СКОПСКА КАПАМА
Свинско - 250гр
Телешко - 200гр
Пилешко - 300гр
бахур, кървавица или наденица (аз взимам панагюрска наденица, най-хубава е засега) - 200гр
пушен бекон или гърди - 150гр
средно голяма кисела зелка
1 ч.ч. ориз (от кръглия за предпочитане)
масло - 125гр
1 ч.ч. бяло вино
1 ч.ч. вода
черен пипер и пикантина (ако са ви по-солени злеките - без никаква сол и пикантина )
Нарязвате зелето на ивици и задушавате до омекване и намаляване на 2/3 от обема му в тенджера. Добавяте ориза и пипера. Редите в голям гювеч ред зеле, после по равни части от всички месца, предварително нарязани на късчета, на желана от вас големина. После масло. Пак зеле, пак месо и масло и завършвате със зеле. Т.е. делите зелето на три, а месото - на две. Сипвате водата и виното. Слагате в началото на силна фурна да започне да кипи, след това намалявате и оставяте поне за 3 часа. Невероятно е
Правя си я редовно, не по повод или празник. При вас как е?
Споделете изпитани, стари и от различни краища рецепти, ако знаете