90-дневна диета - рецепти

  • 1 218 674
  • 501
# 30
Белтъчен ден

Родопско вдъхновение

4 пилешки пържоли
олио или зехтин
сок от един лимон
1 глава лук
250 г пресни гъби
4 домата или 1/2 буркан стерилизирани домати
1ч.л. чубрица
2 скилидки чесън
1/2 ч.л. сол
2 стръка магданоз

Пил.пържоли се начукват, намазват се с 1 с. л. олио/зехтин, поливат се с лимоновия сок и се посоляват.
Нарязаният на ситно лук се запържва в по-дълбок тиган около минута. След това се прибавят нарязаните на дребно гъби и се запържват около 2 мин. на силен огън. Сместта се разрежда с малко вода. Прибавят се нарязаните на ситно домати, чубрицата, счуканите скилидки чесън и солта. Сосът се вари на тих огън под капак около 10 мин.
Пил. пържоли се пекат на скара или грил тиган по 10 мин от всяка страна. След това се поставят в тигана със соса и всичко се вари около минута. Поръсва се нарязаният магданоз.


Източник "Бон Апети"

Виж целия пост
# 31
За 2-ия ден:

ЗАПЕЧЕН ЗРЯЛ ФАСУЛ /Рецептата е на tiya/

½ чаша зрял фасул                 
1 глава лук
2 сл ориз
1 сл червен пипер
магданоз, джоджен, люти чушлета, сол
олио
Фасулът /предварително накиснат/ се сварява, като се внимава зърната да се запазят цели. Ситно нарязаният лук се задушава в олио с малко от водата, в която е врял фасулът. Като остане на мазнина, прибавя се оризът, като се разбърква добре. Вдига се от огъня, прибавят се червеният пипер, фасулът и 1 чаша от водата, в която е варен. Изсипва се в тавичка заедно с половината от нарязаните магданоз и джоджен и евентуално се бодват 1-2 люти чушлета. Запича се във фурната, докато оризът стане готов. Накрая се поръсва с другата половина от магданоза и джоджена.


Виж целия пост
# 32
Бързи кексчета

2 яйца
1 чаша захар
1 чаша хладка вода
1/2 чаша олио
3 чаши брашно
1 лъжичка сода
3 лъжички сладко и малко орехи

Пече се в малки формички на умерена фурна.
Стават по-вкусни от мъфините на Дънкин Донатс
Simple Smile
Виж целия пост
# 33
Доматено тесто за пица и питки - въглехидратен ден:
Продукти:
дом. сок/пюре
мая (40 гр. на 1 кг. брашно)
сол - 1 ч.л.
захар - 1 с.л.
брашно
подправки
мазнина

В чаша дом. сок (разредено дом. пюре) се разтварят маята и захарта. Оставят се за 10-15-20 минути. Добавят се мазнина, сол, подправки (босилек/чубрица/риган/каквото ви дойде на ум) и брашно, като се меси докато стане класическо тесто. Оставя се да втаса, като се намазнява, за да не хване коричка. След като втаса (аз го оставям за 2 часа върху парното) се разстила за пица, питка или каквото сте решили да правите с тесто. 
Виж целия пост
# 34
Пилешки бутчета с бамя и спанак


2 големи пилешки бутчета
1бурканче бамя
300-400гр спанак
червен пипер,сол

Бутчетата малко се сваряват.Бамята се нарязва на  малки парчета в отделна тавичка и към нея се пребавя нараязания на дребно спанак.Заливат се с част от бульона на бутчетата.Прибавя се червеният пипер и солта. Отгоре се слагат бутчетата и се пече на 200градуса до зачервяване.
Виж целия пост
# 35
въглехидратен ден
пица
1 чч хладка вода
1 чл захар
1 чл сол
половин кубче мая
2-3 сл олио
2 чч брашно
Всичко се разбива с миксера става гъсто кексово тесто .В подмазана тава  се разстила  тестото с лъжица .Оставя се да втаса 20 мин.Запича се отгоре и тогава се слагат доматено пюре кисели краставички  печена чушка  и друго каквото обичате .и се слага да се доизпече .Вчера бързах и едната тава я направих без да запичам тестото предварително пак стана хубава пицата   
Виж целия пост
# 36
Вкусни тележки пържолки с печени моркови



Давам ви оше една идейка за белтъчния ден:

