Турска баклава или просто баклава.

  • 29 263
  • 16
Преди години имах колежка от Айтошкия Балкан – Бургас, която  ни приготви баклава с разточени кори от нишесте и плънка със смлени орехи, фъстъци и още нещо, но и така не можах да разбера рецептата, но си облизохме пръстите. Ще се радвам ако споделите нови рецепти или мнения, а и наближават празници  искам нещо по различно – без баклава не може.
Виж целия пост
# 1
Не може-да,но да си призная чесно винаги купувам готова-има страхотни вече и всякакви видове Embarassed
Виж целия пост
# 2

Да припомня чудната баклава на Суха мащерка и една по-нетрадиционна - шоколадова баклава.
Виж целия пост
# 3
Лабрекс е дала невероятна баклава, но ето и от мен една лесна и невероятно вкусна Peace
Баклава

Забравих за тази, още една Wink
Виж целия пост
# 4
ето и невероятната баклава на Айля - разточени с нишесте кори и орехи  Crazy Crazy
Виж целия пост
# 5
Цитат
labrex с рецептата на Суха мащерка уцели точно в десетката. Благодаря ви за идеите  Hug
Виж целия пост
# 6
Айля и Суха Мащерка май са една и съща дама Laughing

На тази баклава и се каня от 2 месеца, като търсих рецепта за кори за баница, ще я правя и аз.
Виж целия пост
# 7
Да кажа и аз....баклавата на Айля е неповторима WinkПравих я още преди 2 год.,когато пусна рецептата....не можах да повярвам,че тва е излязло от моите ръце,поради простата причина ,че хич не ме бива в точенето....верно,малко ми се понакъсаха корите,но нямаше проблем след това Heart Eyes
Горещо препоръчвам  Peace
Виж целия пост
# 8
Аз нещо не разбрах с корите като станат 5 се реже и после какво се прави с останалите.От колко кори е една баклава?
Виж целия пост
# 9
Тази година съм хвърлила око на една стара, селска рецепта, която е с точени кори.

За тестото:

2 и 1/2 ч.ч. брашно
200гр вода
щипка сол
200 гр мазнина

Плънка:

100гр орехи (не са ли малко?  newsm78)
1 ч.л. канела

Сироп:

300гр захар
300гр вода
2гр лимонова киселина

Омесваме тестото и разточваме на листове, оставяме да се поизсушат. Слагаме половината един върху друг, като помежду им се ръси от мазнината. Слага се плънката. После останалите листове, пак с мазнина. Нарязваме на триъгълници и печем на умерена фурна до порозовяване.
Оставяме я да престои 10 часа, тогава кипваме сиропа и оставяме да ври десетина минути. Добавяме киселината и сваляме от огъня. Като се поохлади, заливаме баклавата.
Виж целия пост
# 10
Айля и Суха Мащерка май са една и съща дама Laughing

На тази баклава и се каня от 2 месеца, като търсих рецепта за кори за баница, ще я правя и аз.

да  Mr. Green  Blush

Аз нещо не разбрах с корите като станат 5 се реже и после какво се прави с останалите.От колко кори е една баклава?

От останалите кори се прави друга тава с баклава  Peace
т.е ако искаш само една тава приготвяш тестото с половината продукти.
Виж целия пост
# 11
Мерси много ще се пробвам още днес.
Виж целия пост
# 12
МОМИЧЕТА преди време някоя от вас обясняваше как става хубава баклава-печеше се на 2 пъти  и със сиропа пак-нещо такова.Някоя ,ако си спомня да сподели моля!












Виж целия пост
# 13
Днес с удоволствие си записах рецептите за баклава предоставени любезно от вас  Hug и после по случайност попаднах на този линк http://vkusnoikrasivo.com/recepy/645/Шоколадова%20баклава/Burma%20Tatlisi за Шоколадова баклава/Burma Tatlisi .Аз лично мисля да пробвам и двете шоколадови версии  Peace
Виж целия пост
# 14
Хей Суха Мащерка/Айля/ баклавата ти е направо уникална  Joy
Корите наистина се точат супер, от двете тави вече е останала едно малко парченце  Embarassed
Това е току що залятата баклава. Само не успях да я нарежа правилно, но не губя кураж, следващият път ще стане и това. Пък и формата не се е отразила на вкуса  hahaha

Още веднъж благодаря за рецептата, също и на Labrex и пеп-4о, за линка  newsm51
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия