Аз се порових из книжката с рецепти и интернет и открих, че рецептите, които се предлагат в различните страни не са еднакви. Тези, които намерих в английската книжка и ги няма в българската са: Говеждо по мадагаскарски (снимка има на стр. 29 от българската), Чили кон карне, Наденица с боб, Сос за паста с домати и босилек. Засега преведох само рецептата за говеждото, което лично аз смятам да заменя с телешко. Освен това в румънските рецепти има по-голямо разнообразие в рибните и ще се опитам да намеря някой, който да преведе.
Говеждо по Мадагаскарски
(4 порции, време за подготовка 20 мин., време за готвене 40-45 мин.)
600 гр. говеждо месо (от бута или филе) нарязано на хапки
1 глава лук ситно нарязан
2-3 скилидки чесън ситно накълцани
1 мерителна лъжичка ActiFry пресен джинджифил - ситно накълцан или нарязан на тънки ивички (10 гр.)
4 нарязани домата
сол и прясно смлян черен пипер на вкус
2 мерителни лъжички ActiFry зехтин
500 мл студена вода
400 гр. малки картофчета нарязани на половина по дължина
1 мерителна лъжица ActiFry царевично нишесте
1 мерителна лъжица ActiFry доматено пюре
25 - 55 гр. рукола (по желание)
1. Поставете говеждото в ActiFry заедно с лука, чесъна, пресния джинджифил, доматите и подправките. Поръсете равномерно със зехтина. Гответе 5 минути.
2. Добавете студената вода и гответе още 15 минути.
3. Добавете картофите и гответе още 20 минути. Спрете ActiFry веднъж или два пъти по време на готвенето и разбъркайте сместа като използвате дървена лъжица или шпатула.
4. Смесете нишестето с малко студена вода. Добавете доматеното пюре. Изсипете сместа равномерно в ActiFry и разбъркайте. Гответе още 5-10 минути или докато соса се сгъсти.
5. Добавете руколата ако използвате. Сервирайте със задушени зеленчуци като броколи и бейби морковчета.
Това споделям засега от теоретична гледна точка. От практическа - след експериментите довечера.