Нарязваме си тележките (може и със свински или пилешки) пържолки и ги овкусяваме с подправки по избор- лично аз използвам  много малко маги 10 зеленчука,защото не обичам други, но би носило още много други, в зависимост от вкусовото предпочитание.
Изполвам  много малко  Унисос, само за лек аромат и повечко мазнина. Нарязвам морковете и ги смесвам с месото. Така те престояват около 1 час. Изсипвам ги в тавичка като подреждам пържолите, а върху тях и морковите без да добавям нищо друго. Пекат се до изпичане на месото, а морковите придобиват един невероятен аромат и страхотен вкус. Дано ви харесат. Бон Апети!
Виж целия пост
# 37
Ризото по средиземноморкси - варива
Необходими продукти за 4ри порции
1 Глава лук -на кубчета
2 скилидки чесън
3 с.л. зехтин
250 гр ориз (за ризото)
1 червена и 1 зелена чушка - нарязани на кубчета
2 тиквички - нарязани на губчета
1 малък патладжан - на кубчета
150 гр пресни гъби или маринирани - нарязани на филийки
750 мл зеленчуков бульон
Сол и пипер на вкус

Начин на приготвяне
Лукът и смачкания чесън се запържват в зехтина. Прибавя се към тях ориза и се запържва за кратко. След това се прибавя бульона на малки порции, като бъркате постоянно. Когато остане 1/4 от бульона прибавете зеленцуците към ориза. Добавете и остатъка от бульона. Цялото време за варене трябва да е около 15 мин (от както сте почнали да слагате бульона). През цялото време тенджерата е отхлупена и се разбърква ястието.  След като остане съвсем малко течно опитайте ориза. Ориза не трябва да е разкашкан, а да е приятно твърд (ал денте).
Накрая се прибавя сол и пипер, отстранява се от огъня и се захлупва. Остава се да престой 2-3 мин и после се яде с наслада.
Да ви е сладко


Виж целия пост
# 38
Ванилови кифлички с локум
Продукти:
100 г брашно
100 г краве масло или маргарин
50 г захар
3 с.л. смлени орехи
3-4 парчета локум
За овалване на кифличките:пудра захар и прахче ванилия
Приготвяне:
Омесваме тесто от брашното,омекналото масло,захарта и смлените орехи.Оставяме го за малко в хладилника.После го разточваме на кора,която режем по радиус на парчета,слагаме по парченце от локума и навиваме кифличките.Печем ги на 250 градуса и още докато са горещи ги овалваме в пудра захар и ванилия.
Виж целия пост
# 39
Реших, че ще бъде полезно за всички, ако преведа и публикувам тук рецептите от книгата "90-дневная диета раздельного питания". В книгата те са систематизирани по дни, т.е. за всеки ден си има меню. Естествено няма да мога да публикувам всичките 90 дни наведнъж, за това ще ви пускам по няколко дни малко по малко. Grinning

1 ден - белтъци

Пилешки гърди и салата

1 пилешки гърди без кожа
зеленчуци за  супата
1 голям патладжан
1 домат
1/2 ч.л. риган
1/2 ч.л. розмарин
1 скилидка чесън
магданоз, нарязан на ситно
1 с.л. зехтин
сол, черен пипер
зеленчуци за салата според сезона


Смесете зехтина с ригана, розмарина и смачкания чесън. Нарежете патладжана на филийки, намажете го със зехтин и го препечете от двете страни. Сложете върху изпечения патладжан парченца домат и го посипете с нарязания предварително магданоз. Пилешките гърди ги сварете заедно със зеленчуците, приготвени за супата. Отделете месото и леко го запачете в същата мазнина, в която сте запекли и патладжана.
Направете си салата според сезона.



2 ден - бобови и варива

Супа от кисело зеле


400 гр. кисело зеле
3 картофа
1ч.л. зехтин
1 лук
1 с.л. сладък червен пипер
1 скилидка чесън
дафинов лист, сол, черен пипер
700 мл. бульон

Супата се приготвя от зеленчуков бульон, може да се използва от готовите кубчета или просто вода. Лука се нарязва на ситно и се препържва в зехтина. Добавя се чесъна, червения пипер, черния пипер, дафинов лист и се залива с бульона. Като заври се добавя киселото зеле и нарязаните на кубчета картофи. Вари се докато омекне. Соли си на вкус. Може да се консумира с 1 филийка хляб. Супата може да се направи и от прясно зеле, но тогава се добавя и оцет.



3 ден - въглехидрати


Пица


250 гр. брашно
15 гр. мая
1/2 ч.л. захар
сол
топла вода
4 с.л. доматено пюре
1 ч.л. зехтин

В топла вода се разтварят захарта и маята. Когато сместа бухне, добавете леко подсоленото брашно и омесете тестото. Оставете го да втаса за около 30 мин. след това го разточете на тънък слой, намажете със смес от доматено пюре и зехтин. Изпечете за 20 мин. при 200 градуса.
Тестото за пицата може да закупите и в магазина.
Доматеното пюре може да замените с настърган домат и подправки.



4 ден - плодове

Печени плодове

В широка чаша сложете парченца портокал, нарязан на кръгчета банан и 2 киви, 2 сливи без костилките и чаша малини. Всичко това залейте със сока на 1 портокал и смесете. От алуминиево фолио направете формичката така, че в процеса на печене сокът от плодовете да не се стича. Прехвърлете плодовата смес във формата и запечете за няколко минути във фурната при 190 градуса. Може и да използвате и други плодове.
Виж целия пост
# 40
5 ден - белтъци

Салата със сьомга

2 парченца филе от сьомга
сока на 1 лимон
1бр. цветно зеле (не много голямо)
1/2 прясно зеле
1/2 червено зеле
1 стъбло праз
сол, черен пипер
1 ч.л. зехтин
1 ч.л. сушен розмарин или 4 стъбла пресен


Добре измитото филе от сьомга нарежете на лентички и потопете в лимонов сок. Междувременно пригответе салатата (няколко лентички от сьомгата си заделете за вечеря, но ги оставете накиснати в сока). Всички зеленчуци, освен карфиола, нарежете на ситно. Карфиола го разделете на съцветия и лекичко го задушете. Смесете всичко, посолете, добавете черен пипер, зехтин и лимонов сок. После насипете с розмарин и лимонова кора. Сомгата се припича в тефлонов тиган и лентичките от рибата се добавят към салатата под формата на украса. Обяда се консумира с филийка хляб Изпийте и 300 мл. бульон, приготвен от готово кубче. Сьомгата може да бъде заменена с всяка друга немазна риба или пилешко месо.



6 ден - бобови и варива

Ризото


120 гр. ориз
400 м. бульон
сол, кориандър на вкус
1 неголяма глава лук
3 скилидки чесън
1 среден морков
1 пресен пипер
1 ч.л. зехтин
грах, гъби - по желание
продукти за салата

Припържете в зехтина ситно нарязания морков, пипера, лука и чесъна. Залейте ги след това с бульон. Като заври добавете ориза и по желание - грах и гъби. Оставете го на слаб огън под похлупак за 15 минути, а после за 5 минути без похлупака. Посолете на вкус, разбъркайте при необходимост. Можете да консумирате ориза със салата и филия хляб. Салатата я пригответе от зелена салата, пресен лук, праз, подправени с оцет, зехтин и малко сол.



7 ден - въглехидрати


Питки


200 гр. брашно
1,5 л. топла вода
щипка сол
подправки на вкус
1 ч.л. зехтин
доматен сок или кетчуп

В голяма купа смесете брашното и солта и постепенно доливайте от водата, зехтина и подправките към тях. Тестото трябва да бъде еднородно. Напръскайте тестото с вода, покрийте го с влажна салфетка и го оставете да престои за около 30 мин. Направете от тестото 6 топчета и от тях направете питки с кръгла форма и равномерна дебелина. Изтръскайте излишното брашно от тестото и ги припържете от двете страни в горещ тиган. Може да ги намажете с доматен сок или кетчуп. Да се консумират топли!



8 ден - плодове

Торта от сушени плодове

Сушени сливи, стафиди и смокини се накисват във вода поне за 2 часа. След това водата се излива (можете и да я изпиете), а плодовете се нарязват на ситно до получаването на еднородно смес. Отделно се нарязват на ситно орехи и към тях се добавят кокосови стърготини. Смесете всички съставки и оформете от тях торта.
Виж целия пост
# 41
Баница с ябълки и канела
Настъргани ябълки  около 1 кг., 1 ч.л. канела, 5-6 с.л. захар, малко олио, 1 пакет кори "Бела'
От сместа се поръва върху кората и се навива, след което се поставя в тава намазана с малко.
Пече се на умерена фурна до готовност.
По желание може да се залее със захарен сироп като изстине.
Става страхотна баница. Като тиквеник, само че с ябълки.
Виж целия пост
# 42
за въглехидратният ден съм си харесала тази рецепта от мамите, които пишат в темата за турската кухня, която се оказа нечовешки вкусна

Продукти:
1 кг брашно                                                   
1 пак. мая (30гр)                                           
3 в.ч. хладка вода (200мл)                                                                                   
3 с.л. пекмез                                                 
1 в.ч. сусам   
1 с.л. сол                                               
                                                                   

В 1 в.ч. хладка вода слагате маята да престои  2-3 часа.
В 1 в.ч. хладка вода слагате 2 с.л. пекмез. Слагате брашното в купа и правите кладенче. Слагате маята и сол по средата. Постепенно добавяте водата с пекмез. Месите докато стане меко тесто. Вземате парчета от тестото и ги въртите между ръцете си. После ги усуквате на кравайчета. В 1в.ч. вода слагате 1с.л. пекмез. Готовите кравайчета потапяте във водата. В една чиния слагате сусама.  После насимитвате хубаво.
Нареждате в предварително намазнена тава и печете в предварително загрята фурна на 200 градуса около 30 минути.

(като пекмез е нещо като нашият рачел, или може да се замени евентуално с мед)






Виж целия пост
# 43
АРАБСКА САЛАТА

Продукти:
2 големи глави лук
3 пресни домата
2 лимона
2 суп.лъж. олио
2 връзки магданоз
джоджен, черен пипер, сол
250 гр. кус кус

Нарязва се магданоза на ситно и се начуква с малко сол в подходяща за салатата купа. Добавя се джоджена (може пресен, може и сух).
Кус кусът се сварява и се измива със студена вода.
Нарязват се лукът и доматите на ситно и се запържват съвсем леко. Към тях се добавят кус кусът, черен пипер и сол на вкус.
Тази смес се изсипва при магданозът и джодженът. Салатата се овкусява и с лимонов сок от пресни лимони.
Става много свежо и вкусно.
Виж целия пост
# 44
9 ден - белтъци

Пуешка пържола и пържена салата

2 пуешки пържоли
1 скилидка чесън
1 ч.л. ситно нарязан магданоз
1 ч.л. зехтин
1 ч.л. оцет
сол, черен пипер
1,5 л. вода
2 кочана зелена салата
1 ч.л. подправки за салата

Пуешкото филе се припържва в добре загорещено олио. Добавя се ситно нарязания чесън, оцета, сол, черен пипер. Задушава се за около 15 мин., като периодично се долива вода. Когато водата се изпари, блюдото се посипва с магданоза, нарязан на ситно. Зелената салата се разрязва, измива и подсушава. В тефлонов тиган леко припържете салатата от двете страни. Пържените листа леко намажете със зехтин и добавете подправки за салата. Салатата се консумира с пържолите. Ако желаете, може да консумирате салата в свеж вид, без да я припържвате.



10 ден - бобови и варива

Супа от карфиол


1 средна глава карфиол
1-2 картофа
1 неголяма глава лук
1 ч.л. зехтин
1 ч.л. ситно нарязан магданоз
1 шепа ориз
1 л. вода или бульон
сол, черен пипер
индийско орехче
ким

В леко посолена и завряла вода се добавят съцветията на карфиола и нарязаните на кубчета картофи. Варят се 10 мин. В 1 ч.л. зехтин се припържват лук, ким и ориз, добавят се към супата и се варят още 10 мин. За вкус добавете индийско орехче, пипер и магданоз. Посолете на вкус. Консумира се с филийка хляб.



11 ден - въглехидрати


Спагети с доматен сос


120 гр. спагети (може и макарони)
1 средна глава лук
2 средни домата и няколко чери домата
1 с.л. сладък червен пипер
сол, черен пипер
1 ч.л. зехтин
1 ч.л. риган

Леко припържете лука в зехтина и добавете почистените и нарязани домати, задушете леко и добавете червения пипер, ригана, солта и черния пипер. С този сос залейте току що сварените в състояние "ал денте" макарони/спагети. Може да използвате и готов сос със средиземноморски подправки.



12 ден - плодове

Плодови шишчета

Наредете на шишове различни плодове: 150 гр. ягоди, парченца киви, 1 банан и 1 праскова. Между тях наредете листенца мента. Напръскайте с лимонов сок и залейте с преварен сок от 1 портокал.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия