцвам на ситни4ко/, домати, подправки - аз слагам сол, Пикантина /Вегета/, мойе и 4ервен пипер. Сместа се изсипва в тави4ка. Добавят се 1 ч. ориз и 3 ч. вода. Пе4е се и кам края се прави заливка като за мусака.
Виж целия пост
# 4
Ето сега намерих и един
ХАИВЕР ОТ ПАТЛАДЖАНИ

ПРОДУКТИ: 3 патладжана, 200 гр сирене, 7 с.л. маргарин, 4 скилидки 4есън, 2 с.л. оцет, магданоз.
Опе4ените патладжани се обелват и сма4кват на пюре. Разбъркват се добре с натрошеното сирене, разтопения маргарин, с4укания 4есън и оцета. Сервира се поръсено с магданоз.  chef
Виж целия пост
# 5
Много ти благодаря миличка, непременно ще направя и трите неща. Изглеждат ми много вкусни.
Но няма да е днес, щото вече стъкмих една турска рецепта от сайта на Звездев и стана невероятно вкусно. още не сме вечеряли, но опитах оттук- оттам  Laughing Laughing Laughing
Виж целия пост
# 6
 newsm10
Виж целия пост
# 7
Мусака

2бр.патладжана
4бр.тиквички
4бр.картофа(големи)
500гр. кайма
2бр.кромид лук
Сол,джоджен и бял(черен)пипер

Тиквичките и патладжаните се обелват,нарязват на кръгчета,осоляват и се оставят за да им изтече водата.Картофите се обелват и нарязват със същата форма.Аз подпържвам леко всички зеленчуци,но може да се оставят сурови.Лукът се изпържва към него се добавя каймата.Всички продукти се редят в тава(картофи в/у тях тиквички,патладжани и отгоре каймата с подправките).Сипва се малко вода и се пече в умерена фурна за около 40мин.След това се залива с бешамел и се връща във фурната за още 15мин.

Салата от патладжани

Два патладжана се увиват във фолио и се слагат във фурната за около 30.мин.След това се обелват и пасират.Към тях се прибавят 2 скилидки чесън и 3 супени лъжици майонеза и сол. 

Дано съм била полезна Wink
Виж целия пост
# 8
О, тази салата и се струва 4е ще е страхотна.  Wink
Виж целия пост
# 9
Вчера сготвих постен гювеч с патладжан- направо да си оближеш пръстите   chef:

Продукти:

1 глава лук или 2 връзки пресен
2-3 стръка пресен чесън
2 патладжана
300-400 г пресен зелен боб
2-3 бр. големи картофи
2 червени пиперки
2 зрели домата или 3-4 с.л доматено пюре
2-3 с.л зехтин
пресен магданоз
червен пипер
2-3 стръка пресен чесън

Зеления боб леко се сварява в гореща подсолена вода. Лукът се запържва, прибавят се нарязаните на кубчета зеленчуци, пиперките на кръгчета, зеления боб и 1 с.л червен пипер. Запържва се леко и се оставят похлупени да поомекнат. Посолява се и всичко се сипва в гювеч, (при липса - йенска тенджера или тава, покрита с фолио), добавя се около чаша топла вода. Пече се на фурна на 150 С за около 40 мин.
Преди сервиране се наръсва с нарязания пресния чесън и магданоз!



Виж целия пост
# 10
Турска салата с патладжани

Продукти: 2 патладжана, сол и черен пипер на вкус, сок на 1 лимон, 1 ч.л. зехтин, 120мл. кисело мляко, 3 скилидки чесън, 3 малки домата на кубчета, половин чаена чаша черни обезкостени маслини на половинки, 3 стръка пресен лук.

Загрява се фурната на 180 и се изпичат патладжаните. Охлаждат се, режат се на кубчета и с пасатор се смесват с чесъна, солта и черния пипер. Добавят се лимоновия сок, зехтина и киселото мляко и се пасиpа още веднъж.
В купа се смесват патладжанената смес, доматите на кубчета и маслините. Поръсват се с пресния лук. Сервира се охладена.
Това ми зву4и вкусно, но не става за основно/. Преписала сам го от нъкаде с цел да го направя лятото, но тук, където сам сега, е зима.

Като я прочетох тази салатка и веднага прибягах на пазара за патладжани Grinning След малко като сложи дрения да спи, се заемам с приготовлението. После ще споделя какво се е получило Grinning
Виж целия пост
# 11
Турска салата с патладжани

Продукти: 2 патладжана, сол и черен пипер на вкус, сок на 1 лимон, 1 ч.л. зехтин, 120мл. кисело мляко, 3 скилидки чесън, 3 малки домата на кубчета, половин чаена чаша черни обезкостени маслини на половинки, 3 стръка пресен лук.

Загрява се фурната на 180 и се изпичат патладжаните. Охлаждат се, режат се на кубчета и с пасатор се смесват с чесъна, солта и черния пипер. Добавят се лимоновия сок, зехтина и киселото мляко и се пасиpа още веднъж.
В купа се смесват патладжанената смес, доматите на кубчета и маслините. Поръсват се с пресния лук. Сервира се охладена.
Това ми зву4и вкусно, но не става за основно/. Преписала сам го от нъкаде с цел да го направя лятото, но тук, където сам сега, е зима.

Като я прочетох тази салатка и веднага прибягах на пазара за патладжани Grinning След малко като сложи дрения да спи, се заемам с приготовлението. После ще споделя какво се е получило Grinning

Дано е страхотна салатката, че аз я почват веднага ...  Laughing
Виж целия пост
# 12
Erica, никакъв "от4ет" не даде ... стана ли вкусно?
Виж целия пост
# 13
Дали са ти много хубави предложения. Аз искам само да кажа как пека патладжана - измива се добре, набожда се с вилица и се пуска за 5-6 минути в микровълновата на мах мощност. За да се обели по-лесно, изпечения патладжан го срязвам колкото да пробия кожата и с нож или с лъжица изтъргвам кожата.  
Виж целия пост
# 14
Браво на Светла1  Laughing
Никога не ми е идвало на ум да ползвам микровълновата по този на4ин. Но това спестява време. А вкуса как е? По-разли4ен ли е?
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия