Въпрос за приготвянето на домашните пюрета.

  • 516
  • 13
Опитвам се отново да свикна  Калина с домашните пюрета, но нещо не ми се получава. Пюретата ми уж са с нормална консистенция, докато са горещи, поизстинат ли, стават като лепило за тапети- гъсти и лепкави.  Cry Една позната ми каза да слагам съвсем малко зехтин- пробвах, не става, резултата е същият. И, естествено, детето не ги яде. Ако малко преди ядене ги разредя с водичка, вкусът се променя и пак не ги иска. Как ги приготвятв вие? Направо в чудо се видях вече, а предпочитам да яде домашни и от финансова и от хигиенна гледна точка.
Виж целия пост
# 1
Вари ги с малко повече водичка. Пасирай ги или ги смилай на блендера, когато са още топли, но не врели, т.е Т за хранене. Сложи и малко от водичката, където са се сварили. Става нещо като пасирана супичка, но малко по-гъстичко. Добаваш (след варенето и пасирането) и около една с.л. зехтин. Хем идеално пасирана, хем не е туткал.
По принцип повечкото картофи придават този лепилообразен вид на пюрето. Съвет освен картофа слагай и повечко други зеленчуци.
Днес мойта Елпида ще яде: зелен фасул, морков, чушка, скилидка чесън, копър и пилешко. След като всичко се пасира ще сложа зехтинец...
Това е......

Дано всичко добе съм обяснила....
Виж целия пост
# 2
Аз ги правя така - сварявам на пара и пасирам още топли с водата от варенето,като гледам консистенцията да е като на лютеница,не по-гъста(преценка на око - за морковите трябва повече вода,за тиквичките - никаква).По принцип от картофеното пюре става това лепкавото - затова картофите ги варя и не ги пасирам с пасатор,а ги мачкам с миксера,с бъркалките за разбиване на кексово тесто - не трябва дълго бъркане,защото пак ще стане на лепило,а кратко - ако са хубаво разварени картофите,става буквално за минутка и пюрето е хубаво и пухкаво,не лепкаво.И така картофеното пюре го замразявам и прибавям отделно към другите зеленчуци.
По принцип не готвя всеки ден и малко количество - а взимам около 1кг зеленчук,варя,пасирам и замразявам във формичките за лед на кубчета - и после си правя произволни комбинации с картофено пюре плюс разни зеленчуци или просто комбинация от зеленчуците.
Виж целия пост
# 3
Аз в момента правя на Али картоф със морков-задушавам ги на пара и докато да топли сипвам повече от водичката да стане по рядко и след това пасирам.
Виж целия пост
# 4
Цитат
Вари ги с малко повече водичка. Пасирай ги или ги смилай на блендера, когато са още топли, но не врели, т.е Т за хранене. Сложи и малко от водичката, където са се сварили. Става нещо като пасирана супичка, но малко по-гъстичко. Добаваш (след варенето и пасирането) и около една с.л. зехтин. Хем идеално пасирана, хем не е туткал.
По принцип повечкото картофи придават този лепилообразен вид на пюрето. Съвет освен картофа слагай и повечко други зеленчуци.
Днес мойта Елпида ще яде: зелен фасул, морков, чушка, скилидка чесън, копър и пилешко. След като всичко се пасира ще сложа зехтинец...

Абсолютно съм сагласна. Само дето аз използвам краве масло, вместо зехтин.
Освен посочените зеленчуци може да използваш и тиквичка, и домат за разнообразие.
Инъче и аз съм за домашно приготвените пюрета. Моя бебчо бързо свикна и дори отказваше купените, когато се захранвахме с месо.

Виж целия пост
# 5
Имам такова приспособление, с което варя зеленчуци и плодове на пара. Докато са топли ги слагам в кухненския робот с малко вода. После ги наливам в кубчета за лед и ги пъхам в камерата. Като ги размръзявам, за да ги давам на бебо, ако са много течни добавям малко оризова или ечемичена каша за сгъстяване.
Виж целия пост
# 6
Номерът е да го правиш по-рядко докато е топло - така като изстине, вече става с идеална гъстота.И да - лепкавото идва от картофа.Него по-добре го мачкай с вилица.Аз направо рядко го ползвам, защото първо сме едрички и второ не виждам какво пък толкоз полезно има в картофите Rolling Eyes
Виж целия пост
# 7
Мерси!!! Утре явно ще кулинарствам, докато постигна нужната гъстота.... Mr. Green
Виж целия пост
# 8
Просто ги варя в повечко вода,пасирам ги веднага след като сваля от котлона,никога не ми стават на лепило.Като сложа зеленчука в купата на пасатора,доливам един пръст над него от водата в която е варен.Става идеалната за нас консистенция.Дано и вие я уцелите,защото друго си е home-made Mr. Green
Виж целия пост
# 9
Днес уцелих нужната консистенция, но маймунката решително отказа да яде. След дълга борба и отворих пюре на гербер и изчезна за около минута. Май няма смисъл да се мъча, ще се ядат готови пюрета... #Cussing out
Виж целия пост
# 10
Май няма смисъл да се мъча, ще се ядат готови пюрета... #Cussing out

А не си ли пробвала да приготвиш домашното пюре като използваш съставките на купеното, може би не харесва комбинацията от зеленчуци на домашно приготвените  Wink

Захранила ли си с месо?
Направило ми е впечатление, че бебоците харесват повече месните Wink

Успех!
Виж целия пост
# 11
Сега захранвам с месо, затова толкова искам да я свикна с домашни пюрета, за да знам колко месо слагам в тях. Досега съм пробвала с пуешко и пилешко и си ги ям сама. А готовите пуйка и пиле и се услаждат. Не се хваля, ама моите стават по-хубави от купешките, но не ги яде.  Cry Какво имаш впредвид под "да използвам съставките на купешките", т.е. да добавя само месо ли? Май ще трябва наистина да пробвам... Thinking
Виж целия пост
# 12
Ами така е - като свикнат с подобрители, овкусители, захарта и солта, после всичко полезно им се струва гадно SickУви!
Може да ти се стори крайно, но аз бих направила следното:Ти нали кърмиш?Тоест няма да умре от глад, ако пропусне пюрето за ден-два.Ами не давай бе...Предлагаш домашното - като не иска, няма да яде NaughtyАма го направи идеално - гладко, с подправки и пр. глезотийки WinkНа другия ден пак така...Ще забрави вкуса на готовите и ще прояде, поне така си мисля newsm78
А, и още нещо.Някои майки имат навика да дават готовите пюрета направо от бурканчето и често бебетата просто свикват да се хранят именно от бурканче.Затова отказват домашното, защото е от купичка.Ако ти правиш така - сипи домашното в бурканче, да го види.Хитринки трябват   Twisted Evil
Виж целия пост
# 13
Пробвах я и няколко дена на кърма- няма хич не го яде, различни разновидности зеленчукови- също. А по принцип го правя в бурканчета и вакуумирам за няколко дни. Даже взех да слагам малко кафява захар, с тенденция, ако го прояде да намалявам, докато съвсем я спра- не ще. Може би проблема е, че колкото и гладко да стане и да не лепне, понякога остават частички, като люспичките от грах, например, ама то и в готовите има, а тях ги яде.  #Cussing out Аз взех да се примирявам вече, ако не иска, ще купуваме готови,а след някой друг месец, ще я запиша на кухня, ама чак обидена се чувствам. Чак свекито ме призна за кулинар, а собствената ми дъщеря- не... Crossing Arms Cry
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия