Натурална закваска за хляб или Хляб с квас.....

  • 180 469
  • 749
# 735
Аз малко мързеливата действам - замесвам в машината преди да си легна и на сутринта прехвърлям в съд и пека. Wink

Така не спада ли тестото? Ще стане по-сбит хляба.

Ми не спада, защото не го оформям - просто го обръщам в съда за изпичане, а и го слагам в студена фурна и докато нагрява дори набухва още малко. Понякога оформям питки, които оставям във фурната да си втасват в тава, но се разливат леко докато втасват и пека на сутринта също.

Забелязала съм, че втасалото тесто с мая само да го пипнеш и спада, но с квас не се държи по същия начин тестото...
Виж целия пост
# 736
Киселки ли ви стават хлябовете?  Преди време с хиляди усили успях да захвана кваса, но хляба беше кисел и се отказах. Въобще не ни хареса.
Виж целия пост
# 737
Еми тогава с каква форма е хлябът ти? Не мога да си представя да го обърна преди печене и да имам хубава форма.
Виж целия пост
# 738
Еми тогава с каква форма е хлябът ти? Не мога да си представя да го обърна преди печене и да имам хубава форма.

Правоъгълна  Mr. Green защото приема формата съда, в който го пека. Wink

И казах, че не всеки път така го правя...по-често оформям малки питки, защото децата ги ядат повече заради хрупкавата коричка. Peace
Виж целия пост
# 739
Здравейте, и аз да споделя моят малък опит с вас.
Когато правя хляб с квас обикновено след като замеся тестото го покривам с кърпа и го оставям на топло да втасва. След около 1 част пак го премесвам с малко брашно и го оставям на страни за още 1 час. Премесвам го за 2-ри път и го оформям, дали на питки или директно го слагам в тавата за печене няма значение, и го оставям за последно да втаса.
Така тестото става много пухкаво, защото се вкарва въздух в средата на тестото и според мен втасва по-бързо. След второто втасване тестото е все едно по-леко и въздушно (поне на мен така ми се струва) и започва да пука, както при правенето на козунаци, и въобще не се сляга при премесването. И никога не го пека в предварително загрята фурна, за да може да продължи да си втасва.
Ще снимам следващият път когато правя хляб и ще ви покажа. Така тестото става 4-ри пъти по-голямо от първоначалното  в повечето случай.   Peace
Виж целия пост
# 740
Май му хванах цаката на хляба с квас - днешният стана супер, наду се също като хляба с мая, чак не мога да повярвам , че се наду толкова добре без милиграмче мая. Аз снощи замесих тестото и го сложих в хладилника. Сутринта не беше кой знае колко втасало тестото, оставих го малко навън, после му изкарах въздуха, сгънах на плик и в керамичната тенджера. Втасва си в изключената фурна около 2 часа и нещо и го опекох. Следващия път ще пробвам и по метода на Джема - направо замесвам и във формата за печене.
Виж целия пост
# 741
Да снимай Simple Smile хубаво е да видим нагледно Simple Smile
Виж целия пост
# 742
Здравейте пак.
Моя квас се получи най-накрая, използвах бяло брашно и пшенични трици. Сутринта замесих тесто, оставих го 2 часа, след това прехвърлих в тавичка за печене и покрих с кърпа.
Тестото си увеличава обема, но стои като разлято. Да го правя ли нещо или да го оставя така да втасва и след това да пека? Пробвах отгоре да направя разрези с ножа, но се разляха.
Виж целия пост
# 743
Мариета, и аз бях стресирана от вида на втасалото тесто с квас - и моето така се разля.
Ако ти е в тавичката за печене направо печи, ако ще го прехвърляш в друга форма, можеш леко да го премесиш с мъничко брашно. Джема каза да не се притесняваме - така си се отпускало тестото с квас.
Виж целия пост
# 744
Благодаря за бързия отговор! Четох, че е нормално, но как да направя разрези отгоре? То се разлива  .. Може би като втаса добре тогава  newsm78.
Иначе тестото ми е в тавичката, в която смятам да го печа.
Виж целия пост
# 745
Благодаря за бързия отговор! Четох, че е нормално, но как да направя разрези отгоре? То се разлива  .. Може би като втаса добре тогава  newsm78.
Иначе тестото ми е в тавичката, в която смятам да го печа.

Сигурни ли сте, че не правите много меко тесто ?
Виж целия пост
# 746
Аз направих разрезите непосредствено преди началото на печенето. Сложих хляба в студена урна, включих на 220 гр да загрява и след около 15 мин фурната беше загряла, направих разрезите и оставих да си се пече.
Виж целия пост
# 747
Благодаря за бързия отговор! Четох, че е нормално, но как да направя разрези отгоре? То се разлива  .. Може би като втаса добре тогава  newsm78.
Иначе тестото ми е в тавичката, в която смятам да го печа.

Сигурни ли сте, че не правите много меко тесто ?

Не съм сигурна, защото за пръв път меся такъв хляб. Четох тук, че е нормално така тестото да се разлива. Предполагам, че има как да поеме още брашно, но не ми се мести пак тестото, вече съм го сложила върху пекарска хартия във форма.
Между другото никога не съм чела с такъв интерес дадена тема, а от 8 години се подвизавам в готварския.
Благодаря на всички за това, че споделяте опита си!
Виж целия пост
# 748
Мариета, а как се получи хляба?
Виж целия пост
# 749
ВНИМАНИЕ !!!


МОЛЯ НЕ ПИШЕТЕ ПОВЕЧЕ В ТАЗИ ЧАСТ !
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия