Може ли да се готви в гърне върху стъклокерамичен плот?

  • 14 039
  • 13
Когато нямах стъклокерамичен плот, готвех боб в гърне като слагах гърнето върху плочата на котлона в 22ч. и на сутринта боба беше готов. Вчера с голям страх сложих гърнето върху стъклокерамичния плот на втора степен(трета ми се стари силна), но на сутринта плота се беше изключил, а боба не беше готов.
Готвили ли сте по този начин?
Виж целия пост
# 1
Aз готвих един път, но през деня. Имам степени до 12. Първо го подгрях да заври на 7 степен, което отне доста време. После го намалих на 3. Но непрекъснато проверявах дали ври леко. Недостатъкът е, че площта на керамичния котлон /най-малкия ми при това/ не се ползваше интензивно, защото диаметъра е по-голям от дъното на гърнето.
Виж целия пост
# 2
Нашият плот се самоизключва на определени интервали от време- според зависимост от степента, на която е нагласен. Предполагам, повечето са на същия принцип.
Относно готвенето- пробвах веднъж, след което купувах ново гърне.  Laughing
Виж целия пост
# 3
Според мен гърнето си е предназначено за готвене във фурната. Обаче като се замисля, не съм пробвала да готвя боб в гърне във фурна, така че не знам дали ще стане...  Thinking
Виж целия пост
# 4
Не бих пробвала да готвя по този начин. За мен гърнето си е предназначено за фурна, а не за котлон.
Виж целия пост
# 5
В моите инструкции пише, че не трябва да се слагат глинени съдове в/у котлоните, за да не се надраскат. Затова ги слагам във фурната, хем опасността от спукване е по-малка.
Виж целия пост
# 6
Аз смених вече 5 гърнета...всичките се пукат на котлона. А и честно казано ме хваща нервата като започна да го подгрявам от 1, 2 и т.н. докато заври. Много време ми отнема и се отказах с опитите Simple Smile
Виж целия пост
# 7
Нашият плот се самоизключва на определени интервали от време-

това е основния принцип на работа на керамичните котлони, обуславяш тяхната енергоспестителност.

Аз не бих рискувала. Да готвя без да наблюдавам - никога.  Naughty Не си заслужава риска... Нито за плота, нито за нашето здраве.
Но можете да ми споделите как се готви боб в глинен съд на фурна. Мерси  Hug
Виж целия пост
# 8
Но можете да ми споделите как се готви боб в глинен съд на фурна. Мерси  Hug

По принцип мъжа ми е по-добрият готвач вкъщи, но от това, което съм наблюдавала: Сварява боба веднъж, след което го изсипва в гърнето, слага лук, малко чушка, наденица(а може и постен) подправки разни, доматено пюре, вода, слага го във фурната и го готви около 3-4 часа някъде. Разбърква го през около 40 минути. Това е. Става много вкусно.
Виж целия пост
# 9
Според мен гърнето си е предназначено за готвене във фурната. Обаче като се замисля, не съм пробвала да готвя боб в гърне във фурна, така че не знам дали ще стане...  Thinking

Що да не стане.
Предполагам, готвиш в гювеч? Същото е.
Но не трябва да се слага в загрята фурна! Чак като се сложи, тогава фурната се включва!
Виж целия пост
# 10
Но не трябва да се слага в загрята фурна! Чак като се сложи, тогава фурната се включва!

Да, много важна подробност. Също както се подгрява постепенно и върху котлона(за тези, които готвят така).
Виж целия пост
# 11
Спуках гювеч на котлона- не става. При стъклокерамичните котлони става загряване изведнъж, после се изключва и това не действа добре на гърнетата, които си искат постепенно загряване.
Виж целия пост
# 12
Знам, че има едни подложки точно за тази цел. Но според мен няма смисъл- по добре е във фурна. Нали това е идеята- развномерна топлина отвсякъде, която да нагрява съда.
Виж целия пост
# 13
Аз смених вече 5 гърнета...всичките се пукат на котлона. А и честно казано ме хваща нервата като започна да го подгрявам от 1, 2 и т.н. докато заври. Много време ми отнема и се отказах с опитите Simple Smile

Krass, кефиш ме  Peace
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия