Споделете с мен рецепта с ориз

  • 2 269
  • 23
Споделете някаква интересна рецепта с ориз. Омръзна ми да провя само ориз на фурна с пиле, праз лук или гъби. Иначе много обичам ориз, но не като чорба. А да знаете някоя интересна рецапта за салата с ориз?


БЛАГОДАРЯ!!!
Виж целия пост
# 1
Моя любима

Салата с ориз

Състои си от:
сварен и измит със студена вода ориз;
кисели краставички, нарязани на дребно;
рачешки ролца, пак нарязани на дребно;
2-3 с.л. майонеза, колкото за объркване;
много копър;
сол, чер пипер.

Салатата е по-скоро зимна обаче........


Виж целия пост
# 2
 Grinning  Ориз с маслини.  Grinning

 Запържва се малко ситнонарязан лук в тенджерка.
 Запържва се и чаша измит ориз.
 Залива се с три чаши топла вода.
 Когато е почти готово се изсипват и купичка обезкостени маслини.
 Оставя се на изгасен котлон докато оризът поеме и останалата течност.
 Посоляването зависи от маслините.
 Пожелание се подправя с черен пипер.

 Добър апетит.  chef
Виж целия пост
# 3
Grinning  Ориз с маслини.  Grinning

 Запържва се малко ситнонарязан лук в тенджерка.
 Запържва се и чаша измит ориз.
 Залива се с три чаши топла вода.
 Когато е почти готово се изсипват и купичка обезкостени маслини.
 Оставя се на изгасен котлон докато оризът поеме и останалата течност.
 Посоляването зависи от маслините.
 Пожелание се подправя с черен пипер.

 Добър апетит.  chef


Ей на това казвам-Страхотна манджа!
Виж целия пост
# 4
Благодаря, ще пробвам рецептата!!! Grinning
Виж целия пост
# 5
Никога не съм опитвала ориз с маслини, но съм 4увала 4е е голяма вкусотия.
Виж целия пост
# 6
Пикантен задушен ориз с гъби

За 4 порции: 200 гр. бекон, 250 гр. гъби, 1 глава лук, 1 с. л. олио, сол, млян 4ерен пипер, щипка кимион, 750 мл. месен бульон, 300 гр. ориз, връзка магданоз.

Нарежете бекона и лука на куб4ета, а гъбите на тънки филийки. Загрейте олиото в тенджера и запържете в него бекона и лука. Прибавете гъбите и изпържете вси4ко на среден огън. Подправете с 4ерен пипер, сол и кимион. залейте с бульона и оставете да заври. Сипете ориза. Покрийте и варете 5-10 минути. Опитайте на сол и добавете нарязания магданоз.
Виж целия пост
# 7
Кхи4ери /типи4но индийско ястие - "средство за забавяне на стареенето"/

Измива се в няколко води 1 ч. ч. ориз. В 2-3 с. л. мазнина се запържва 1/2 ч. леща. Долива се 1,5 л. вода, сол. Вари се до омекване на лещата е се добавяориза и още 20 минути се вари. Ястието се изсипва в голяма 4иния, полива се с препържено с 4есън и 4ервен пипер масло. Добавят се и няколко скилидки с4укан 4есън. Сервира се топло с кисело мляко или лимони.
Виж целия пост
# 8
Славянски гювеч с кайма

Задушава се 500 гр. телешка кайма с 1 глава ситнонарязан лук, ситнонарязана зелена и 4ервена 4ушка. След като месото се задуши, се добавя 1 ч. ч. ориз и 5 настъргани домата. Изсипва се в тави4ка, доливат се 3 ч. ч. вряща подсолена вода и се пе4е до полу4аване на хрускава кори4ка. Сервира се с кисело мляко.
Виж целия пост
# 9
Ориз със сирене на фурна

Продукти: 300 гр. ориз, 125 гр. масло, 150 гр. сирене /кашкавал/, 250 мл. прясно мляко, 2 яйца, 4ерен пипер и сол на вкус.

Оризът се поставя в разтопеното масло и се бърка, докато добие стъклен вид, след което се залива с малко гореща вода и се вари до полунабъбване. Изсипва се в намаслена тава и се размесва с настърганото сирене. Залива се със смес от разбитите яйца и прясното мляко, посолява се и се пе4е до порозовяване. Поднася се топло с наръсен 4ерен пипер.
Виж целия пост
# 10
Можеш също така да направиш спанак, ориз, кайма и лук на фурна със заливка за мусака. Позадушаваш ги малко в тенджера, изсипваш в тава, добавяш 4аша ориз + подправки обилно - сол, 4ервен пипер, 4убрица, джоджен, Вегета + вода. Като се запе4е - заливка.
Виж целия пост
# 11
Ориз с маслини е много вкусна манджа. Аз я правя като запържваш 2 чаши ориз и след това задушавам един стрък праз . Изсипвам с тавичка слагам и 200-300  грама черни маслини с костилки и мъничко сол, защото маслините си пускат. Пече се докато ориза попие водата.

Друга идея мога да ти предложа Kрокети от ориз. Сваряваш 1 чаша бланширан ориз с малко мазнина и кубче бульон. След като поеме всичката вода оставяш да поизтине леко и с намаслени или намокрени ръце оформяш топки с диаметър 5-6 см. С пръстче правиш дупка в средата и слагаш парченце топено сирене (кубче), дооформяш и овалваш в галета, после в яйце и пак галета. За да стане още по-вкусно в галета се слагат малко подправки- риган, сминдух, чесън на прах, червен пипер, сол и черен пипер( според вкуса). Пържиш във горещ тиган с много мазнина или във фритюрник. Можеш да поднесеш с доматен сос за гарнитура.

Виж целия пост
# 12
Ориз със зеленчуци

1 ч. чаша дългозърнест ориз
1/2 средно голяма зелка
3-4 моркова
алабаш
царевица (замразена или консервирана)
2-3 скилидки чесън
соев сос
куркума
джинджифил
черен пипер
1 ч.л. оцет


 
Оризът и зеленчуците се приготвят по отделно. Ориз - в дълбок тиган се запържва в олио или друга предпочитана мазнина счукана скилидка чесън с 1/3 ч.л. куркума и 1/2 ч.л. джинджифил. Прибавя се малко черен пипер, след това се добавя измития ориз. След като се позапържи оризът се прибавят 3-4 чаши вода и малко сол на вкус и като се свари се похлупва с капак за 10-15 минути, без да се отваря за да поеме останалата вода и да стане пръхкав. Зеленчуци - зелето се нарязва на лентички, морковите на тънки пръчици, алабашът също (ако нямате, може и без него). По същият начин се запържват скилидка-две чесън с куркума и джиндифил. Прибавят се зеленчуците с 1 кафена чашка вода, сол на вкус и се задушават на силен огън. Като поомекнат добавете царевицата, соев сос на вкус и 1 ч.л. оцет. Трябва да останат хрупкави и свежи, но не сурови. Сервират се в голяма чиния - половината ориз, половината зеленчуци, без да се разбъркват.




Оризови кюфтета

ПОРЦИИ: 6


1/2 кг ориз; 3 яйца, 1 с.л. нарязан магданоз, 1 морков, 150 г сирене (или кашкавал) 1/2 кафеена чашка пресята галета, сол.
За панировката: 1 яйце, 1 кафеена чашка галета и за пържене 1 1/2 кафеени чашки олио.


 
Почистения, измит и посушен ориз заливаме с вода при съотношение 1:3. Посоляваме леко и варим на умерен огън, докато оризът се свари. Отцеждаме го и го пресоваме. Получената каша замесваме с разбитите яйца, нарязания на ситно магданоз, сварения и нарязан на малки кубчета морков, стритото с вилица сирене (или настъргания на ситно ренде кашкавал), счуканата и пресята галета. Правим кюфтета, които потапяме в разбитото яйце, после овалваме в галетата, после отново потапяме в разбитото яйце и пържим в загрятото олио и от двете страни до зачервяване .


 

Сирийска салата

1 ч.ч ориз
150 гр. ядки – орехи, лешници, бадеми
50 гр. стафиди
шепа
фиде
сол, черен пипер и къри на вкус.

 
Изчистеният и измит ориз се слага да се вари. Когато поври 10-на мин., ориза се измива със студена вода и се слага да ври наново. Процедурата се повтаря още 1 път, когато е готов, се измива пак, за да не се слепват зърната и хубаво се изцежда от водата. Посолява се със сол, черен пипер и къри. В тиган с олио се запържват ядките, после стафидите и накрая фидето за ок.1мин, до кафеникав цвят, без да прегаря! Когато ориза е напълно изстинал и изцеден, се прибавят и останалите продукти и се смесват. Салатата се сервира леко топла .
Виж целия пост
# 13
А пробвал ли е някой от вас от кафявия ориз?
Често ли се среща в магазините и на каква цена е? eat
Виж целия пост
# 14
Оризова салата

1 ч.ч. сварен ориз
нарязана на кубчета прясна краставица
нарязани домати /махам им средата,защото пуска много вода/
царевица
2-3 сварени яйца
1 консерва риба тон
сол
олио
лимонов сок
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия