Някой правил ли е сладка елда?

  • 6 007
  • 5
Моля на помощ, спешно, реших да правя сладка елда, но самото семе има леко неприятна миризма, с какво да го гарнирам за да не мирише така???? Вие как приготвяте елдата? Вие как приготвяте елдата? Ако сложа плодове или плодово пюре или конфитюр? Дайте идеи бързо?
Виж целия пост
# 1
С канела - на мен също ми смърди потресаващо,а и дребната отказваше да я яде,така че й сложих малко захар и канела и стана направо вкусно Grinning
С плодове обаче нещо не ми се върза,пробвах с прасковено пюре към нея - тц,не става добре.Но покрай канелата най-вероятно с ябълков мармалад или пюре мисля,че може да стане добре Grinning
Виж целия пост
# 2
Никога не съм приготвяла сладка елда, винаги тип "манджа". Смърди ви, защото не сте свикнали с нейния вкус - това е типично за всички българи.  Laughing Аз съм израснала в Украйна, дето се казва съм захранена с такова чудо (то за мен всъщност не е никакво чудо, де), та дори и малката я яде наред с нас.
Виж целия пост
# 3
За трима души ('щото и родителите са хора Sunglasses):
Почиства се и се измива в цедка 200 мл сурова елда и се залива с 550-600 мл врящо мляко или вода. Съдът се захлупва плътно и след около 20-50 мин ястието е готово. Не се вари!
После се посолява или се добавя мед/за бебета и кърмачки - захар. Ако се сложат плодове и ядки, става като мюсли.
По този начин приготвям гречката съвсем отскоро, така ми харесва много.

Вариант: вечерта се залива с кипящата вода и се яде на сутринта, за да не се мотаеш със закуската. Може да се приготвя и  в термос.
Виж целия пост
# 4
Кисса, кажи моля те как я правихте  в Украйна елдата.
Виж целия пост
# 5
Кисса, кажи моля те как я правихте  в Украйна елдата.

Ох, някъде вече май бях писала...Ама айде пак... Laughing
Лично аз я правя така:

Запържвам лук и моркови, добавям измитата елда, наливам вода (слагам на око, знам си вече съдинката), но по принцип май беше 1:3... Като заври, се намаля огъня до съвсем слаб, когато е полусварена, дръпвам я от котлона и завивам с дебела кърпа съда, в който се е готвила елдата и я оставям така, поема си и останалата вода. Подправки - на вкус. Обикновено добавям 1 кубче бульон, дафинов лист, и каквото имам - магданоз или копър...

Майка ми я прави по друг начин, без запръжка. Слага да заври нужно кол-во вода, в нея пуска едно пърченце масло, сол, като заври водата - изсипва измитата елда. И нататък по същия начин, малко като си поеме от водата, сваляш елдата от котлона и увиваш с дебела кърпа.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия