един картоф, обелен или с много добре измита кора
сол и подправки на вкус
Нарязвате картофа на ренде на шайби (или го пускате на кухненския робот). Важно е шайбите да са еднакво дебели и да са възможно най-тънки - по-дебелите шайби направо изгарят, без да могат да се изсушат.
Слагате хартия за печене (задължително е да ползвате, иначе ще залепнат и не можете да ги отлепите) върху въртящата се чиния на микровълновата, нареждате отгоре шайбите картоф, без да се застъпват!. Поръсвате със сол и подправки на вкус - можете да потопите предварително всяка шайба в оцет (или да ги напръскате с оцет), ако предпочитате такъв вкус.
Пускате в микровълновата на макс за 5 мин, като гледате с орлово око кога започват да се появяват оранжеви петънца по картофките (можете да отваряте и да гледате, това не пречи - няма как да кажа точно време, понеже мощността на фурните е различна, а и сортовете картофи също). Като се появят, спирате микровълновата и оставяте да починат за една минута, после ако не са достатъчно хрупкави след изстиването, пускате за още половин минута и ги гледате да не почнат да прегарят. Изстиват много бързо и стават точно толкова хрупкави, колкото обикновения чипс.
Имайте предвид, че ако пускате втора порция, микровълновата е загрята, така че намалете с минута първоначалното време и по-рано погледнете за кафяви петънца, за да не ги прегорите, защото тогава не са вкусни. Най-добре е всяка отделна порция да се пуска на нов лист хартия.