Чубрица?

  • 6 370
  • 19
Знаете ли, от какви подправки се прави чубрица?
Виж целия пост
# 1
доколкото си спомням от ранните си години и ваканциите на село - то си беше едно растение, много ароматно и си се казва чубрица, чубрика.
Виж целия пост
# 2
Ах, аz пък си мислех, че това е смес от раzлични подправки...
Виж целия пост
# 3
Да ти кажа в някои краища на бг-то май го използват като сборно наименование на няколко растения, поне така ми се върти да съм чувала от мъжа ми(той е от Сливен). Ама аз съм от северна България и така го знам.
Изчакай и другите какво ще кажат все пак.
Ти за какво искаш да го ползваш?
Виж целия пост
# 4
Чувала съм че в някой части на Бг наричат чубрица-шарената сол (т.е. сбор от различни подправки,включително и чубрица).Но аз знам ,че това си е растение,което се суши и е доста универсална подправка (аз лично я слагам на почти всяко ядене)  Wink
Виж целия пост
# 5
Чубрицата си е само чубрица, както магданоза си е само магданоз.
Слага се в шарената сол за поръсване на филийки или пици, или пък дюнери, Павче сигурно за това говориш Rolling Eyes
Аз я слагам на картофена манджа, бял боб и леща Sign Exclamation
Едногодишно разстение, след като цъфне с много ситни лилави цветчета се обира и се окачва на проветриво място да съхне, след което се рони от стебълцата и се превръща във вид на прах /е, не много ситен прах/. Специфичен силен аромат, не може да се сбръка с друга подправка.
Това се сещам, ако съм пропуснала нещо, питайте Wink
Виж целия пост
# 6
Мдаа, точно за това растение с лилавичките цветчета се сещам и аз, много ароматно и се суши.Та баба ми (и аз) на това вика чубрица.
Виж целия пост
# 7
Съгласна съм с Павлина-чубрицата си е чубрица. А шарената сол баба ми приготвя от чубрица, червен пипер и сол.
Виж целия пост
# 8
Цитат на: Vivi
Съгласна съм с Павлина-чубрицата си е чубрица. А шарената сол баба ми приготвя от чубрица, червен пипер и сол.


И сминдух слагам аз, даже и изсушена самардала, става супер Wink
Виж целия пост
# 9
Според мен чубрицата и ореганото много си приличат
Виж целия пост
# 10
Ето я чубрицата
http://kulinar.gbg.bg/spiceview.php?spid=57
А шаренат сол незнам дали можеш сама да си я направиш в Германия...
За нея ти трябват поне :чубрица,сминдух,червен пипер....а знам също ,че слагат и смлени циганки вътре(извинчвайте за израза нищо расистко Wink ,така наричат неизпукалите се пуканки т.е тези царевични зърна ,които не са се разтворили ..).
Ето и сминдуха:http://kulinar.gbg.bg/spiceview.php?spid=57..
Виж целия пост
# 11
Цитат на: Павлина
доколкото си спомням от ранните си години и ваканциите на село - то си беше едно растение, много ароматно и си се казва чубрица, чубрика.

Точно така е!
Виж целия пост
# 12
Цитат на: kristal_97
Според мен чубрицата и ореганото много си приличат


Аз пък си мислех, че ореганото на български е риган  Confused:
Де да знам и аз вече.... Laughing
Виж целия пост
# 13
При нас пък разговорно на шарената сол си и викаме "чубрица", за по-кратко  Simple Smile , както и на самото растение разбира се.
Та в моето семейство си е традиция сами да си правим смеските и тъй като си падам билкарче от дете, моята е с билки:
50% от сместа е самото растение чубрица, останалите са от бял риган, маточина, мащерка, бял равнец, жълт кантарьон, малко мента, сминдух, сладък и лютив червен пипер, сол. Понякога слагам и малко Вегета.......
В този си състав сместа може да се използва за много неща......
Виж целия пост
# 14
Много Ви благодаря zа отговорите. Simple Smile
Нямах престава дали чубрицата е растение или смес от най-раzлични подправки и zатова питах. Ако беше второто можех и аz да си я направя. Значи трябва да ми иzпратят от Б-я.

Но поне научих нещо ново. umnikuu
Благодаря отново.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия