Гръцка салата
4 домата
1 краставица
1 глава лук
1 зелен пипер
5 маслини
няколко листа зелена салата
200 гр. сирене фета
100 мл. обезмаслено кисело мляко
1 ч.л. зехтин
сол, черен пипер
риган, розмарин
Пипера и лука ги нарежете на тънки колелца, краставицата на кръгчета, а доматите на парченца, сиренето - на лентички. Смесете всичко. На дъното на чинията разстелете листата на зелената салата, върху нея сложете сместа от салатата, добавете маслини, посипете с риган, сол и пипер. Оставете да престои 10 мин. За заливката: смесете киселото мляко със зехтина и розмарина. Салатата се консумира с филийка хляб. Изпийте и 300 мл. бульон, приготвен от кубче.
14 ден - бобови и варива
Мусака и салата
5-6 картофа
няколко домата или чери домати
1 чаша сварена жълта леща
1 морков
100 мл. булон
сол, черен пипер
1 с.л. ситно нарязан магданоз
1 ч.л. зехтин
продукти за салата
Сварете картофите с кожата, охладете, обелете ги и ги нарежете на кръгчета. Междувременно сварете лещата. В неголям огнеупорен съд нареде на редове картофите, лещата, настърганите моркови и нарязаните на парчета домати (последен слой). Залейте с горещ бульон. Покрийте съда с алуминиево фолио и запечете при 200 градуса. Готовата мусака наръсете със ситно нарязан магданоз. Това блюдо се съчетава великолепно със свежа салата, по желание - филийка хляб. Ако желаете можете да замените лещата с боб.
15 ден - въглехидрати
Макарони с гъби
80 гр. макарони (по ваш избор)
2 шепи гъби
1 скилидка чесън
1 ч.л. зехтин
1 с.л. оцет
1 ч.л. ситно нарязан магданоз
Сварете макароните, изсипете водата. В разгорещения зехтин припържете нарязаните гъби, залейте с неголямо количество вода, добавете размачкания чесън и 1 с.л. оцет. Размесете с макароните и посипете с магданоза.
16 ден - плодове
Печени ябълки
Изчистете ябълките от семките, сложете ги в подходяща форма, предварително застлана с оризова хартия. Фаршировайте ябълките с мармалад по ваш избор или с конфитюр с ниско съдържание на захар. Запечете за 15 мин. при 180 градуса. В процеса на запичане заливайте ябълките с портокалов сок с 1 ч.л. подправки за ябълков щтрудел. За обяд - 4 ябълки, за вечеря - 2.