Да се похваля....

  • 737
  • 10
Направих боза!  Ако някой иска рецепти и ноу хау да свирка.  Whistling
Виж целия пост
# 1
Супер, по коя рецепта направи, таzи която курсираше иz форума ли?
Виж целия пост
# 2
Направих боза!  Ако някой иска рецепти и ноу хау да свирка.  Whistling

Аз....аз Peace ако може smile3503
Виж целия пост
# 3
хм...я метни верно предписанието
Виж целия пост
# 4
Ох, нещо не мога да намеря рецептата да я копирам. Ще карам по памет. Направих 1/2 доза. 1 чаша брашно се препича, добавя се 1 ч захар и 500 млл вода. (Тук аз направих грешката като излях водата в горещия още съд и стана на бучки, наложи се прецеждане). Отделно завирате 2 л вода и добавяте горепосочаната "каша". Бъркате 10на мин, докато видите, че стане с гъстотата на боза, но задължително трябва да поставите сместа предварително в по-голяма тенджера, че има тенденцията да нараства и ще прелее. След като изстине до стайна температура- добавяте "закваската"- около 250-300 млл боза.
Оставяте 24 часа и е готова. Моята стана като сладка боза, не е вкиснала много. Аз я харесвам леко по-резлива, та ще видя утре. Иначе половината вече я занесох на моята приятелка българка.
Фасулска работа. Да зема да стана една бозаджийка................ hahaha
Виж целия пост
# 5
niama  zakvaska be  Grinning  ,   tova da ne e kiselo mliako.... Joy     baba prave6e  taka  boza , stava , no kato prestoi 1 den e po-vkusna .Ako skoro ne si pil boza  ,nima da napravi6   razlika ....Opitaite.
Виж целия пост
# 6
Zakvaska!!  Ami az  ako moga da si kupia  zakvaska boza , napravo 6te si kupia boza ....samo v BG  ima  boz a    Cry
Виж целия пост
# 7
Ааааааааааааааааааааайде на Бозаджията!
Ааааааааааааааааааааайде на Бозаджията!


Браво!    bouquet 
Още малко и ще ме навиеш и аз да взема да правя Mr. Green
Виж целия пост
# 8
Вижте в нета някъде имаше и такава рецепта.
Виж целия пост
# 9
Ами честита нова професия Mr. Green и браво на теб!
Аз предпочитам по-сладката боза.Засега не бих правила тук.Искам си от БГ,да си вляза в някой сладкарница,да си взема бг толумбичка сьс бг боза. coolcool
Тази рецепра ли ползва:
Рецептата е за 5 литра.
БОЗА
Необходими продукти   
•   5 л вода
•   2 чаши брашно
•   2 чаши захар
•   1 чаена чаша боза или специално приготвена закваска
Начин на приготвяне:
Брашното се препича до бледорозово, като се внимава се да не прегори ( бърка се по време на печенето). Разтваря се в малко хладка вода. Така получената смес се изсипва в съда с останалото количество вода и се поставя на огъня. Добавят се двете чаши захар и се бърка, докато заври. След завирането продължамва да се бърка в продължение на 5-6 минути. Оттегля се от огъня, охлажда се и след това се досипва или 1 чаша боза, или 1 чаша от предварително приготвената закваска. Съдът се държи 2-3 дена на топло да ферментира, след което се налива в бутилки и се съхранява в хладилник.
 
 
 
Закваска за бозата
Необходими продукти   
•   1-2 лъжици препечено брашно
•   1 чаша хладка вода
•   1 лъжица захар
Приготвяне на закваската:
Препеченото брашно се размива във водата и се прибавя захарта. Оставя се на топло 2-3 дни да шупне, като отвреме-навреме леко се разбърква.
Забележка: Прибавяната към основната смес чаша боза или закваска може да се замени с 6-7 леко навлажнени и натрошени филии от черен хляб или сухар или 6-7 супени лъжици хлебно тесто ( с мая).
Имаме основание да предполагаме, че би могла да се използва като прибавка малко мая, размита с вода и лъжичка захар и оставена да ферментира.

И значи има закваска,според написаното.
 
 
Виж целия пост
# 10
.... Иначе половината вече я занесох на моята приятелка българка.
....
Бравос за бозаджийското изпълнение....
Ама си "гадна" после тя да търси диети  Wink Laughing. Айде от утре почвайте до копунясвате двете на ферментирала боза, че две седмици ще момее Wink Flutter
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия