варено жито?

  • 21 353
  • 10
Някой знае ли как точно се приготвя варено жито? Интересува ме не ашуре, а както го правят бабите за помен - с бисквити, бонбонки и не знам какво точно още. Знам че е доста важно как се вари, за де се получи добре.
Ще съм ви много благодарна, че след 20-тина дни трябва да правя такова, а съм сигурна че сама няма да са справя (или поне не както трябва)  Simple Smile
Виж целия пост
# 1
Житото се накисва от вечерта за да набъбне. Слага се поне един пакет чаени бисквити, мелени орехи, пудра захар. Баба ми слага от всичко по много.Става много вкусно! Flowers Four Leaf Clover .Дано да съм помогнала. Успех!
Виж целия пост
# 2
лед като се свари житото се оставя във водата за няколко часа и то набъбва. След това се прецежда и се смесва с галета, настъргана лимонова кора, пудра захар и смлени орехи. Майка ми слага бонбонки Детска радост и нарязани ябълки за украса, а свекърва ми го сипва в елипсовидни чинийки, наръсва обилно с пудра захар и така.
Виж целия пост
# 3
И как ще набъбне след като е сварено? Най- много да поеме повече вода. Grinning
Виж целия пост
# 4
Ами да де, това е идеята  Laughing Вари се докато се разпука, после като се остави във водата то си поема и се раздува още.
Виж целия пост
# 5
Значи ,по принцип,като стои една вечер във вода и после се свари си става точно толкова набъбнало колкото трябва. Безмислено е да го вариш и да го оставяш да стои с вода,освен ако не го обичаш на каша Grinning ,целта е да остане сухо,не водно. Все пак момичето пита за десерт а не за попара.  Shocked   33uu
Виж целия пост
# 6
Житото се вари на бавен огън в съотношение 1:3. Като си поеме всичката вода се завива с одеало да престои една нощ. На другия ден се пръска върху тензух, под които има хавлия. Целта е да попие остатъчната влага. След това се добавят смлени бисквити, може да се използва и галета, смлени орехи, лимонова кора настъргана.
Виж целия пост
# 7
Житото се вари на бавен огън в съотношение 1:3. Като си поеме всичката вода се завива с одеало да престои една нощ. На другия ден се пръска върху тензух, под които има хавлия. Целта е да попие остатъчната влага. След това се добавят смлени бисквити, може да се използва и галета, смлени орехи, лимонова кора настъргана.
Виж целия пост
# 8
зависи как го обичаш житото. има хора, които го правят много макро и всички зрънца са залепнали. аз го правя по следния начин:

500 гр. грухана пшеница се вари на тих огън така, че винаги да е покрито с 1 пръст вода, т.е. водата да не е много, нито да се оставя да изври. готово е, когато зърната се напукат и "цъфнат" както казвам аз. след това се изцежда и в цедка се измива много старателно на течаща студена вода. разстила се в кухненска кърпа да попие останалата вода - необходими са около 30 мин. поне. омесва се със 1 ч.ч. смлени орехи, 1 щипка сол, 1 щипка канела,, настъргана лимонена кора. изсипва се в подходящ съд и се покрива първо с натрошени обикновени бисквити и отгоре с пудра захар.

нищо, че такова жито се приготвя основно за помени и разните задушници.......аз често правя у дома и го омитаме за нула време.

п.с. казват, че е полезно да се яде, докато жената кърми!
Виж целия пост
# 9
Ама не, по този начин става сухо, а не слепнато. Нали се изцежда, а после и галетата/бисквитите обират излишната влага. Ама според мен е все едно дали ще кисне преди или след варенето. Номера е да сеотцеди добре.
Виж целия пост
# 10
Много, много благодарности!
Ще пробвам някакъв комбиниран вариант от всички идеи. Надявам се да се получи нещо вкусно (не че се съмнявам Simple Smile )
Благодаря ви момичета!
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия