бюрек ???

  • 4 054
  • 8
V US sum  i mi se iade бюрек ta mi se reve Confused(i  boza ama da ne stavam nahalna  Wink)

ima li nachin da si napravia  sama ???!!! Banica mi praviha tuka ama ne e sushtata kato  бюрекa. Rolling Eyes Grinning

Виж целия пост
# 1
Вики,
ето ти една рецепта за бюрек.малко врътня е ама щом си на зор.... Wink
500 г. брашно
150 г.мас +50 г.масло
200 г.сирене
2 к.ч. прясно мляко
2 яйца
1/2 ч.л. захар
20 г.мая

Маята се смесва със захарта и се разрежда с хладкото мляко. прибавя се брашното и се замесва тесто, което се остава да втаса.От него се оформят 6 топки, които се разтеглят на питки и се потапят в разтопената мазнина.3 от тях се поставят в тавата в която ще се пече бюрека, предварително намазана обилно с мазнина. Поръсват се със смес от натрошеното сирене и яйцата.Навиват се на руло. рулото се реже на парчета по дължина до 5 см..Нареждаш ги в тавата вертикално.по същия начин и останалите 3 топки.. оставя се да втаса малко.Маже се с останалата мазнина и разбито яйце и се пече на умерена фурна.

А за бозата знам следното
 Задължително трябва да имаш готова боза и с нея да приготвяш после друга.Та рецептате следната
1 кофичка от кисело мляко с брашно
1 кофичка от кисело мляко захар
500 г. готова /купена/боза
5 л. вода
Брашното се сипва в тавичка и се запича до златисто. Разбива се с 1,5 л. студена вода.Прецежда се. В 3,5 л.вода се прибавя захарта и се вари 20 мин. , като се смесва и с брашнената каша, при непрекъснато разбъркване.Дърпаме от огъня, захлупваме до изстиване.После прибавяме купената боза и бъркаме.Ако има нужда се прецежда. 1 нощ ферментира ,после може да се пие.Стават 5л.боза. Постепенно започва да се сгъстява и може да се долива с вода.

Виж целия пост
# 2
deata...mnogo ti blagodaria   Hug ,shte vidia kak shte se preboria s bureka  ,ne mi se vijda trudno ,taka che dano da se spravia che mene hich me niama v gotveneto po princip,no s bebka shte se probvame pregnant
i za bozata mersi ama niama kak da se snabdia s boza newsm12
Виж целия пост
# 3
i za bozata mersi ama niama kak da se snabdia s boza newsm12
Ето как се прави закваска, когато няма готова боза. Но предварително обявявам, че не ми се е налагало да пробвам Wink Копирам рецептата

Закваска за бозата:

Необходими продукти: 1-2 лъжици препечено брашно, 1 чаша хладка вода,  1 лъжица захар
 

Приготвяне на закваската:

Препеченото брашно се размива във водата и се прибавя захарта. Оставя се на топло 2-3 дни да шупне, като от време на време леко се разбърква.
Забележка: Прибавяната към основната смес чаша боза или закваска може да се замени с 6-7 леко навлажнени и натрошени филии от черен хляб или сухар или 6-7 супени лъжици хлебно тесто (с мая).
Имаме основание да предполагаме, че би могла да се използва като прибавка малко мая, размита с вода и лъжичка захар и оставена да ферментира.

Ето и източника на рецептата

Виж целия пост
# 4
Имам познати тука които се опитваха да правиат боза  на скоро но казаха че не се е получило ,ще ги питам каква рецепта са ползвали .
Ако се получи нещо веднага ще репортирам
Мерси много  love001
Виж целия пост
# 5
deata...
 Охх незнам аз ли съм ужасна готвачка или рецептата не е за такъв бюрек дето аз искам но днес пробвах  да направя бюрека и нищо не стана  Weary,не се и доближава до бюрека които ми се яде,всъщност се получи хлебна консистенция ,ето и снимки за да видиш.
Всичко спазих по рецептата и даже с Маика ми говорих преди да почна за да съм сигурна че всичко което ще правя е правилно -няма нищо общо с бюрека които го има в София ,поне като баница ако се беше получило щях да съм доволна ,с две думи за нищо не става и ще го хвърлям. smile3518
Ако си пробвала рецептата кажи ако мислиш че съм направила нещо грешно Thinking
 
Виж целия пост
# 6
Ох сладурке, при мен не се получава така....ама искрено ме развесели с кулинарните си опити. Joy hahaha
Кажи сега как си представяш бюрека, който ти се яде.....дай някакъв пример/форма, вкус, със сирене ли - като баница, като хляб, като милинка, като...знам ли и аз какво/ за да знам какво да ти изнамеря...пиши ....аз ше си изровя и другите рецепти Hug
Виж целия пост
# 7
deata...смееш ми се зна4и А? box newsm62 ,виж сега това дето ми се ядеше е тип баница само 4е  е по мазни4ка и по тестена отвътре,оххх как да ти обясня  се 4удя  newsm12 ,ами ако си от София ,в Младост 1а   има една бани4арница  и в нея продават  всякакъв вид бюрек (аз оби4ам със сирене) ,абе то4но както ти обясних,прили4а си на вита баница само дето не е толкова сухи4ка а по тестена,нали знаеш баницата е по хрупкава е бюрека е по тестен.Дано да си ме разбрала  ooooh!.
Аз понеже бях много разо4арована заради този пуст бюрек и се изложих и пред мужа ми та  в4ера  бях много горда защото направих баница със спанак и тои си изяде пръстите Mr. Green Mr. Green Mr. Green (като се има в пред вид 4е е америцанец и не  е ял такова нещо).

Добре де а при тебе какво се полу4ава с тая рецепта дето ми даде ?
Виж целия пост
# 8
Вики, извинявай, че така те забравих тия дни ама около мен беше лудница.....
Я пробвай това:

Македонски бюрек:

за тестото
500 г брашно
100 г свинска мас
100 мл олио
1 ч. л. сол
плънката /по желание/
сирене разбъркано с 2 яйца, или само сирене
или кайма задушена с лук
или спанак със сирене
 Брашното и солта се смесват, налива се 220-250 мл вода и се омесва тесто.Оставя се да почине 30 минути, след което от него се правят топки/намазваш ги с олио /, разтягат се и от тях се разточват корите (всяка топка тесто е 200 г).Корите се разточват от готовото тесто на ръка (без точилка). След това една от корите се сгъва на четири, поставя се във втора разточена кора и се сгъва по същия начин. Двете кори се слагат в трета кора и като се сгъне на четри, се поставя плънката. Завива се с четвърта кора, махат се краищата, за да стане кръг. Поставя се в намазнена тава и се пече при температура 180 градуса около 20-30 минути.

Това е от страницата на Звездев, ако имаш достъп влез и я виж Wink

Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия