Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

От нищо - нещо

  • 12 669
  • 60
Сега, покрай зимните (коледни, новогодишни, именни) празници, остават много неща в хладилника, които ми е жал да ги изхвърля, и в малко количество не става да се сложат на масата.
Трябва са оползотворят по някакъв начин. Да предложим тук такива рецепти.

Солен кекс (рецептата е от бълдъзата)

4 яйца;
1 ч.ч. кисело мляко;
6 с.л. олио;
1 ч.л. сода;
15 с.л. брашно;
слага се сирене (по рецепта е 150 гр), салам (кремвирши, шунка, луканка, пр. 150 гр по резепта), магданоз, черен пипер.

Аз слагам всичко, което е за обиране от хладилника. Като се позапече, отгоре го посипвам с настърган кашкавал, ако има такъв.

Виж целия пост
# 1
Черна пита

2 яйца;
1,5 ч.ч. захар;
0,5 ч.ч. олио;
1 ч.ч. кисело мляко;
1 ч.л. сода;
слагат се орехи, стафиди, мед, конфитюр, настъргани ябълки, канела;
брашно - колкото поеме.

Тук слагам всички остатъци от сладка (вкл. и захаросани) и плодове, намерени из дебрите на хладилника. Понякога слагам и парчета шоколад, останали от десертите на децата. Става супер сладкиш.

Пече се на 150-170 град. около 35-40 мин. Зависи от консистенцията на тестото, затова го проверявайте с клечка за зъби.

Някъде имам и снимка, ще я сложа по-късно (като я намеря).
Виж целия пост
# 2
Ако са ви останали мезета - нарязани меса, кашкавали, маслини, плънки от пуйка и т.н. нарежете всичко на дребни кубчета, чукнете вътре няколко яйца, и ползвайте като плънка за баница. Получава се уникално  Laughing
Виж целия пост
# 3
Аз с месни остатъци правя чудни гювечета. Обърквам всичко, добавям парченца кашкавал, ако имам под ръка сушени домати в олио, ако нямам - може и без тях, и на финала чуквам яйце.
А остатъкът от оризова плънка (независимо дали е постна или не) увивам с ленти бекон и изпичам във фурната на мини кюфтенца.
Виж целия пост
# 4
Палачинки с плънка от останалите салати (руска, снежанка, други) са добро решение на следващия ден след празника. Децата много им се радват.

Останките от мезетата ги оползотворявам в соса за спагети.
Виж целия пост
# 5
Аз пък с остатъците от мезетата вчера правих пици - 3 вида.
Виж целия пост
# 6
какви чудесни идейки за мезетата които остават  Peace...аз все се чудя какво да ги правя  Thinking... и докато реша  отиват в купата на кучето Grinning
Виж целия пост
# 7
РИБЕН ПАСТЕТ

Една рибна консерва "Закуска" се намачква с вилица, добавя се малко кетчуп, сирене и нарязан на ситно праз или зелен лук. Маже се на препечена филийка или на солени бисквити. Страшно е лесно и вкусно.
Виж целия пост
# 8
Мезетата у нас се доизяждат на гювечета, пици и спагети.
Виж целия пост
# 9
Правя много вкусни картофени кюфтета от останала картофена салата. Намачквам с вилица картофите, добавям 1-2 яйца, подправки на вкус. Ако е по-рядка сместа добавям галета за сгъстяване. Оформям с мокри ръце кюфтенца, овалвам в брашно и пържа.
Още по-хубаво става ако се добави 1 стрък праз към сместа -нарязан на ситно, леко сварен и отцеден.
Виж целия пост
# 10
Аз ще споделя идея за останали сладки-кексове ,шок. десерти и др подобни.Натрошавате изсъхналия кекс,остатъците от десертите,ако има застояли сушени плодове и ядки ,също можете да сложите.Разтопявате шоколад с малко мляко и масло на котлона и изсипвате в сместа.Разбърквате хубаво и слагате във формички за мъфини .Оставяте в хладилника да стегне ,вадите и поръсвате с цветни пръчици.
Аз лично не съм пробвала рецептата ,но съм убедена ,че ще стане уникален сладкиш.Естествено може да импровизирате,напр.ако нямате формички ,може да се сложи в тавичка или след като стегне да се направи на топчета и пак да се оваля в смлени ядки или цветни пръчици LaughingОбщо взето импровизирайте! Peace
Виж целия пост
# 11
Останало месо преработвам на запеканка с картофки,яйца,прясно мляко,разни други добавки в наличност-кис. краставички,маслини,топ. сирене,печ. пипер и т.н.


Виж целия пост
# 12
Хм, сега се сетих и за още едно приложение на остатъците. Което лично аз често използвам.  Grinning В супи. Задушените картофи за гарнитура, които са останали добавям към крем-супите или просто използвам за сгъстяване на супи. Оризовите останки (от плънка, пълнени чушки или ориз в тавичка) добавям към пилешка супа (малкият ако види картофи в ядене плюе като камила, та затова пилешката се готви най-вече с ориз). Зеленчуците вършат идеална работа за всяка супа. Peace
Виж целия пост
# 13
Канапета-
върху пържена филийка слагам половинката на варено яйце и заливам със сос от майонеза, горчица и чер пипер. Голяма вкуснотия.

Снимка...
Виж целия пост
# 14
От кексовете и други сладки може  скалички да направите за Иван и Йордан/овден/.
А идеи /освен палачинките/  bouquetза руска и ,,Снежанка,,салати?
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия