Кои са най -типи4ните бьлгарски ястия?

  • 1 720
  • 15
Кажете кои са ,4е искам да направя неЩо бьлгарско за група испанци (но не сьм много добра готва4ка Embarassed).
Моля и за рецепти Praynig.
Благодаря предварително на вси4ки ви.  bouquet
Виж целия пост
# 1
Шопска салата, мусака, баница, боб, гювечета, таратор, сирене по шопски...
Виж целия пост
# 2
Сърми, пълнени чушки, зелен боб, леща, подлучени тиквички, ошаф, чушки бюрек............. като помисля още ще напиша Simple Smile
Виж целия пост
# 3
val
сух таратор

на скоро ми казаха бърза рецепта за лютеница стана много вкусна
1 кутия (май са по 300-350г) tomate frito
1 среден патладжан
2-3 моркова
1 горяма или 2 малки чушки
сол, олио-зехтин, чесън  и  тн подправки на вкус

опичаш чушката и патладжана във фурната, сваряваш моркова (аз понеже съм мързел и 3те в микровълновата ги сварих)
смесваш ги с доматите и подправките и пасираш. оставяш всичко да поври няколко минути колкото да се смесят ароматите
Виж целия пост
# 4
МНого от ястията са поzнати на zападноевропейците като гръцки или турски.
Иначе ми хрумва гювечета, шопска салата, питки, гювеч, мусака...
Виж целия пост
# 5
МНого от ястията са поzнати на zападноевропейците като гръцки или турски.
Иначе ми хрумва гювечета, шопска салата, питки, гювеч, мусака...

Абсолютно е така!!!
Тук айряна е турски патент,сиренето/Фета/ и баницата са грьцки,както и много други примери,та аз Embarassed в един момент когато ме питаха какво е типи4но бг ястие-направо ми беше трудно да назова много. newsm78
Ина4е им харесват 4ушки с кайма и ориз/такова не бяха хапвали/,4ушки сьс сирене и яйца на фурна.Таратора не им понесе,а за сух таратор-незнам,тук имат салата тип "Снежанка",която е пак грьцки патент.Мусаката сьщо с4итат за грьцка.
Направи някакво ястие,което не е много популярно при вас или в световен мащаб,сложи му име "Манджата на баба" и това е  chef
Виж целия пост
# 6
шопска салата -близка е до техните салати
 баница -понеже и аз не съм маисторка  пък и не всеки път имам кори  я правя от бутер тесто - става да си оближе6 пръстите.рецепта  Wink- нали обикновено са по 2 листа в кутията - слага6 единия отдолу ,може да го порасдърпа6 ,така 4е краи4етата да са малко по високо,взема6 8-9 яица , сирене  и ако иска6 и нещо друго разбърква6 ги и излива6 половината , покрива6 с другия лист тесто ! важно -за да не загори тестото отгоре нарязва6 на пар4ета и залива6 с останалата смес - понеже фурната ми беше проблемна - кото видех 4е се опи4а отгоре я преобръщах (като тортия).
4у6ки бюрек - също им се кефят
после рулца с руска салата(кефят се как се приготвя в Б-я) -вземаш хамон косидо - слага6 салатата и навив6 на рулце
 като малки тапас - филиики от франзела с яице и сирене отгоре на фурна , или "принцеси" - като каимата я приготвя6 с подправки ,сол, пипер,4убрица ,шарена сол
кюфтета по български
Виж целия пост
# 7
Аз бих предложила - зелен, зрял фасул, леща, обикновен гювеч, качамак, пататник, шопска салата - класика в жанра, зеле моркови и майонеза - също е българско, пълнено пиле с ориз и кайма, мисля че и тутманикът е типично български. От основните се сещам и за пиле с прясно зеле и домати, картофена яхния с много пресни зелени подправки - джоджен, магданоз, чубрица, чесънче, кервиз...Миш-маш, яйца по панагюрски, пържени пиперки с доматен сос, сирене по шопски, както вече са ти предлогили по-горе и пълнените чушки също.     
Виж целия пост
# 8
Много благодаря на вси4ки ви за отоговорите  bouquet
Анка,рулцата с руска и аз мнооооого ги харесвам.Правила сьм ги ведньж ,оба4е не са много бьлгарски май newsm78.
А ина4е благодаря ,за рецептата за баницата.Преди се опитвах да направя ,но все не се полу4аваше.
А не разбрах само Embarassed,за да не загори баницата нарязвам тестото отгоре ли?
Виж целия пост
# 9
Сирене по шопски
Време за приготвяне – 20 мин
Продукти за 4 порции:
500г не много солено сирене
2 глави лук
4 домата
4 яйца
4 люти чушки (може и от туршия)
2 супени лъжици ситно нарязан магданоз
100г масло
Предварителна подготовка:
Нарязваме лука на много ситно и го запържваме в част от маслото за 3-4 мин. През това време включваме фурната да се загрее на средно силен огън. Пускаме доматите за 30 сек в кипяща вода и обелваме кожата им.
Приготвяне:
Разпределяме лука в 4 гюведжета, поставяме във всяко по 1 парче сирене, по 1 домат и една люта чушка. Чукваме отгоре по 1 яйце, поръсваме с магданоз и слагаме гюведжетата да се запекат на средно силна фурна около 15 мин.
Ето това намерих ,за сиренето по шопски.
Това ли е?
Виж целия пост
# 10
Много благодаря на вси4ки ви за отоговорите  bouquet
Анка,рулцата с руска и аз мнооооого ги харесвам.Правила сьм ги ведньж ,оба4е не са много бьлгарски май newsm78.
А ина4е благодаря ,за рецептата за баницата.Преди се опитвах да направя ,но все не се полу4аваше.
А не разбрах само Embarassed,за да не загори баницата нарязвам тестото отгоре ли?
да , не 4е  да не  загори , но просто те4ността (яицата) понеже тестото е плътно ,н еизлизат отгоре ..и като залееш втората 4аст и тя също пък няма да попие надолу и ще ти стане като омлет отгоре ..затова нарязвай тестото и така печи , така яицата сами си отиват където трябва  Wink
ух изморих се с обяснението ,надявам се нещо да си разбрала
 е да руската салата не е нещо българско , но понеже тук я правят по друг на4ин  и им се услажда -- грах не слагат например .....лук също..малко е тежи4ка за сега за горещините  де
Виж целия пост
# 11
бърецепта за лютеница
1 кутия (май са по 300-350г) tomate frito ...


Супер!!! Ама какво е томате фрито? Доматено пюре ли?
Виж целия пост
# 12
бърецепта за лютеница
1 кутия (май са по 300-350г) tomate frito ...


Супер!!! Ама какво е томате фрито? Доматено пюре ли?
да
Виж целия пост
# 13
бърецепта за лютеница
1 кутия (май са по 300-350г) tomate frito ...


Супер!!! Ама какво е томате фрито? Доматено пюре ли?
да
Мерси за експресния отговор, Хулиганке Hug
Виж целия пост
# 14
Благодаря на вси4ки ви  bouquet
Анка Hug
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия