Природосъобразно хранене - рецепти 1

  • 271 397
  • 67
# 45
един прекрасен и много здравословен сайт
http://www.recipemagician.com/   Peace
Виж целия пост
# 46
Здравейте!  

Бих искала да сготвя това:   Кюфтета от нахут

150 гр. нахут се накисва от вечерта. Сварява се, прибавят се ситно нарязана малка главичка лук, чубрица, кимион, магданоз, 1 с.л. зехтин и щипка сол. Всичко се пасира до получаването на хомогенна смес, от която се оформят кюфтенца. Нареждат се в намазнена тавичка и се пекат на 250 градуса загрята фурна за 10-15 минути до златист цвят.

... но правя първите си стъпки в здравословното готвене!  
Моля да ми кажете дали нахутът се вари във водата, в която кисне и дали след варенето се отцежда или се пасира с водата?   Thinking
Виж целия пост
# 47
Мързеливи и лесни рецепти; източник – личното въображение и обща култура от четене тук – там

Крем – супа
150 гр. Гъби
4 средни картофа
1 морков
1 чушка
2 скилидки чесън
1 малък домат
2 щипки сол
150 гр. Сирене
3-4 лъжици зехтин/ олио
1 – 1,5 литра вряла вода – зависи колко гъсто обичате.

Почистените гъби, картофи, морков, чесън, чушка се заливат с гореща вода и врат цели на слаб огън. Пюрират се с пасатор. След отстраняване от огъня се прибавя смляния/ пюриран суров домат, мазнината, солта и смачканото с вилица сирене.
Бон апети – не е лошо и засища добре

Млечен десерт
½ литър прясно мляко
1 кисело мляко
Желатин
Подсладител
По желание – пюриран мек плод – кайсия, банан, праскова, ягоди
Трябва да подгреете прясното мляко, така че желатинът и подсладителят да се разтворят добре. Всичко, разбира се, се смесва и се поставя в хладилник, за да стегне и се охлади. Желателно е да се разбърка добре, за да няма разни бучки в сместа – примерно, се пасира, преди да се разлее в купички или чаши.
Виж целия пост
# 48
Има тема за здравословното хранене на децата.

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=620296.0
Виж целия пост
# 49
   Темата е страхотна. Моля ви, кажете има ли такава дискусионна. Ако може линк. Аз не можах да намеря ( ако има). Ако няма, може да си създадем...


   Ето и моята любима закуска, за да не е спам.


  Салатата на Клеопатра ( + мои допълнения)

  20гр. ръжени ядки
  5-6 бр. сурови бадеми ( лешници, орехи...)
  1/2 ябълка
  1 ч.л. канела
  1 ч.л. мед

 Всичко това разбърквам със 150гр. кисело мляко, но може и да се обърка с вода или фреш. Моите допълнения са смлян сусам и ленено семе по 1 с.л. от двете.
Виж целия пост
# 50
Аз днес си отворих една консерва с нахут, но ми остана та ето какво забърках от нея, добавяйки малко лук, зехтин, соев сос, горчица,т.е. всичко, което открих в хладилника, пасирах и получих един сос, който тази вечер ще добавя към варени картофки или каквото ми дойде на ум да ям.
Отивам да експлоатирам още идеи Mr. Green
Виж целия пост
# 51
Хляб без въглехидрати
http://fitnesinstruktor.com/hliab-bez-vaglehidrati/
Виж целия пост
# 52
Здравейте, страхотна темичка Simple Smile
Аз започнах да поглеждам поглед по здравословното хранене и начин на живот преди няколко години след като попаднах на една книга "Измамите на хранителната индустрия" Препоръчвам я!

А ето и една рецепта за сурови бонбони от мен

1 ч. годжи бери
1 ч. белени бадеми (накиснати предварително)
1 ч. сурово кашу
4-5 смокини
мед или сироп агаве за "слепване" и на вкус
Може да се добави и малко кокосово масло

Всичко се слага в блендера и се смила добре. След това може да разстелете сместа и да я нарежете с формички или да я я направите на топчета с големината на бонбони Simple Smile
Овалва се в кокосови стърготини, какао или счукани ядки на вкус   bouquet
Виж целия пост
# 53
Още нещо за такива, които обичат сладко - http://www.zemianazaem.com/archives/560 и http://www.zemianazaem.com/archives/121#comment-32775
Виж целия пост
# 54
Здравейте, и аз сега откривам темата Ви. Много ми хареса израза: НЕ Е ВАЖНО ДА ИМАШ МНОГО ГОДИНИ ЖИВОТ, А МНОГО ЖИВОТ В ГОДИНИТЕ!

Ето и една рецепта, която се хареса и на децата в къщи и цяла есен я правехме докато имаше свежи домати и тиквички.

Вече разбрахте, продуктите са:
домати, тиквички, пресен лук и извара.
Тиквичката замества много добре (дори по-добре) краставицата. Нарязва се на лентички (сурова), доматите на кубчета, и лука на дребно. Поръсва се с извара и зехтин. БЕЗ СОЛ, моля.
И ако Ви е безсолно, може да добавите Самардала

Поздрави!
Виж целия пост
# 55
Много хубава тема   bouquet

Леща яхния

Необходими продукти
    250-300 г леща
    1 глава лук
    около 10 скилидки чесън
    1 бр. морков
    2 ч.л. червен пипер, сол, чубрица
    1-2 бр. домати
    1 бр. червена чушка
    3-4 с.л. мазнина
    стрък целина
    2 с.л. брашно
Лукът, чесънът и морковът се нарязват на ситно и се задушават с мазнината и малко вода. Добавя се измитата леща и червения пипер, доливат се 2-3 чаши вода или бульон и се задушава около 20 минути. Добавят се настърганите домати и нарязаните на ситно чушка и целина, останалите подправки и ако има нужда се налива още течност. Вари се още малко и се добавя размитото с вода брашно. След сваляне от котлона се поръсва с нарязан магданоз.



Виж целия пост
# 56
Супер бисквитки с Чиа, кокос и ленено семе
http://vkusnoteka.blogspot.com/2014/01/blog-post_23.html?spref=fb&m=1

БЪРЗИ И ЛЕСНИ МАЛКИ КЕКСЧЕТА С ТИКВА
http://limec-bgagro.bg/limec/vsichko-za-limetc/recepti/b-rzi-i-l … ekscheta-s-tikva/
Виж целия пост
# 57
Хрупкава баница със спанак и сирене/ извара.

1/2Пакет фини точени кори
4 яйца / домашни /
100 грама извара обезсолена
50 грама сирене / заради солта, ако предпочитате може и само извара и да си я овкусите /
олио за намазване или краве масло
350 грама суров спанак и почистен
1 връзка пресен чесън
1/2 връзка пресен лук
1 малка глава кромид лук.

След като измиите спанака нарежете на ситно или едри парчета.
Загрейте тигана с малко олио. Задушете двата вида лук + чесъна за кратко и добавете 1 - 2 с.л водичка. Задушете така още 5 минути.
Накрая добавете спанака и задушвайте, докато леко промени цвета и се смали. Не задушавайте дълго, нека цвета остане зелен, а не много тъмен.
Прецедете понеже спанака пуска водичка.
Сместа от спанака изсипете в купа в разбитите 4 яйца и натрошеното сирене или извара
Ако искате добавете сол, аз не добавям, защото използвам и сирене.
Вземате 2 кори и ги слагате в тавата, която леко омазнена с олио.
Вземате 1 кора намзвате, ръсвате с олио кората и слагате плънката от спанака , като намазвате кората но не много дебело. Навивате на руло и редите в тавата като за вита баница.
Накрая намазвате с краве масло или олио баницата и запичате на 180 - 200 градуса баницата докато придобие златиста коричка на горно и долно.
Резултата е хрупкава коричка със сочна плънка.
И не е тежка самата баница.
Виж целия пост
# 58
Скоро опитах салата с киноа в известна верига за бързо хранене Wink е,страхотна е,а ползите са безброй.

Рецепта:

1 eдна купи4ка сварена киноа,изцедена
2 сварени яйца,настъргани на едро ренде
3 нарязана на жулиени 4ервена пе4ена 4ушка (от буркан)
4 малко бейби спанак,суров

Вси4ко се обърква в купата,а дресинга е примерно : малко мед,лимон,бял балсамико,зехтин


ЕnJOY IT!  Hug Hug
Виж целия пост
# 59

Зелеви сърмички с булгур - стана ми любимо откакто го пробвах за Коледа, ето по тази рецепта
http://fitnesinstruktor.com/postni-zelevi-sarmi-bulgur/

Подправям с куркума и кимион, наскоро четох за ползите от тези 2 подправки и се старая да ги вкарвам където ми се струва подходящо.

А иначе този тиквен сладкиш ми е последната мания - по принцип си падам по тиквата та каквото видя с тиква се пробва. Доста сполучливо.
http://fitpersona.com/2015/10/14/%D0%B4%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%B8% … 0%BA%D0%B2%D0%B0/
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия