Как се приготвя варено жито за помен?

  • 104 568
  • 11
Здравейте!

Как се приготвя варено жито за помен?

Благодаря!
Виж целия пост
# 1
Измиваш и накисваш житото за една нощ.
На другия ден го сваряваш до разпукване на зърната,изцеждаш водата и  изсипваш свареното жито върху чиста платнена кърпа,за да попие излишната влага.
Счукваш или смилаш  чаени бисквити(с ванилова есенция) и прибавяш към вече изцеденото жито.Разбъркваш хубаво.
Може да се сложат и шарени бонбонки,нарязани на едро орехи,лимонова кора вътре .Също се наръсва и с пудра захар отгоре.
Житото не се подслажда предварително,защото от захарта пуска още вода и се разкашква цялата работа....
Виж целия пост
# 2
Сваряваш жито (ако имаш възможност накисни го от предната вечер),като се свари ,го изцеждаш и добавяш пудра захар, стрити обикновенни бисквити на прах ,орехи ,лимонова кора и канела .Заглажда се в тава и отгоре с пудра захар изписваш кръст .
Виж целия пост
# 3
Аз лично никога не съм правила но съм гледала майками как го прави.Сварява житото и го изсипва в тава,слага захар,смляни бисквити,настъргана лимонова кора,малко сок от лимона,счукани или смляни орехи.Разбърква хубаво и слага в подходяща чиния или поднос отгоре поръсва с пудра захар.
Виж целия пост
# 4
Предната вечер накисваш житото после го сваряваш отцеждаш го на кърпа за да попие водата вътре слагаш настъргани 4, 5 обикновенни бисквити захар на вкус настъргана лимонена кора и канела.
Виж целия пост
# 5
Аз сварявам житото, докато се пукне. След това изсипвам в сито и мия под течаща вода. Изчаквам да се отцеди и добавям, захар, галета ,  бисквити , лимонена кора, стафиди, орехи, канела, и малки цветни бонбонки. Накрая правя кръст, с помощта на лъжица и канела.
Виж целия пост
# 6
Много Ви благодаря   bouquet
Виж целия пост
# 7
Само да допълня, че моята баба освен бисквитите и смлените орехи слага и 1-2 лъжици галета.
Виж целия пост
# 8
КАКВО Е СЪОТНОШЕНИЕТО НА СВАРЕНОТО ЖИТО, БИСКВИТИТЕ И ПУДРАТА ЗАХАР?
Виж целия пост
# 9
Аз слагам тези продукти на вкус. Горе-долу на 1 пакет жито , слагам почти 1 пакет чаени бисквити и една кафяна чашка захар.
Виж целия пост
# 10
Аз пък го варя по съвсем друг начин.Слагам житото и водата на котлона,като заври го варя 10 минути.След това го свалям и го завивам с одеало (както като се кваси кисело мляко).След 1-2 часа е готово,разпукало се е.Ако има повече вода я отцеждам и нататък,както го харесвате,но аз слагам захар,настъргана кора на 1 лимон и смлени орехи.Не е нужно да стоите до котлона с часове Simple Smile
Виж целия пост
# 11
Аз го правя така

Измивам един пакет жито, слагам го в тенджера и наливам студена вода. Около три пръста над житото. Докато се свари поема цялата вода. След това го завивам с нещо дебело и го оставям така или го изцеждам през гевгир и подсушавам с кърпа. Изсипвам го в подходящ съд и слагам смлени обикновени бисквити,лимонова кора от един лимон, смлени орехови ядки, щипка сол и захар на вкус /около 5-6 с.л./ .Оформям на купол,наръсвам с пудра захар и отгоре правя кръст с дръжката на чаена лъжица и посипвам с канела.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия