Мариновани чесънчета

  • 12 427
  • 67
Нещо като туршия, но само от чесънчета.  Simple Smile Стават много сполучливо - почти без миризма и вкус на чесън, много хрупкави и не лютят.

6 глави чесън
300мл оцет
60 гр захар
1/4 ч.ч. сол
2 дафинови листа
1 с.л. черен пипер на зърна

Слагате в неметален съд обелените скилидки, слагате солта и заливате с вода, да ги покрие. Оставяте за една нощ в хладилника.
Кипвате оцета с всички останали продукти, оставяте да кипи 2 мин и слагате изцедените и подсушени скилидки. Оставяте да врят 2мин и махате от котлона. Прехвърляте веднага в буркан, затваряте и след като изстине прибирате в хладилника. Оставяте, преди да отворите, десетина дни. Поднасяте ги хубаво изцедени и разбъркани със зехтин или олио (да се омазнят само) и босилек. За любителите на лютото става вкусно и със стрити сухи люти чушки.  Simple Smile

Ползвайте бял, безцветен оцет или ябълков възможно най-светъл. Виненият червен ги оцветява малко.



Виж целия пост
# 1
Задължително ще се пробва.Хиляди благодарности.
Виж целия пост
# 2
Същият вкус се получава и при ''киселият''чесън.Всяка година слагам по 3-4 трилитрови буркана.Цели глави пресен чесън(да са се образували вече скилитките),оцет до резката на дуркана,3 суп, лъжици сол и 3 суп. лъжици захар.Доливам вода и затварям.Не се кипва нищо и стои в мазата на хладно цяла година.Може да се добавят и зелени джанки и копър задължително.
Виж целия пост
# 3
Направо ще се задавя вече ...   Whistling  Друга туршия може да не съм правила тази година, но тези чесънчета мисля да си ги спретна!
Блонди , благодаря за споделената идея!
Виж целия пост
# 4
Може да се добавят и зелени джанки и копър задължително.

Да, може би вместо босилек с копър също да е хубаво, не съм пробвала. А джанките за какво са?  Embarassed

Рецептата е много хубава и лесна, но за мен тук не е изпълнима  Rolling Eyes
Виж целия пост
# 5
Джанките също ги ядеме.Много вървят с ракийка.
Виж целия пост
# 6
Звучи добре. Костилките махат ли се предварително? А към обикновена туршия могат ли да се прибавят? Нестандартно като туршия съм опитвала само необелени тиквички.
Виж целия пост
# 7
Блонди, като се варят 2 мин. не стават ли меки?  newsm78
Виж целия пост
# 8
Блонди,Davidova благодаря за рецептите ще се пробват и двете.
Мъжо обожава чесън за сметка на мен.
Виж целия пост
# 9
Джейда, не, не омекват. Може и само да се залеят с горещата марината, пак ще станат  Simple Smile
Виж целия пост
# 10
Мъжо обожава чесън за сметка на мен.

Те след това не миришат изобщо на чесън  Grinning
Виж целия пост
# 11
Звучи добре. Костилките махат ли се предварително? А към обикновена туршия могат ли да се прибавят? Нестандартно като туршия съм опитвала само необелени тиквички.
Нищо не се маха.Само премивам джанките, на чесъна обелвам горната люспа и цял го пускам в буркана.Оставт хрупкави,само джанките леко си променят цвета.
Виж целия пост
# 12
Искам да добавя,че количеството на оцета съм го дала за чесън и джанки.Ако се слага само чесън малко се увеличава количеството на оцета(един пръст над резката на буркана). Самите джанки са си кисели.
Виж целия пост
# 13
вече обелих чесъна!
утре като го слагам в маринатата, трябва ли да изсипя водата, в която ще седи тази нощ?
Виж целия пост
# 14
Яла съм такъв чесън и е божествено вкусен.
Ще си спретна и аз - отивам да беля.
Много ми допадна идеята за босилека - мисля, че много ще подхожда  Heart Eyes
Мерси Блонди  Hug
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия