Имам баядлъ

  • 982
  • 6
Знаете ли как се прави въпросно ястие? Много е подходящо за лятото, защото е леко и постно, но освен че има в него патладжан, друго нищо не знам. За това ще съм ви много благодарна, ако ми кажете как се прави.   bouquet
Виж целия пост
# 1
здравей
на мен ми е любимото ядене..... но когато го готви баба
аз веднъж готвих за гости, но няма да повторя. Голяма е занимавка. освен това хич не е леко, защото е пържено

не мога да ти кажа пропорциите, защото готвя на око
изрязваш на патладжаните капачетата и ги издълбаваш внимателно за да станат като малки купички
посоляваш патладжаните и това, което си издълбала от тях за да си пусне черния сок. оставяш ги да постоят посолени и после ги измиваш
през това време нарязваш на ситно морков, лук, малко чушка, чесън
добавяш и вътрешността на патладжаните и с олио оставяш часове на слаб котлон да се задушава
 пълниш патладжаните със задушената смеска, нареждаш кръгчета домати и капачетата на патладжаните и го забравяш във фурната на слабо
става ката мозък
вкусно е и студено
да ти е сладко
 
Виж целия пост
# 2
Мерси raly. Ще пробвам да го направя като изляза в отпуска и имам повече време, защото на хартия /монитор/ Grinning изглежда бързо, но май не е съвсем така. Доколкото знам патладжаните трябва да се изчакат да им падне черния сок поне 1-2 часа.
Виж целия пост
# 3
Здарвей,

Мойто имам баялдъ е със същите продукти, но не пълня патладжаните, а ги нарязвам на дебели филии. Отцеждат се за около 40 мин. ЗАпържвам съвсем леко, оваляни в брашно, и редя в тавичка един ред. Отделно задушавам на едро нарязаните лук, морков, чушка, повечко чесън, много магданоз и малко домати. КАто поомекнат, ги изливам върху патладжаните, отгоре пак захлупвам с ред патладжани и най-накрая редя колелца пресен домат. Запичам в силна фурна. Става като масло, но наистина си е доста тежичко.   
Виж целия пост
# 4
В сместа на плънката аз слагам и целина ( не я щадя) и настъргана тиквичка - някак олекотява нещата според мен и си е моя измишльотина.
Виж целия пост
# 5
Имамбаялдъ не съм правила,но намерих рецепта в интернет и ти я пращам,дано ти свърши работа.


Имамбаялдъ

1 кг патладжани
200 мл растително масло
600 г кромид лук
100 г моркови
50 г целина
300 г домати
2 глави чесън
1/2 връзка магданоз
дафинов лист
черен пипер (зърна)
сол на вкус
30 г галета
1 лимон

Патладжаните се измиват и се изрязва част от дръжката. На четири места се обелват ивици с ширина 1-1.5 см. На обелените места се правят дълбоки врязвания с остър нож. Така приготвените патладжани се осоляват и се оставят да престоят 10-15 минути, за да им падне горчивината, след което леко се запържват. В същата мазнина се задушават нарязаният на филийки лук и настърганите моркови и целина. След като омекнат се прибавят доматите, чесъна, магданоза, подправките и сол на вкус. Сместа се задушава, докато остане на мазнина и с нея се пълнят патладжаните през един от направените разрези. Нареждат се в тавичка, покрита с част от плънката,  върху всеки от тях се поставя парченце домат и се поръсва с галета. Пекат се в умерена фурна.

Виж целия пост
# 6
Здарвей,

Мойто имам баялдъ е със същите продукти, но не пълня патладжаните, а ги нарязвам на дебели филии. Отцеждат се за около 40 мин. ЗАпържвам съвсем леко, оваляни в брашно, и редя в тавичка един ред. Отделно задушавам на едро нарязаните лук, морков, чушка, повечко чесън, много магданоз и малко домати. КАто поомекнат, ги изливам върху патладжаните, отгоре пак захлупвам с ред патладжани и най-накрая редя колелца пресен домат. Запичам в силна фурна. Става като масло, но наистина си е доста тежичко.   

Ей по тая рецепта днес стъкнах вечерята, като добавих целина. И понеже половинката не признава постните манджи за ядене, преди да запържа зеленчука запържих около половин кило телешко на малки парченца и после добавих всички останали зеленчуци. Голяма вкуснотия стана!!
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия